Britvaši jači za političke veze

Tvorac serije Stiven Najt ranije je kazao da se nada da će se serija nastaviti za još bar dvije sezone i obećao da je predstojeća najbolja do sad
2180 pregleda 0 komentar(a)
Marfi, Foto: BBC
Marfi, Foto: BBC

Povratak “Peaky Blindersa” jedan je od najiščekivanijih kad su u pitanju svjetske TV serije, a mada još nije poznat datum premijere nove sezone, izvjesno je da se može očekivati uskoro, budući da će epizode tek izašle iz studijske rerne imati specijalno prikazivanje u londonskom Britanskom filmskom institutu Sautbenk 23. jula. Prošlo je ipak 18 mjeseci od kad smo posljednji put vidjeli Kilijana Marfija i ekipu popularne serije, tako da fanovi sa nestrpljenjem iščekuju novu, petu sezonu “Peaky Blindersa”, koja će se za razliku od prethodnih sa BBC2 prebaciti na BBC1 kanal.

Tvorac serije Stiven Najt ranije je kazao da se nada da će se serija nastaviti za još bar dvije sezone i obećao da je predstojeća najbolja do sad.

“Mogu iskreno reći da je ovo najbolja sezona do sad. Zaista je fantastična i tako je sve leglo na svoje mjesto predivno. Mislim da će publika cijelo vrijeme biti na ivici sjedišta od uzbuđenja”, izjavio je Najt za “TalkSport”.

Mada BBC još ništa nije potvrdio, autor “Peaky Blindersa” gotovo je uvjeren stoprocentno da će dobiti još dvije sezone.

“Moja ambicija je da napravim priču o porodici između dva rata, tako da sam oduvijek želio da je završim sa prvim sirenama za uzbunu zbog bombardovanja u Birmingemu 1939. A da bi stigli do te tačke potrebne su još tri sezone”, izjavo je ranije on.

Hajp oko nove skupine epizoda počeo je da se gradi još od Nove godine, kada je objavljen prvi tizer koji je prikazao glavnog lika Tomasa Šelbija (Marfi) u haotičnim situacijama na ulicama Birmingema, kao i požar koji je zahvatio njegov automobil što može sugerisati da će se heroj “Peaky Blindersa” boriti za život u nastavku priče. Mada u kojoj sezoni do sad nije?

Na oduševljenje fanova naišla je i vijest, doduše do sad nepotvrđena, da će se Tom Hardi vratiti u ulozi šefa jevrejske mafije Alfija Solomona, jednog od omiljenih sporednih likova iz serije. On je viđen na snimanju “Blindersa”, pa se počelo spekulisati da ćemo ga gledati i u narednoj sezoni, mada kada je posljednji put viđen u seriji to je izgledao kao da je kraj za njega i ideja o njegovom povratku djelovala je nemoguće.

Prelazak sa BBC2 na BBC1kanal objašnjen je željom da se privuče šira publika, pogotovo mlađi gledaoci.

“Epska priča Stivena Najta je autentična i očaravajuća. Željela sam da pružim šansu još široj publici na BBC1 da uživa u njoj”, kazala je direktorica sadržaja na BBC-u Šarlot Mur. U novoj sezoni naravno gledaćemo cijeli niz poznatih lica iz familije Šelbi koje igraju Pol Anderson, Helen Mekrori, Fin Kol, Sofi Randl, te Ejdan Gilen kao plaćenik Aberama Gold. Šarlot Rajli se međutim neće vraćati u ulogu trenera konja Mej Karlton. Naravno, neće biti ni Džoa Kola čiji lik je prethodno poginuo u seriji.

“Ne vjerujem da će se moj lik vraćati. Mislim, ja bih da to traže od mene potrčala odmah na set, jer toliko volim tu seriju”, izjaviće glumica.

Među novim likovima za koje je poznato za sad da će se pojaviti izdvaja se kontroverzni fašista Osvald Mozli kojeg će igrati Sem Klaflin, a glumačkoj ekipi osim njega pridružiće se i Anja Tejlor-Džoj, Emet Džej Skanlan i Brajan Glison. Tejlor-Džoj najpoznatija je po ulogama u filmu M. Najt Šijamalana “Split” i horor hitu “The Witch”, Skanlan iz serije “The Fall”, a Glison iz krimi drame “Love/Hate”

Mozli je bio istinski politički lider Britanske unije fašista tokom 30-ih godina prošlog vijeka, nakon što je prethodno sarađivao i sa konzervativcima i sa laburistima, čovjek koji je dijelio javnost sa njegovim čestim promjenama stavova prema vladi, ali se pokazao kao popularan među glasačima osvajajući više puta mjesto u parlamentu tokom karijere. Peta sezona “Peaky Blindersa” smještena je u 1929. sa Tomijevom novom političkom karijerom u fokusu.

“Peta sezona pronalazi svijet potrešen finansijskim slomom 1929. Prilike i nesreće su svuda. Kada Tomija Šelbija upozna harizmatični političar sa hrabrom vizijom o Britaniji, naš glavni heroj shvata da će njegov odgovor uticati ne samo na budućnost njegove familije, već i cijele nacije”, stoji u sinopsisu predstojeće sezone.

Ipak, glumac Pol Anderson, koji igra Artura Šelbija, poručio je gledaocima da ne očekuju velike promjene u porodici koju pratimo u seriji i pored toga što je sad jedan njen član dio britanskog parlamenta.

“Artur neće biti političar. On sad ima političke veze sad, recimo to tako. Ali nećete ga vidjeti da predvodi proteste ili da govori u parlamentu. Ali imaćemo više podrške, više prilika, više protekcije. A pod tim mislim na zaštitu od društva i policije i slično. Moći ćemo da se izvučemo sa lošim stvarima koje radimo uz priču da smo mi poštovani političari. Moći ćemo više da manipulišemo stvarima”, izjavio je on.

U međuvremenu, otkriveno je da je pored mnogih i preminula britanska rok ikona Dejvid Bouvi bio veliki fan “Peaky Blindersa”, a 43-ogodišnji Marfi se prisjetio kako mu je jednom prilikom poklonio jedan od sad već poznatih kapa koje nose pripadnici Britvaša, kako se zove banda koju od početka serije vodi Tomas Šelbi.

“On je bio divan čovjek i iskren fan serije, a ja sam zaista ogroman fan Bouvija. Postali smo prijatelji i poslao sam mu tu kapu iz prve sezone kao božićni poklon”, ispričao je Marfi.

“Svi smo odrasli uz Dejvida Bouvija, za sve nas on je heroj i velika je stvar što je takva ličnost zavoljela našu seriju. On je izrazio želju da njegova muzika bude uključena u seriju, ali tad nisam shvatao da je to njegova želja pred smrt”, prisjetio se i Stiven aludirajući na činjenicu da je kultni muzičar preminuo 10. avgusta 2016. u Njujorku nakon 18-omjesečne borbe sa rakom jetre.

Bonus video: