VEČERAS ZAVRŠAVA 33. FFHN MFF

Grand prix festivala filmu “Bog postoji ime mu je Petrunija“

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Nataši Ninković za ulogu Vide u filmu "Ajvar" kojom je dočarala ”emotivnu ogoljenost i nijansirano prikazala bol moderne žene”
698 pregleda 0 komentar(a)
Žiri festivala, Foto: Slavica Kosić
Žiri festivala, Foto: Slavica Kosić

Film “Bog postoji, ime mu je Petrunija” sjevernomakedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske dobitnik je Grand prix 33. Filmskog festival Herceg Novi – Montenegro Film Festivala u selekciji dugometražnog igranog koji završava večeras dodjelom nagrada na Kanli kula.  U obrazloženju petočlanog žirija u kome su bili  Dunja Klemenc – predsjednica  i članovi Vinko Brešan, Nikola Ristanovski, Jelena Mišeljić  i Nikola Ljuca  navedeno je da je nagrada ovom ostvarenju dodijeljena “za politički provokativnu modernu bajku, koja odjekuje, boli i zasmijava”.

Zlatna mimoza za režiju pripala je Ivanu Salatiću za film Ti imaš noć, za  “radikalno vizuealan i duboko promišljen postupak kojim piše vanvremensku hroniku Herceg Novog”.

Film je dobio i nagradu FEDEORA udruženja kritičara Evrope i Mediterana (Dževdet Tuzlić,  predsjednik  i članovi Vuk Perović i Dragan Jovićević).

“Posttranzicijska tema rediteljski je stilizirana i uokvirena metaforom koja se jednako odnosi na zemlju porijekla filma i prostor Mediterana kome ta zemlja pripada, ali i mnoga druga, ne samo brodogradilišta, već sva velika preduzeća iz sistema društvenih vrijednosti kojih više nema. Ti imaš noć odlikuje originalan pristup metafilmskom sadržaju, radu sa glumcima i tehničkom ekipom filma.

Posebnu vrijednost uokvirenom filmskom rukopisu dali su Ivan Marković kao direktor fotografije, te Jelena Maksimović kao montažerka filma. Ovaj film je ujedno i dokaz kako festivali bez domaćih autora ne mogu imati dublji smisao, te da im je prisustvo domaćeg filma dodana vrijednost sama po sebi”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Mariusu Olteanu za film "Monstrumi" za  "fascinantan i misteriozan triptih komplikovanog emotivnog života modernog rumunskog para"  pripala je zlatna mimoza za scenario.

Najbolju mušku ulogu ostvario je turski glumac Alican Yucesoyu u film Preljepa ravnodušnost. Žiri je obrazložio daje ovom ulogom pokazao “ranjivost i hrabrost kojom je suptilno i duhovito dekonstruisao savremenog turskog muškarca”.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Nataši Ninković za ulogu Vide u filmu "Ajvar" kojom  je dočarala ”emotivnu ogoljenost i nijansirano prikazala bol moderne žene”.

Za specifičan osećaj za ritam i eklektičnost svog postupka žiri je  nagradu “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodjelio  Jeleni Maksimović za montažu filma Ti imaš noć.

Specijalno priznanje Žirija  zaslužio je glumac  Momo Pićurić, zbog specifičnosti svog autentičnog glumačkog izraza i doprinosa velikom broju filmova na ovogodišnjem festivalu.

Žiri  je posebno izdvojio slovenačkog dizajnera i miksera zvuka Julija Zornika koji je zadužio post-jugoslovenske kinematografije izuzetnošću svoga rada na filmovima Posljedice i Šavovi.

Svako ko ima film ovdje kao student - dokazao je zbiljne vještine i talenat u filmskom stvaranju

"Strano telo" Dušana Zorića prema ocjeni žirija najbolji je film u studentskoj selekciji.

Žiri u sastavu Eleonora Veninova, Dušan Grubin i predsjednica Bojana Radulović ocijenio je da svako ko ima film ovdje kao student je dokazao ozbiljne vještine i talenat u filmskom stvaranju,  žiri je čestitao studentima i  selektoru Dušanu Kasalici,

“Ovogodišnji žiri sačinjavaju dvije žene, ali suprotno tendencijama današnjeg vremena, izabrali smo film koji je napravio muškarac, a bavi se muškošću. Međutim, ovaj film se ne bavi ljubavlju, vezama, vjenčanjima, ili majčinstvom. Bavi se seksom i nasiljem.  Film govori o našem regionu i njegovoj mučnoj ratnoj prošlosti kada silovanje žene nije samo varavarstvo, već oružje rata, prenošenje nasilja. Radikalan film, iskren u našoj epohi, kad je pornografija postala banalnost. Odlična koreografija naših duša, priča o mladiću koji otkriva agresivan dio samog sebe, kada se susreće sa žrtvom seksualne trauma”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Dva specijalna priznanja pripala su filmovima "Jedini" Nikole Polića I "Vrzel" Ane Trebše.

U filmu “Jedini” reditelj nas majstorski vodi kroz tihi svijet svog glavnog junaka, stvarajući vrhunsko kinematografsko iskustvo. Vizuelno zadivljujuće i strpljivo napravljen. Jedinstven je, zreo i autentičan od početka do kraja, kao i što sam naziv filma kaže.

Kroz dobro razvijen i sjajno odigran karakter Klare, u filmu "Vrzel" rediteljka nas na izuzetno emotivan način i suptilnim postupcima vodi kroz proces raskida. Suočava nas sa jednim od glavnih problema generacije, samoćom.

Žiri  MINI PITCH-a Nikolina Zečević, predsjednica i članovi Sanja Jovanović i Vuk Perović, uz obrazloženje za "efektno dramaturški i vizuelno prikazanog ljubavnog odnosa dvoje ljudi, zaokružene producentske vizije, kvalitetno pripremljenog projekta, kao i zbog jasne i precizne prezentacije, nagradu za najbolji MINI PITCH pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore dodjelio je  projektu  "Rikverc" reditelja Andrije Mugoše i producentkinje Ive Kasalice“.

Preporučujemo za Vas