Počela gradnja muzeja Džordža Lukasa u Los Anđelesu

Ustanova čije je otvaranje zakazano za 2021. godinu nije viđena da bude samo uspomena na "Ratove zvijezda", već muzej u kojem će biti predstavljeni svi oblici vizuelnog pripovedanja
56 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Lukas, Ratovi zvijezda, Star Wars, Foto: Beta-AP
Džordž Lukas, Ratovi zvijezda, Star Wars, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.03.2018. 19:55h

Tvorac filmskog serijala "Ratovi zvijezda" Džordž Lukas posjetio je "galaksiju" u centru Los Anđelesa kako bi označio početak radova na izgradnji njegovog Muzeja pripovjedačke umjetnosti Lukas, vrijednog 1,5 milijardi dolara.

Ustanova čije je otvaranje zakazano za 2021. godinu nije viđena da bude samo uspomena na "Ratove zvijezda", već muzej u kojem će biti predstavljeni svi oblici vizuelnog pripovedanja, od slika i crteža do humorističkih stripova i filmova, navodi Asošiejted pres.

Među filmovima će biti i futurističko remek-djelo "Metropolis" iz 1927. godine, čuveni "Građanin Kejn" Orsona Velsa iz 1941. godine, do serijala "Indijana Džons" na kojem je Lukas sarađivao sa režiserom Stivenom Spilbergom.

Snazi "Sile" u Muzeju doprinijeće prvi svjetlosni mač Luka Skajvokera i šljem Darta Vejdera.

Kada je Gradsko vijeće prošle godine odobrilo projekat sa 14 glasova prema nula, Lukas je naveo da njegov Muzej nije besmislen projekt koji treba da pokupi aplauze.

Muzejska kolekcija će uključiti i slike Normana Rokvela, Edgara Dege i Pjer-Ogist Renoara, humorističke stripove Čarlsa Šulca, tvorca "Kikirikija", i alternativnog umjetnika Roberta Kramba, kao i animacije iz filmova kao što je "Ko je smjestio zeki Rodžeru" i specijalne efekte iz filmova poput "E.T. vanzemaljac".

Izgradnju Muzeja i njegovu opremu u cjelosti finansira Lukas, njegova žena i njihova fondacija, a zvaničnici Los Anđelesa navode da je to najveći javni poklon uručen njihovom gradu.

Bonus video: