Umro kriminalac koji je bio inspiracija za film Američki gangster

Odrastao u Sjevernoj Karolini, Lukas se tokom šezdesetih i sedamdesetih probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina
3324 pregleda 1 komentar(a)
Frenk Lukas, Foto: AP
Frenk Lukas, Foto: AP

Frenk Lukas, nekadašnji narkobos iz Harlema čiji su život i djela poslužili kao inspiracija za film "Američki gangster" (American Gangster) iz 2007, preminuo je.

Njegov nećak je rekao da je Lukas (88) umro u četvrtak u Nju Džersiju.

Odrastao u Sjevernoj Karolini, Lukas se tokom šezdesetih i sedamdesetih probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina.

On je rekao da je na taj način zaradio milione, a vlasti su zaplijenile više od pola miliona dolara u gotovini kada su izvršile raciju u njegovoj kući u državi Nju Džersi 1975. godine. Lukas je potom osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu ali je počeo da sarađuje s policijom pa je pušten poslije pet godina.

Ubrzo zatim je ponovo uhapšen zbog trgovine drogom, ali na mnogo manjem nivou. Proveo je još sedam godina u zatvoru, pre nego što je 1991. pušten.

Njegova priča je postala osnov filma "Američki gangster" Ridlija Skota, s Denzelom Vošingtonom u ulozi Lukasa i Raselom Krouom kao Ričardom Robertsom, likom koji je u sebi ujedinio razne policajce i tužioce. Stvarni Roberts je bio tužilac koji je učestvovao u osudi Lukasa ali mu je kasnije postao advokat i prijatelj, pa čak i kum Lukasovom sinu.

Frenk Lukas je bio prisutan na snimanju filma i savjetovao Vošingtona o detaljima poput načina nošenja pištolja.

Film je dobio više nagrada i nominacija ali i skrenuo pažnju na neke detalje iz urbanih legendi o Lukasu, poput one da je tokom Vijetnamskog rata drogu u SAD švercovao u vojničkim šlemovima.

Pisac Ron Čepesjuk, koautor knjige o Frenku Lukasu, rekao je da nikad nije našao nikakav dokaz ili sudski zapis koji bi potkrijepio tvrdnje o takozvanoj "leš vezi". Lukas je, međutim, i 2008. tvrdio da je prenio heroin u mrtvačkom sanduku ali samo jednom.

Filmska tvrdnja da je Lukas doprinio smanjenju korupcije u policiji takođe je dovedena u pitanje, a grupa nekadašnjih agenata američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) podnijela je tužbu tvrdeći da je film iskrivio istinu i oklevetao ih. Tužba je odbačena.

Što se tiče uloge u snabdijevanju heroinom koji je ubio neke od onih koji su ga koristili, Lukas je 2007. rekao da zbog toga žali.

"Radio sam neke užasne stvari. Veoma mi je žao što sam ih radio. Zaista mi je žao", rekao je on tada za Asošiejted pres.

Svoj posljednji sukob sa zakonom Frenk Lukas je imao 2012, kada se izjasnio krivim za prevaru pošto je dva puta unovčio ček od invalidnine. Zbog slabog zdravlja i godina osuđen je na uslovnu kaznu.

Bonus video: