Grand prix filmu "Bog postoji, ime mu je Petrunija"

Dodjelom nagrada na Kanli kuli završen je 33. Filmski festival Herceg Novi
565 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz nagrađenog filma “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, Foto: Ivan Alusevski
Scena iz nagrađenog filma “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, Foto: Ivan Alusevski

Film “Bog postoji, ime mu je Petrunija” sjevernomakedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske dobitnik je Grand prix 33. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film festivala u selekciji dugometražnog igranog filma koji je završen sinoć dodjelom nagrada na Kanli kula.

Priča o Makedonki koja upada na tradicionalnu ceremoniju namijenjenu isključivo muškarcima pokreće pravi haos. Još jedno filmsko kazivanje o muško ženskim odnosima, prema riječima glumaca Stefana Vujisića, Simeona Damevskog i Suada Begovskog, ukazuje na problem koji postoji ne samo kod nas već i na cijeloj planeti, a na neki način i u svima nama.

“Mislim da ćemo se dugo baviti muško-ženskim odnosima, odnosno problemom muške dominacije. To je globalni problem, ali ipak vjerujem da će se vremenom, postepeno, postići ravnopravnost i to ona na duhovnom i intelektualnom nivou”, kazao je Begovski.

U obrazloženju petočlanog žirija u kome su bili Dunja Klemenc- predsjednica i članovi Vinko Brešan, Nikola Ristanovski,Jelena Mišeljić i Nikola Ljuca navedeno je da je nagrada ovom ostvarenju dodijeljena “za politički provokativnu modernu bajku, koja odjekuje, boli i zasmijava”.

Zlatna mimoza za režiju pripala je Ivanu Salatiću za film “Ti imaš noć”, za “radikalno vizuealan i duboko promišljen postupak kojim piše vanvremensku hroniku Herceg Novog”. Film je dobio - nagradu FEDEORA udruženja kritičara Evrope i Mediterana (Dževdet Tuzlić, predsjednik i članovi Vuk Perović i Dragan Jovićević).

“Posttranzicijska tema rediteljski je stilizirana i uokvirena metaforom koja se jednako odnosi na zemlju porijekla filma i prostor Mediterana kome ta zemlja pripada, ali i mnoga druga, ne samo brodogradilišta, već sva velika preduzeća iz sistema društvenih vrijednosti kojih više nema. ‘Ti imaš noć’ odlikuje originalan pristup metafilmskom sadržaju, radu sa glumcima i tehničkom ekipom filma. Posebnu vrijednost uokvirenom filmskom rukopisu dali su Ivan Marković kao direktor fotografije, te Jelena Maksimović kao montažerka filma. Ovaj film je ujedno i dokaz kako festivali bez domaćih autora ne mogu imati dublji smisao, te da im je prisustvo domaćeg filma dodana vrijednost sama po sebi”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Mariusu Olteanu pripala je Zlatna mimoza za scenario za film “Monstrumi”, za, ističe žiri, fascinantan i misteriozan triptih komplikovanog emotivnog života modernog rumunskog para.

Najbolju mušku ulogu ostvario je turski glumac Alican Yucesoyu u film “Preljepa ravnodušnost”. Žiri je obrazložio da je ovom ulogom pokazao “ranjivost i hrabrost kojom je suptilno i duhovito dekonstruisao savremenog turskog muškarca”.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Nataši Ninković za ulogu Vide filmu ‘Ajvar’ kojom je dočarala ‘emotivnu ogoljenost i nijansirano prikazala bol moderne žene’”.

“Rijetka je šansa da na filmu dobijete ulogu jednog kompleksnog lika, kao što je Vida u filmu ‘Ajvar’. To je jedno cijelo polje koje sam ja mogla da radim uz minimalna sredstva, ali jedan unutrašnji jako bogat život koji sam pokušala i, vjerujem, uspjela da ostvarim uz podršku rediteljke Ane Marie Rossi i mog partnera u filmu Sergeja Trifunovića. Lijepo je pobijediti u jakoj konkurenciji ženskih uloga kojih je ove godine bilo dosta”, kazala je ona “Vijestima”.

Za specifičan osećaj za ritam i eklektičnost svog postupka žiri je nagradu “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodjelio Jeleni Maksimović za montažu filma “Ti imaš noć”.

Specijalno priznanje žirija zaslužio je glumac Momo Pićurić, zbog specifičnosti svog autentičnog glumačkog izraza i doprinosa velikom broju filmova na ovogodišnjem festivalu.

Žiri je posebno izdvojio slovenačkog dizajnera i miksera zvukaJulija Zornika koji je zadužio post-jugoslovenske kinematografije izuzetnošću svoga rada na filmovima “Posljedice” i “Šavovi”. Takođe, nagrada publike pripala je filmu “Šavovi” koji je dobio ocjenu 4.64.

Studenti dokazali vještine i talenat u filmskom stvaranju

“Strano telo” Dušana Zorića, prema ocjeni žirija, najbolji je film u studentskoj selekciji. Članovi žirija Eleonora Veninova, Dušan Grubin i predsjednica Bojana Radulović ocijenili su da svako ko ima film ovdje kao student već je dokazao ozbiljne vještine i talenat u filmskom stvaranju. Oni su čestitali studentima i selektoru Dušanu Kasalici.

“Ovogodišnji žiri sačinjavaju dvije žene, ali suprotno tendencijama današnjeg vremena, izabrali smo film koji je napravio muškarac, a bavi se muškošću. Međutim, ovaj film se ne bavi ljubavlju, vezama, vjenčanjima, ili majčinstvom... Bavi se seksom i nasiljem. Film govori o našem regionu i njegovoj mučnoj ratnoj prošlosti kada silovanje žene nije samo varvarstvo, već oružje rata, prenošenje nasilja. Radikalan film, iskren u našoj epohi, kad je pornografija postala banalnost. Odlična koreografija naših duša, priča o mladiću koji otkriva agresivan dio samog sebe, kada se susreće sa žrtvom seksualne trauma”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Dva specijalna priznanja pripala su filmovima “Jedini” Nikole Polića i “Vrzel” Ane Trebše.

U filmu “Jedini” reditelj nas majstorski vodi kroz tihi svijet svog glavnog junaka, stvarajući vrhunsko kinematografsko iskustvo. Vizuelno zadivljujuće i strpljivo napravljen. Jedinstven je, zreo i autentičan od početka do kraja, kao i što sam naziv filma kaže.

Kroz dobro razvijen i sjajno odigran karakter Klare, u filmu Vrzel, rediteljka nas na izuzetno emotivan način i suptilnim postupcima vodi kroz proces raskida. Suočava nas sa jednim od glavnih problema generacije, samoćom.

Žiri Mini pitcha Nikolina Zečević, predsjednica i članovi Sanja Jovanović i Vuk Perović, uz obrazloženje za „efektno dramaturški i vizuelno prikazanog ljubavnog odnosa dvoje ljudi, zaokružene producentske vizije, kvalitetno pripremljenog projekta, kao i zbog jasne i precizne prezentacije”, nagradu za najbolji Mini pitch, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore, dodijelio je projektu “Rikverc” reditelja Andrije Mugoše i producentkinje Ive Kasalice.

Bonus video: