Kanski pobjednik zatvara 33. izdanje festivala u Herceg Novom

Na Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro film festival svečano će biti proglašeni pobjednici iz više kategorija
830 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Screenshot (YouTube)
Scena iz filma, Foto: Screenshot (YouTube)

Poslednjeg dana 33. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival svečano će biti proglašeni pobjednici iz više kategorija, a nakon večerašnje dodjele nagrada, na Kanli kuli biće prikazana crnogorska premijera filma “Parazit” Bonga Joona Hoa, koji će svečano zatvoriti festival.

“Ovogodišnji kanski pobjednik, film ‘Parazit’ dobio je nagradu za najbolji film 72. Kanskog festivala, prema odluci žirija kojim je predsjedavao meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu, jednoglasno je dodijeljena južnokorejskom reditelju Bong Jon Hou za film ‘Parazit’ koji je osvojio i srca kritičara.

Pobjednički film je čudesno rediteljski ‘skrojena’ priča o sudaru dva različita i u današnje vrijeme nespojiva svijeta - svijeta (novo)bogatih i svijeta siromašnih (i obespravljenih). Autor je kroz likove članova jedne siromašne porodice, koja se muči u borbi za opstanak, pokazao koliko je nepravedno takav sloj ljudi smatrati „parazitima društva”, a to je učinio pretvarajući svoj triler u komediju bez klovnova i tragediju bez zlikovaca”, najavljuju organizatori festivala,

Na Tvrđavi Forte Mare u 21 sat, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana regionalna premijera filma “Otac” Kristine Grozeve i Petra Valchanova, dobitnika Kristalnog globusa za najbolji film u Karlovim Varima. Film u Herceg Novom ima regionalnu premijeru. Nakon toga u 22.40 biće održana crnogorska premijera filma “Pad kralja” Rodriga Sorogoyena.

U Dvorani park u 11 sati biće upriličena repriza filma “Ajvar” u režiji Ana Maria Rossi, a u 13 sati repriza filma “Ljubav na mrežama” Safy Nebbou.

Bonus video: