Seanema Film Festival u Ulcinju od 18. do 22. septembra

Ovogodišnji festival otvoriće film Bujara Alimanija “Delegacija”, u 20 časova ispred Arheološkog muzeja
957 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma “Delegacija”, Foto: Seanema Film Festival
Scena iz filma “Delegacija”, Foto: Seanema Film Festival

Ovogodišnji “Seanema Film Festival”, peti po redu, biće održan u Ulcinju od 18. do 22. septembra, a otvara crnogorska premijera filma “Delegacija” u 20 časova ispred Arheološkog muzeja u Starom gradu u Ulcinju. Reditelj filma je Bujar Alimani, koji je i gost festivala, a među gostima su najavljeni i glumci Viktor Žusti i Ndričim Džepa, kao i producent Emir Gramo Turkeši.

“Film ‘Delegacija’ je koprodukcija Albanije, Francuske, Grčke i Kosova, a priča je smještena u 1990. kada komunistički režim u Albaniji još pokušava da zadrži vlast. Evropska delegacija dolazi u Tiranu da nadgleda sprovođenje reformi Vlade - a to je glavni preduslov kako bi Albaniji odobrili članstvo u OEBS-u. Film se biti prikazuje u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma”, najavljuju organizatori.

Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto “IN/EXCLUSION”, a tradicionalno ga organizuje ulcinjska nevladina organizacija „Ja djelujem“ (iAct), biće prikazano osam filmova u takmičarskoj selekciji, u kojima je spojen umjetnički kvalitet i aktivistički pristup društveno - angažovanim temama.

Filmovi “Agina kuća” rediteljke Lendite Zeqiraj, “Otvorena vrata” reditelja Florenca Papasa i “Zaposlena” reditelja Nikosa Labôta će takođe uoči festivala imati crnogorske premijere. Pored njih, za nagradu se takmiče i filmovi iz Crne Gore: “Ti imaš noć” Ivana Salatića, “Grudi” rediteljke Marije Perović, “Između dana i noći” Andra Martinovića i film iz Slovenije “Posljedice” reditelja Darka Štantea.

Selektorke takmičarske selekcije dugometražnih igranih filmova su Drita Llolla, direktorica Seanema Film Festivala i Jelena Mišeljić koja je programska konsultantkinja.

Na “Seanema Film Festivalu” biće prikazano oko 40 dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

“U glavnim takmičarskim kategorijima festivala, dugometražnog i kratkometražnog filma, biće prikazane najnovije produkcije iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta uz specijalan dodatak programa igranih i dokumentarnih filmova u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i EU Info centrom u Crnoj Gori kao i najboljih kratkih evropskih filmova u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom (Short Matters! program). U fokusu ovogodišnje edicije su filmska ostvarenja iz Albanije i regije Pulje, program koji podržava CIRCE (Zajedničke inicijative za promociju filmske djelatnosti na teritoriji Italija - Albanija - Crna Gora) projekat INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje”, ističu organizatori i dodaju da će i ove godine na festivalu biti upriličen edukativni program za srednjoškolce, uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Filmskog centra Crne Gore.