Na jubilarnom UnderhillFestu 22 dokumentarca i raznovrstan prateći program

Filmovi će biti prikazani u okviru tri selekcije: regionalne, međunarodne i vantakmičarske
917 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Privatna arhiva
Sa pres konferencije, Foto: Privatna arhiva

Jubilarni međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest (UF), 10. po redu, svečano će biti otvoren u nedjelju 2. juna u 20 časova na terenu košarkaškog kluba Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.

Prije filmskog programa, na otvaranju će biti upriličen koncert kamernog dua koji čine violinistkinja Katarina Pavlović i pijanista Amir Džaković, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je istakao portparol festivala, Miroslav Minić, prvi film ovogodišnjeg Underhill-a biće prikazan u nedjelju, u 21 sat, a u pitanju je dokumentarac “Bergman - godina života” rediteljke Džejn Magnuson, ostvarenje koje je proglašeno najboljim dokumentarnim filmom na 31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u organizaciji Evropske filmske akademije. Nakon toga slijedi muzički dio programa - Kibo/Deeport.

Iako je kiša tokom maja mnoge razočarala, organizatori Underhilla su optimistični po tom pitanju, a iako bude kiše podgorička publika će na pokrivenom terenu KK Budućnost od 2. do 9. juna moći da vidi najbolja ostvarenja iz svijeta dokumentarnog filma koja su nastala tokom prethodne godine, ali i stariji, najavio je selektor je Vuk Perović. Biće prikazana 22 filma, u okviru tri selekcije: regionalne, međunarodne i vantakmičarske.

“Nekoliko filmova njih će imati regionalnu premijeru, što nam je naročito drago i što govori da UnderhillFest želi da crnogorska publika bude apsolutno u toku sa svim što se dešava u svijetu dokumentarnog filma”, rekao je Perović i najavio filmove koji su uvršteni u tu selekciju u okviru koje će se takmičiti za nagradu “Maslačak”.

U regionalnoj selekciji biće prikazano devet filmova: ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića koji je na Kanskom festivalu proglašen dokumentarcem godine; ‘Pozdrav iz slobodnih šuma’ Iana Soroka pobjednika DocLisboe u Lisabonu, ‘Sinovi smo tvog stijenja’ Ivana Salatića koji je imao premijeru takođe na festivalu DocLisboa, ‘Na vodi’ Gorana Devića dobitnika posebnog priznanja žirija na DOK Leipzigu, ‘Dani ludila’ Damiana Nenadića - ostvarenje koje je imalo značajan festivalski život; ‘Kameni govornici’ Igora Drljače, ‘Majči’ Josipa Lukića, ‘Taurunum Boy’ Jelene Maksimović i Dušana Grubina i “Wongar” Andrijana Stojković koji je prikazan na IDFA-i, jednom od najznačajnijih festivala.

U međunarodnoj selekciji je osam filmova: “Bergman - godina života” koji otvara fesstival, te “Putinovi svjedoci” Vitalija Manskog, “Dobrodošli u Sodomu” Kristijana Krunsa i Floriana Weigensamera, “Izbačeni” Fredrika Gerttena, “Lake lekcije” Dorottye Zurbó, “Noćna porodica” Luke Lorentzena, “Rođena u Evinu” Marjam Zare i “Scheme Birds” Ellen Fiske i Ellinor Hallin.

U vantakmičarskoj selekciji je pet filmova: “Tužioci” Leslie Thomas koji se prikazuje u saradnji sa Ambasadom SAD; zatim film o legendarnom umjetniku, muzičaru Leonardu Koenu “Ptica na žici”, za koji je dugo vremenra smatrano da je zauvijek izgubljen; “RBG” koji je bio nominovan ove godine za Oskara autora Betsi Vest i Džuli Koen, “Carmine Street Guitars” Rona Mana i „Velo Visionaries“ Kristin Tieche.

Žiri čine: Rada Šešić, Hrvoje Mabić i Ivan Bakrač.

Novitet ove godine je i program “Rok u ponoć” koji će 7. i 8. juna prikazati filmove: “Ptica na žici: Leonard Koen” i “Carmine Street Guitars”.

Na 10. UnderhillFestu će biti realizovan i program “Dokuškola”- škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola. Radionicu će voditi Rajko Petrović, a na zatvaranju festival biće prikazan film polaznika tog programa.

Novitet ove godine je i saradnja Underhilla i Green Culture Worlda koji je posvećen inovacijama u oblasti održivog razvoja, ekološkog pristupa kulturi i razvoju kreativnih industrija. Za zatvaranje festivala uspostavljena je saradnja sa Southern Soul Festivalom.

Tokom trajanja festivala biće organizovano sakupljanje praznih limenki koje će biti predate na reciklažu, najavila je predstavnica ReCan fondacije Milica Vujović Vuković.

UF i Centar za ženska prava promovišu žensko stvaralaštvo

Biće održan i trodnevni program “U fokusu” koji UF već četvrtu godinu za redom realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U okviru tog programa će u 3, 4. i 5. juna u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” od 18 časova biti prikazani: “RBG”, “Rođena u Evinu” i film “Scheme Birds”.

Maja Raičević, direktorica NVO Centar za ženska prava kazala je da joj je zadovoljstvo sarađivati sa festivalom koji je izuzetno značajan za grad, državu i opštu kulturu.

“Ne samo kroz ovaj program, već i kroz ‘Circle’, UF promoviše žensko stvaralaštvo i to je važna komponenta čitavog programa na koju smo se mi nadovezali ovim filmovima”, kazala je ona i dodala da će program “U fokusu” biti otvoren filmom “RBG” koji se bavi životom i karijerom 85-godišnje Rut Bader Ginsburg, sudije Vrihovnog suda SAD.

“Publika će imati priliku da pogleda odličan film, ali ono što je za mene kuriozitet je da ćemo nakon filma upriličiti diskusiju sa prvom ženom sudijom Vrhovnog suda Crne Gore - gospođom Emilijom Durutović, važnom ličnosti našeg pravosuđa”, istakla je Raičević.

“Circle” je program koji se realizuje u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u dvorcu kralja Nikole, a okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Učesnice će imati priliku da razvijaju svoje projekte u saradnji sa renomiranim mentorkama među kojima su: rediteljka i selektorka mnogih festivala Rada Šešić, direktorka Co-Pro Marketa DOK Leipzig filmskog festivala Brižit Ošea; scenaristkinja i ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA Simona Nobile; korediteljka filma “Zemlja meda” ovogodišnjeg višestrukog pobjednika “Sundance festivala” Tamara Kotevska i producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnija film festivala Oliver Sertić

Bonus video: