PRIZNANJE ZA ŠPANSKOG REDITELJA

Almodovar će na festivalu u Veneciji dobiti Zlatnog lava za životno djelo

"Almodovar nije samo najznačajniji i najuticajniji španski reditelj poslije Luisa Bunjuela već je autor koji nudi najkonkretniju, kontroverznu i provokativnu sliku Španije poslije Frankove ere", navodi se u saopštenju direktora Mostre, Alberta Barbere
736 pregleda 0 komentar(a)
Almodovar, Foto: Reuters
Almodovar, Foto: Reuters

Uprava Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) saopštila je danas da će Zlatnog lava za životno djelo biti ove godine dobiti španski reditelj Pedro Almodovar.

"Almodovar nije samo najznačajniji i najuticajniji španski reditelj poslije Luisa Bunjuela već je autor koji nudi najkonkretniju, kontroverznu i provokativnu sliku Španije poslije Frankove ere", navodi se u saopštenju direktora Mostre, Alberta Barbere.

Prema njegovim riječima, transgresija, želja i identitet su omiljene teme reditelja u njegovim filmovima u kojima se provlači određeni humor i vizuelni sjaj.

Almodovar (69) snimio je 21 dugometražno ostvarenje, među kojima su "Žene na rubu nervnog sloma", "Sve o mojoj majci", "Pričaj s njom", "Kika", "Veži me" i "Visoke potpetice".

"Veoma sam dirnut i počastvovan što ću primiti Zlatnog lava. Imam veoma lijepa sjećanja na Mostru, gdje sam zabilježio svoj početak na međunarodnoj filmskoj sceni 1983. sa ostvarenjem Mračne navike. To je bilo moje vatreno krštenje i izuzetno iskustvo", rekao je Almodovar.

"Taj Zlatni lav će postati moja maskota kao i moje dvije mačke koje žive sa mnom. Hvala vam od srca za nagradu", dodao je španski reditelj.

Almadovar je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, među kojima su dva Oskara za fimove "Pričaj s njom" (2002) i "Sve o mojoj majci" (1999) i nagrada za scenario na Kanskom festivalu za "Vrati se" (2006).

U Veneciji je osvojio 1988. godine nagradu za najbolji scenario za film "Žene na rubu nervnog sloma".

Ovogodišnja, 76. Mostra biće održana od 27. avgusta do 7. septembra.