"THE RISE OF SKYWALKER"

Jedanaest stvari koje smo saznali o novim Ratovima zvijezda

Nedavno je otkriven prvi tizer za predstojeći naslov, a jedan od najvećih fanova franšize intervjuisao je reditelja i glumce i objavio brojne detalje o finalu sage
482 pregleda 0 komentar(a)
Pokazao letačke sposobnosti: Oskar Ajzak, Foto: Lucasfilm Ltd.
Pokazao letačke sposobnosti: Oskar Ajzak, Foto: Lucasfilm Ltd.

Dugoočekivani kraj sage je sve bliže. “The Rise Of Skywalker” (Uspon Skajvokera), posljednja epizoda u najnovijem triptihu franšize “Ratovi zvijezda” (Star Wars), ima zakazanu premijeru za 19. decembar, a nedavno je na događaju posvećenom kultnom filmskom serijalu u Čikagu otkriven i prvi tizer, koji je sada dostupan i na YouTube servisu.

Dosadašnja dva filma aktuelne trilogije bili su komercijalno i te kako uspješni, doduše najsvježiji “Posljednji Džedaji” (The Last Jedi) je duboko podijelio fanove, ali generalna ocjena je da je Džej Džej Abrams, producent kojem je ova trilogija povjerena, do sada odradio dobar posao i nekim novim klincima servirao mitologiju Ratova zvijezda, dok je starim fanovima ponudio još materijala za kojim su žudjeli.

Na pomenutom događaju jedan od najpoznatijih fanova franšize, američki voditelj i komičar Stiven Kolbert​ intervjuisao je Abramsa i ostatak filmske ekipe i evo što smo saznali iz toga o predstojećem filmu.

1. Banda je opet na okupu

Nakon što je “Posljednji Džedaji” poslao naše heroje širom galaksije, Abrams je potvrdio da će u “The Rise of Skywalker” ekipa biti na okupu.

“Ovo je avantura u koju će grupa krenuti zajedno. Ono što je sjajno tu je dinamika koja će se razviti između likova”, izjavio je producent koji će i režirati posljednji film u trilogiji, što se dalo naslutiti nakon što je u tizeru prikazan Falkon u džungli okružen borcima Otpora.

Abrams je takođe dodao da se film neće direktno nastaviti na prethodni, već će imati vremenski skok.

2. Emotivno odavanje počasti

U dirljivom trenutku iz tizera, vidimo kako Rej grli princeza Leja, koju igra preminula Keri Fišer koju je originalna trilogija proslavila. Abrams je izjavio da je pravo čudo što su imali neiskorišćenog materijala sa Fišerovom iz filma “Sila se budi” (The Force Awakens). U tizeru takođe vidimo kako princeza Leja predaje uplakanoj Rej Lukov medaljon sa kraja filma “Nova nada” (A New Hope), što ostavlja mnoga pitanja otvorenim i predstavlja direktnu vezu sa prvom trilogijom.

“Ideja je bila da napišemo scene prema njoj, tako da ona može da bude u filmu i imamo je. Svaki dan me pogodi misao da nije više među nama, ali tako je nadrealno jer još uvijek radimo sa njom na neki način. Princeza Leja živi u ovom filmu na nevjerovatan način”, izjavio je Abrams.

3. Podizanje ljestvice

Tizer otvara scena u kojoj se Rej priprema da se suoči sa nečim što liči na novu inkarnaciju Kajlo Renovog TIE sajlensera, da bi ga akrobatski preskočila. Abrams nije štedio hvale na račun kaskaderke Junis Hatart i koliko je pomogla glumici Dejzi Ridli koja igra Rej, da izvede neke do sad neviđene poteze. Ridlijeva je otkrila da će svijetleća sablja koja je pripadala Anakinu i koja je uništena na kraju filma “Posljednji Džedaji” imati trijumfalni povratak. Ren sa druge strane u tizeru niže svojom sabljom protivnike u stilu gladijatora.

4. Seks bomba

Glumac Džon Bojega otkrio je da je njegov lik Fin ovog puta samouvjereniji, odnosno kako je on kazao “potpuno seksi mlad momak”. On je ukazao na činjenicu da je prethodno Finu stalno neko drugi birao što će obući, bilo da je u pitanju Imperija ili Pokret otpora, te da je oduševljen što je Fin konačno dobio opciju da se nešto pita oko toga, počev od oblačenja para plavih pantalona.

