Najskuplja serija ikad: Priča o Drugom dobu Srednje zemlje

Sve poznate informacije o Amazonovoj seriji “Lord of the Rings” na jednom mjestu
2653 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Po svim najavama izgleda da će to biti najskuplja TV serija svih vremena, ali što tačno da očekujemo od Amazonovog prednastavka filmske trilogije “The Lord Of The Rings”?

Detalji su polako počeli da se objavljuju o još neimenovanoj seriji čija će radnja biti smještena u Srednju zemlju, pa je zbog toga svi nazivaju “The Lord Of The Rings” serijom.

Ovo neće biti rimejk ili nova verzija priče koju smo ispratili u pomenutoj filmskoj franšizi, toliko je jasno do sad. Ono što je takođe izvjesno je da je već sad u pitanju najskuplja TV serija, jer je Amazon koštalo 250 miliona dolara samo da otkupi prava na ekranizaciju, a dok se završi produkcija prve sezone već će biti na putu da bude utrošeno oko milijardu dolara na nju, ako ne i više. Trebalo bi uzeti u obzir i činjenicu da se ovaj striming gigant obavezao na produkciju najmanje pet sezona serije, plus spinofa. “Empire Online” prikupio je sve podatke koji su do sad poznati o Amazonovoj “Lord Of The Rings” seriji.

Detalji vezani za radnju čuvaju se u strogoj tajnosti, kao u najdubljim tamnicama Barad-dura. Ali neke sitnice su otkrivene fanovima. Tako zahvaljujući seriji mapa koje je, počev od februara ove godine, Amazon objavio na Twitteru, znamo da će se radnja serije odvijati tokom Drugog doba Srednje zemlje.

Ono obuhvata period od oko tri i po hiljade godina kada je Valar prognao Morgota u Prazninu, a završava se sa pobjedom Izildura i saveza vilenjaka i ljudi nad Sauronom. Amazon je sve mape ispratio sa stihovima iz “One ring to rule them all” (Jedan prsten da svima vlada) poeme, što sugeriše da bi serija mogla, bar dijelom, da prikaže originalno stvaranje Prstena moći.

Još jedan bitan detalj na mapama je postojanje Numenora. U pitanju je Tolkinov ekvivalent Atlantidi: ostrvo na kojem je vladala civilizacija Dunedajna, a koje se vremenom urušilo u more. Preživjeli su osnovali carstva Arnor i Gondor.

Prema nekim ranim spekulacijama serija je trebalo da se vrti oko rendžera Aragorna, poznatog iz filmske trilogije, ali je ovo demantovano, jer Aragorn nije bio živ u vrijeme o kojem govorimo. Doduše, ako se teorija o Numenoru ispostavi tačnom, jasno će biti kako je došlo do konfuzije, budući da je Aragorn posljednji potomak Dunedajna, pa će se priča o Numenoru onda sigurno baviti njegovim precima.

Prilično je sigurno da za potrebe serije neće biti adaptirana druga Tolkinova djela kao što su “Silmarilion” i “Nedovršene priče”, Amazon je otkupio ista prava kao i Sol Zajenc 70-ih na osnovu kojih su napravljeni animirani “Lord Of the Rings” Ralfa Bakšija i filmovi Pitera Džeksona. Ona uključuju materijal iz “Gospodara prstenova” i “Hobita”, tako da sve što je pomenuto u njima može biti adaptirano, ali će van dometa biti sve ono što se odnosi ekskluzivno na “Silmarilion”, “Nedovršene priče” ili “Istoriju Srednje zemlje” Kristofera Tolkina.

Ovo u praksi znači da ćemo dobiti nove priče napisane u sklopu parametara Tolkinovih pomenutih djela, nešto poput onoga što su donijele video-igre “Shadow Of Mordor” i “Shadow Of War” koje postoje u sklopu te mitologije. Met Galsor, predstavnik Tolkinove zaostavštine, kazao je da će se serija baviti “prethodno neistraženim pričama baziranim na originalnim Tolkinovim djelima”, dok su iz Amazona poručili da su u pitanju “nove priče”. Tolkinova zaostavština i njegov učenik Tom Šipi biće konsultanti na seriji kako ona ne bi bila u kontradiktornosti sa djelima slavnog pisca fantastike.

Nije nemoguće da ćemo u seriji vidjeti neke od već poznatih likova. Budući da su popularni filmovi smješteni u Treće doba, hiljadama godina daleko od serije, većina njih neće biti ni rođena, ali će vilenjaci poput Galadrijel i Elronda biti živi. Ijan Mekelen je čak izjavio da bi volio da se vrati ulozi Gandalfa. “Gandalf je star preko sedam hiljada godina, tako da nije nemoguće da se pojavim”, kazao je on za BBC Radio 2.

Reditelj filmova Piter Džekson nedavno je za “Empire” rekao da definitivno neće imati ikakve veze sa serijom, ali ne prestaju glasine da zapravo hoće. Čini se da je nakon 23 sata filmova i 15 godina rada Piter Džekson rekao sve što je htio u vezi sa Srednjom zemljom, ali moguće da su ga tvorci serije konsultovali oko nekih stvari, zvanično ili ne.

Do sad su objavljena samo dva imena kad je u pitanju glumačka ekipa serije. Prvo je Markela Kavenag, koju smo prethodno mogli da gledamo u serijama kao što su “Romper Stomper” i “The Cry”, a moguće je da će igrati izvjesnu Tiru ili Kiru, po dosadašnjim spekulacijama. Drugi član glumačke ekipe je veteran Vil Poulter kojeg smo nedavno gledali u naslovima kao što su “Bandersnatch” i “Midsommar”, a niko još ne zna koga će igrati.

Što se tiče reditelja, jedino je otkriveno da će H. A. Bejona režirati prve dvije epizode, a takođe će se naći u ulozi izvršnog producenta. Njegov posljednji film je “Jurrasic World: Kingdom”, a prethodno je radio na ostvarenjima kao što su “The Impossible”, “A Monster Calls” i “The Orphanage”, kao i dvije epizode serije “Penny Dreadful” 2014.

“Tolkin je stvorio jednu od najneobičnijih i najinspirativnijih priča svih vremena i kao velikom obožavatelju čast mi je i srećan sam što sam dio ovog nevjerovatnog tima. Jedva čekam da publiku povedem na putu kroz Srednju zemlju i pokažem im čuda Drugog doba i priču koju do sad nisu vidjeli”, izjavio je reditelj.

“Već godinama smo obožavatelji Bejoninog rada i znamo da će njegova epska filmska i duboko srčana estetika donijeti savršen senzibiltet u novi život Srednje zemlje”, saopštili su tvorci serije Patrik Mekej i Džon D. Pejn.

Njih dvojica će biti zaduženi za scenario, a asistiraće im scenarista “Game Of Thronesa” Brajan Kogman, koji je zaposlen u ulozi konsultanta.

“Osjećamo se kao Frodo kad je krenuo na svoj put, data nam je velika odgovornost i ovo je početak najveće avanture naših života”, poručili su Mekej i Pejn. Njima će u radu na scenariju pomagati i tim pisaca koji su radili na serijama kao što su “Boardwalk Empire”, “Breaking Bad”, “The Sopranos”, “Stranger Things”, “Hannibal” i druge.

Za sad nije otkriven datum kad se može očekivati premijera “Lord of the Rings” serije, ali sve ukazuje na to da će ona ekskluzivno moći da se strimuje na Amazonu negdje tokom 2021. Do tad nas očekuje još dosta priče o njoj.

Bonus video: