FILMSKI FESTIVAL HERCEG NOVI - MONTENEGRO FILM FESTIVAL POČINJE DANAS

Film „Grudi” otvara smotru na Kanli kuli

Ovogodišnje izdanje festivala održava se pod sloganom "Cijeli dan na filmu"
1053 pregleda 0 komentar(a)
Kanli kula, Foto: Miloš Samardžić
Kanli kula, Foto: Miloš Samardžić

Premijerom filma “Grudi” rediteljke Marije Perović večeras na Kanli kuli biće otvoren 33. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival, koji se ove godine održava pod sloganom “Cijeli dan na filmu”.

Film je nastao po predlošku serije “Grudi” i predstavlja pravi zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcionih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije: Openbox, Meandar, Mitropa, Visionary thinking, potporu Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra.

“Raduje nas da će upravo ovaj film otvoriti festival jer će Marija Perović krajem avgusta poći u Seul da primi prestižnu Specijanu nagradu žirija za seriju ‘Grudi’ na Seoul International Drama Awards, jednom od najvećih svjetskih televizijskih festivala koji svake godine organizuje Korejska asocijacija TV emitera”, naveli su organizatori.

Scenario je napisala Vladislava Vojnović po ideji Marije Perović, producentkinje su Marija Perović i Dubravka Drakić, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović. Uloge tumače Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Miloš Pejović…”.

Nakon toga, u 23 sata, takođe na Kanli kuli, bićeupriličena premijera filma “Dohvati nebo” reditelja i scenariste Milutina Dake Darića, u produkciji “Portun D” Cetinje. Producenti filma su Branimir Bane Žugić i Milivoje Lakić, direktor fotografije Atanas Velkovski, montažer Nenad Pirnat, scenografi Jovan Joco Milošević i Nikola Simanić, a kostimografkinja Vera Šoškić. Uloge tumače Milan Kovačević, Maja Šarenac, Petar Kažić, Nada Vukčević, Emir Ćatović, Petar Božović, Ljubica Barać, Božidar Zuber, Nikola Vasiljević, Mladen Nelević, Branimir Popović, Aleksandar Saša Petrović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Miodrag Manerik Pavle Popović…

“Festival je najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori i održava već više od tri decenije, a njegov osnovni cilj je da promoviše crnogorsku, regionalnu i svjetsku kinematografiju, posebno otvarajući prostor za autore/autorke i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza”, poručuju organizatori.

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival i ovog ljeta će u grad dovesti veliki broj značajnih filmskih stvaralaca, i potvrditi status značajnog filmskog događaja u Evropi, manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i jednog od najboljih promotera hercegnovske kulturne scene. Jedan od pokazatelja je i to da je Festival dobio EFFE label (Europe for Festivals, Festivals for Europe), kao evropsku oznaku za kvalitet festiva za 2019-2020. godinu.

U takmičarskom programu dugometražnog filma na Kanli kuli biće prikazano 13 filmova, a smotru će zatvoriti kanski pobjednik, film “Parazit” reditelja Bong Joon Hoa (Južna Koreja) koji će biti prikazan van konkurencije.

Žiri u sastavu reditelj Vinko Brešan (Hrvatska), glumac Nikola Ristanovski (Sjeverna Makedonija), producentkinja Dunja Klemenc (Slovenija), producentkinja Jelena Mišeljić (Crna Gora) i reditelj Nikola Ljuca (Srbija) najboljima u takmičarskoj selekciji dodijeliće Zlatne mimoze.

U selekciji Studentskog filma koji će biti i prikazani u amfiteatru Dvorane Park publika će vidjeti 16 kratkih filmova iz filmskih škola regiona. I ove godine na tvrđavi Forte mare biće prikazana selekcija Kino Evropa, a novina su Ponoćne projekcije u Dvorani Park.

U pratećem program biće obilježeno 70 godina od osnivanja “Lovćen filma”, organizovane mini pitch radionice, master class Gluma na filmu, prezentacija Udruženja glumaca Crne Gore.

Izvršni producent Festivala je JUK Herceg Fest, a Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi su glavni pokrovitelji.

Preporučujemo za Vas