Završne scene za film "Grudi" snimljene u Splitu

Glavne uloge tumače Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić i Vojin Ćetković, igraju još i Mira Banjac, Predrag Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović i drugi, pa serija, a tako i film okuplja zvučna glumačka imena sa prostora nekadašnje Jugoslavije, što je bio dio njenog plana, potvrdila je Perović
638 pregleda 0 komentar(a)
Sa snimanja filma
Sa snimanja filma

Završene scene za cjelovečernji film "Grudi" crnogorske rediteljke Marije Perović snimljene su tokom prošle sedmice u Splitu.

Film je najavljivan više puta, nakon uspješnog prikazivanja i interesovanja gledalaca za seriju "Grudi" koja je krajem prošle godine premijerno prikazana na Radio-televiziji Crne Gore, a nakon čega ju je gledala i publika iz Srbije.

"Naime, nakon velikog uspjeha i interesovanja za seriju, u bioskopima će tokom 2019. godine biti prikazan istoimeni cjelovečernji film čije su snimanje podržali Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)", najavljuje ekipa ovog projekta.

Serija "Grudi" je priča o tri žene tokom tri dana u jednom gradu i prva je crnogorska priča koju snažno donose, nose i iznose žene, pa važi za prvu crnogorsku žensku seriju.

Jedna od glavnih tema ovog projekta je i edukacija o bolesti, o kanceru i o borbi protiv kancera dojke, ali i o porodici, prijateljstvu, ljubavi, današnjici...

"Junakinje u seriji se drže i ženskih poslova, ali govore ono što žene inače ‘ne smiju’ da kažu, a to je da one imaju probleme koje svaka žena ima, od onih sa djecom, pa do toga da žele odu kod frizera ili biraju haljine. Junakinje u seriji ne kriju da im treba vrijeme za čitanje ili vrijeme da se poljube. To je ono što svaka žena i svako biće želi, samo je problem što kada to kaže muškarac, mnogo je prihvatljivije i normalnije. Pozitivan duh, ovdje u liku mušarca koji spaja sve tri junakinje, donosi priču o prijateljstvu i o spremnosti da se ljudi međusobno podrže, a to nam je svima neophodno u ovom i ovakvom vremenu. Posebno sam oduševljena reakcijama, komentarima i potvrdama koje pokazuju da je publici trebalo nešto ovako", kazala je Perović ranije za "Vijesti".

Serija je nastala po njenoj ideji koju je u scenario uobličila Vladislava Vojnović.

Direktor fotografije je Dušan Grubin, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović.

Glavne uloge tumače Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić i Vojin Ćetković, igraju još i Mira Banjac, Predrag Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović i drugi, pa serija, a tako i film okuplja zvučna glumačka imena sa prostora nekadašnje Jugoslavije, što je bio dio njenog plana, potvrdila je Perović.

"To sam uradila planski, a tako su i motivisani likovi: junakinje su završile školu u toj bivšoj zemlji, pa je jedna otišla u Split, druga u Beograd, a treća ostala u Nikšiću. Zbog svega toga serija ima taj nostalgični prizvuk vremena kojeg više nema. O tome jesam razmišljala i prije snimanja i nije se desilo slučajno. Smatram da je jedna od osnovnih vrijednosti reditelja ako može da okupi dobre saradnike i pusti ih da sami pričaju svoju ulogu", kazala je ona.

Završne scene za film u Splitu upriličila je ekipa: UO Mitropa - koprodukcijska kuća, Sanja Šamanović - koproducentkinja, Ivan Perić - izvršni producent, Tonći Gaćina - asistent snimatelja, Katarina Bilan - kostimografkinja, Hrvoje Pelicarić - majstor tona, Roko Birimiša - gaffer, Josip Rogošić - klaper, Ante Blajić - vozač i Zdenka Mihelj - šminkerka.

Osim Splita, "Grudi" su snimane u Nikšiću, a neke scene u Tivtu i Beogradu.

Ova igrano-dokumentarna mini-serija je nakon kultne "Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo" Živka Nikolića prva serija RTCG koja je prodata nekoj drugoj televiziji.

Serija je nastala u koprodukciji Radio-televizije Crne Gore i producentske kuće "Meander film".

Bonus video: