Premijera filma "Grudi": Nostalgična priča o prijateljstvu i solidarnosti

“Ovo je film o čistoj ljubavi”, kazao je glumac Vojin Ćetković
1216 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa fima "Grudi", Foto: Slavica Kosić
Ekipa fima "Grudi", Foto: Slavica Kosić

“Ovo je nostalgični film o svima nama koji su se rodili 70-tih godina. Ne sumanjam da će neko od ekipe dobiti nagradu na nekom festivalu, a meni je najveća nagrada i zadovoljstvo što sam radila sa svima njima, što se ta energija osjetila i što se ona prelila preko Kanli kule”, kazala je Marija Perović rediteljka filma Grudi, koji je premijerno, van konkurencije, prikazan na otvaranju 33. Filmskog festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Podsjećamo radnja filma smještena je u Nikšiću. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Ana, Zorka i Jelena susreću se u rodnom gradu na godišnjici 25 godina od mature. Njih tri žive u tri države nastale raspadom Jugoslavije i sve imaju različite, ali važne probleme sa grudima. Fuki, njihov šarmantni i delikvenciji sklon školski drug, sa sve 3 drugarice ima i još ponešto. Tri dana, tokom kojih svi oni podvlače crtu i računaju sa još uvek bezbrojnim nepoznatima, promeniće im živote. Šest meseci kasnije, jedan dan, kao epilog, pokazaće krajnje rezultate na njihovim putevima ka samoostvarenju.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavio se dio filmske ekipe.

Marija Škaričič igra Anu i jedna je od tri žene u filmu, iz tri države nastale raspadom Jugoslavije, koje se sastaju zbog 25-togodišnjice mature. Njena bolest, iako završava tragično , rađa novu emociju, daje nadu u ljubav i prijateljstvo.

“Kad je dobar predložak, onda obično učim nešto od lica kojeg igram, i ta lica pomažu da otrkijerm neke djelove u sebi, ali koje ne živim aktivno. Nisam ja to previše komplicirala, već radila kako je napisano”, kazala je Škaričić. Ističe da se u Nikšiću osjećala kao kod kuće .

Glumica Dubravka Drakić, koja se prvi put okušala i kao producentkinja, se podsjetila kako je Mariji Perović čim je pročitala scenario, rekla da mora da snimi film.

“Neke stvari se ne mogu platiti, a sa druge strane okupiti ljude znači i privrženost projektu, priči, svemu onom čemu nas je Marija zarazila od starta, a to je ljubav prema njenom Nikšiću . Tu je i Mira Banjac koja nam je bila vodilja sa svojim iskustvom i svojim laganim pristupom priči. Onda smo i mi ispratili tu plemenitost. Zato sam ponosna što sam dio ekipe od prvog čitanja scenarija do emocija koje su se sinoć prenijele na public”, istakla je Drakić.

“Ovo je film o čistoj ljubavi”, kazao je glumac Vojin Ćetković.

“Gledajući sinoć film, rekao sam, ja se samo sa babom nisam ljubio, ali ta ljubav je iznad onih najbanalnijih muško-ženskih odnosa- naveo je Ćetković, dajući komplimente partnerkama sa kojima je dijelio dobru energiju i emocije.

“Smatram da je budućnost filmova na ovim prostorima u ovakvim filmovima koji se bave nekim malim odnosima”, uvjeren je Ćetković.

“Radila sam sa svojim profesrokama, Marijom i Dubravkom, svi su imali dovoljno strpljenja i ljubavi da me usmjeravaju i srećna sam što je to baš ova priča, i što počinjem ovim projektom. Laura,lik koji tumačim. je ona klasičan primjer generacije kojoj i sama pripadam. Ona ne razumije generaciju svje majke, a ni oni njih, i u tom disbalansu nastaje sve u ovom filmu”, kazala je glumica Jelena Đukić.

Peđa Bijelac u ulozi Flipa, Engleza u Nikšiću, kazao je da se dobro slagao sa rediteljkom i partnerkom u filmu, Dubravkom Drakić i da je takva interakcija rijetko ponovljiva.

“Ja sam u ovom filmu jedna vinjeta-kako pripadam po godinama i zahtjevosti filma. Treba znati šta ti pripada, a šta ne. Meni je čast da sam odigrala još jednu ženu ovog podneblja, jer to nije lako. To je četvrta žena Crnogorka koju sam igrala, a peti film koji sam snimila u Crnoj Gori. Marija je insistirala na čistom jeziku, a Dubravka je bila opasna lektorka. Ispoštovala sam sve koliko sam mogla. Drago mi je što sam radila sa ovom ekipom i što sam srela dobre ljude, dobre glumce i rediteljku. Osjećala sam se u Nikšiću kao kod kuće", kazala je Banjac, srećna što na festivalu ima dosta crnogorskih filmova.

Rediteljka Marija Perović koja je i predsjednica Savjeta Festivla u Herceg Novom žali, zbog filmske ekipe što je to ostvarenje prikazano van konkurencije i što su zbog toga oštećeni akteri filma. Najavila je učešće filma na nekim festivalima u region i u svijetu.

Bonus video: