Roman Polanski tužio Akademiju za dodjelu Oskara

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka je 3. maja 2018. godine saopštila da iz članstva isključuje Polanskog kao i Bila Kozbija, pošto su obojica optuženi za seksualna zlostavljanja
1075 pregleda 0 komentar(a)
Polanski, Foto: Adam Nurkiewicz/Getty Images
Polanski, Foto: Adam Nurkiewicz/Getty Images

Akademija koja dodjeljuje prestižne Oskare moraće da na sud pošto je tužbu protiv te institucije podnio francusko-poljski reditelj Roman Polanski koji je isključen iz Akademije prije godinu dana usred pokreta protiv seksualnog zlostavljanja "Me Too".

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka je 3. maja 2018. godine saopštila da iz članstva isključuje Polanskog kao i Bila Kozbija, pošto su obojica optuženi za seksualna zlostavljanja.

Akademija je tada opravdala svoju odluku da želi novi kodeks ponašanja poslije izbijanja seksualnog skandala sa holivudskim producentom Harvijem Vajnstajnom.

Advokati Polanskog izjavili su da je reditelj u subotu podnio tužbu u kojoj se navodi da je prije odluke koja mu je putem pošte upućena sa naznakom da odmah stupa na snagu, trebalo da prethodi "razumno objašnjenje" za takvu mjeru i da se reditelju pruži prilika da iznese svoj stav o tome.

Reditelja kultnih ostvarenja "Tesa", "Pijanista" i "Rozmarina beba", dobitnika brojnih nagrada širom svijeta, među kojima Oskar za najbolju režiju za "Pijanistu", i dalje goni američko pravosuđe zbog optužbi da je navodno silovao maloljetnicu 1977. godine.

Bonus video: