DVIJE EPIZODE SERIJE PRIKAZANE U VENECIJI

Stiže "Novi papa": On sve zna, vidi i zavodi

Dvije epizode serije “The New Pope” Paola Sorentina prikazane na Filmskom festivalu u Veneciji oduševile kritičare
3599 pregleda 1 komentar(a)
Njegov duh se i dalje osjeća: Džud Lou u "The New Pope", Foto: GQ
Njegov duh se i dalje osjeća: Džud Lou u "The New Pope", Foto: GQ

Mladi papa neka se skloni, vrijeme je za novog papu. Svako ko je bio očaran TV serijom “The Young Pope” jednog od najuzbudljivijih italijanskih režisera Paola Sorentina sa olakšanjem će dočekati vijesti da je nastavak pod nazivom “The New Pope” jednako bogat, zanosan i veličanstveno enigmatičan.

Novi skup epizoda donosi još jedan dubok upliv u skriveni svijet Vatikana uz divljenje prema njegovoj mistici sa agnostičkom strašću. Tako bar tvrde kritičari koji su bili u prilici da pogledaju dvije od predstojećih devet epizoda serije “The New Pope” koje su prikazane na Filmskom festivalu u Veneciji nakon što je gledaocima ukratko objašnjeno što se desilo prije njih.

“The New Pope” najavljen je zagonetnim trejlerom prošle sedmice koji je prikazao novog vrhovnog poglavara katoličke crkve, kojeg igra Džon Malkovič, kako hoda kroz Vatikan u pratnji sveštenika uz dobro poznatu temu Hendriksovog klasika “All Along the Watchtower”, dok se njegov prethodnik, kojem je u prošlom serijalu život udahnuo Džud Lou, šeta plažom u papsko bijelim gaćicama skrećući poglede gomile žena koje za njim padaju u nesvijest. Što se desilo sa starim papom, da li ovo znači da je mrtav ili da je jednostavno napustio svoju poziciju, pitali su se mnogi po izlasku trejlera.

Pomenuta svjetska premijera u Veneciji otkrila je da je Louov papa Pije XIII u komi, a kao njegova zamjena odabran je ser Džon Branoks, engelski intelektualac i umjetnik poznat po svom teološkom tekstu “Srednji put” koji je napisao u mladosti. Sa dolaskom novog pape kojeg bije glas da sve zna i sve vidi, Vatikan je opet obavijen debelim velom misterije i intriga.

“On je ubjedljiv i zavodljiv, praktično vas obavija, kao da je od kadife”, govori šefica marketinga Svete stolice Sofija (Sesil de Frans).

Novi papa jeste očarao sve, Malkovič igra ovu delikatnu ulogu sa kemp harizmom koja je izmamila aplauze kritičara, ali se duh Pija XIII i dalje osjeća kroz koridore Vatikana. Prva serija sa Louom u glavnoj ulozi bila je jedan od najčudnijih i za oko najprivlačnijih TV naslova prošle godine, predivno snimljena, besprekorno dizajnirana, sa srčanim narativom koji je pomjerao granice. Bila je i istinski seksi, što je pridjev koji se vrlo rijetko koristi da se opiše nešto što ima veze sa papom, ali Sorentino je u seriji uživao u žongliranju između svetog i profanog. Isto važi i za novog papu.

“Koncept je jednostavan. Osnovna ideja je da se nadovežemo na kraj prošle sezone. Papa, kojeg je utjelotvorio Džud Lou, pao je u duboku komu iz koje se prema tvrdnjama doktora neće probuditi. Crkva je primorana da pronađe novog papu, kojeg igra Džon Malkovič. Sad se nalazimo u području gdje boga i duhovne misterije zamjenjuje razum, pa tako možda i Džud Lou uspije da izađe iz nepovratne kome.

Možda u narednim epizodama budemo imali dvojicu papa, sve je moguće”, poručio je Sorentino, koji je do sad u strogoj tajnosti čuvao detalje nove serije, u jednom od rijetkih intervjua koji je dao za “Variety”.

HBO i Sky, u čijoj produkciji je rađen “The New Pope”, još nisu otkrili datum kada će serija, čiji scenario uz Sorentina potpisuju Umberto Kontarelo i Stefano Bises, početi sa emitovanjem. A kad smo kod rediteljskog spajanja nespojivog, najavljeno je da će se u “The New Pope” pojaviti i Merilin Menson u ulozi radnika u Vatikanu. S obzirom na sve što nam je do sad servirao napuljski filmadžija čije ostvarenje “La Grande Belleza” je 2014. osvojilo Oskara, nije to ništa čudno. Novi član ekipe je i glumica Šeron Stoun.

Preporučujemo za Vas