5. Zvjezdani Uber vozač

Oskar Ajzak, koji igra pilota Poa Damerona, istakao je da njegov lik “svoju ljubav prema Finu shvata vrlo ozbiljno”. Na pitanje da li je Po bolji pilot od Hana Soloa, on je priznao da niko ne umije da upravlja Milenijumskim falkonom kao Han. Međutim, Po može da vozi sve. “Samo kažem, Po je bolji Uber vozač”, dodao je glumac. U tizeru ga vidimo kako pokazuje svoje pilotske sposobnosti.

6. Što mi to imamo ovdje?

Tizer je potvrdio povratak Landa Kalrisijana u serijal, a prikazan je kako sa radošću upravlja Milenijumskim falkonom. Ako se sjećate, to je prvobitno bila njegova “beba”. Nosi i sličnu odjeću kao u Gloverovom filmu “Solo: Priča Ratova zvijezda” (Solo: A Star Wars Story), gdje se ovaj lik kojeg igra Bili di Vilijams takođe pojavljuje.

“Kako sam pronašao Landa ponovo? Lando me nikad nije ni na pustio. On je malo stariji, ali je i dalje u formi”, izjavio je Vilijams, a Abrams je priznao da je njegovo pojavljivanje na setu bilo toliko emotivno da se zapanjena filmska ekipa ućutala u tom trenutku.

7. Upoznajte Džanu

U tizeru ne vidimo novog lika Džanu, koju igra Brit Naomi Eki, ali su do sad objavljene fotografije prikazale da izgleda kao da je izašla iz filma “Pobješnjeli Maks: Autoput bijesa” (Mad Max: Fury Road). Eki se prisjetila da je dobila poziv da igra u “Ratovima zvijezda” u sedam ujutro, dok je spavala. Toliko je bila uzbuđena da je vrisnula, pa je njen otac potrčao u sobu glumice da vidi što se dešava. Glumica se zatim šarmantno izvinila Abramsu što je odmah prekršila dogovor o neotkrivanju informacija o filmu.

8. U ime ruže

Na pomenutom događaju najtoplije je prirmljena Keli Mari Tren, koja je doživjela takav pritisak na društvenim mrežama da je morala da ih napusti. Posljednji put viđen u komi u filmu “Posljednji Džedaji”, njen lik Rouz se vraća u ulogu vojnika Otpora, a u tizeru se vidi kako razgovara sa Rej. Abrams je izjavio da je od svih odluka koje je donio Rijan Džonson, reditelj prošlog filma, za njega najbolja bila to što za ovu ulogu odabrao Keli Mari.

9. Zbogom kapetane Fazma?

Kolbert je uporno ispitivao filmsku ekipu o tome da li će se kapetan Fazma vratiti u narednom filmu. Niko nije želio to ni da mu potvrdi ni da demantuje, osim Džona Bojege koji mu je kazao da je mrtva. Tako da bi fanovi lika kojeg tumači Gvendolin Kristi trebalo da budu spremni na najgore.

10. Pozdravite moje male prijatelje

Kao ponosni otac, Abrams je na događaju prisutnima predstavio i novog droida D-0. Čak i manji nego BB-8, on izgleda kao dijete rođeno iz ljubavi Piksarovog Lukso juniora i unicikla. Reditelj je otkrio da im je u produkciji bio potreban tim lutkara kako bi unijeli život u D-0. Na bini u Čikagu je savršeno funkcionisao. Abrams je takođe otkrio i novo stvorenje, Kloda, ljigavu figuru sa oduševljenim izrazom lica. “To je prijatelj Pokreta otpora, neko koga je Čui doveo”, otkrio je reditelj.

11. Imperator uzvraća udarac

Tizer se završava riječima kojima je Luk Skajvoker zatvorio film “Posljednji Džedaji”: “Niko nas nije nikada zaista napustio”, da bi ga zatim iznenadio poznati smijeh. U tom trenutku to su bile riječi utjehe, ali sada zvuče kao poziv na oprez. Kao da to nije dovoljno, glumac Ijan Mekdijarmid je na događaju u Čikagu izašao na binu obučen kao imperator Palpatin i tražio da se tizer pusti opet.

Abrams je kasnije priznao da će se Palpatin pojaviti u filmu i da je to do sada bila strogo čuvana tajna. Ako dodate tome jedan od posljednjih kadrova u tizeru koji prikazuje Zvijezdu smrti kako kako rđa na planini, znači da bi trebalo da se plašimo Sita još uvijek.

Preporučujemo za Vas