Netfliks želi da spriječi korisnike da dijele lozinku sa rodbinom i prijateljima

Direktor za proizvode u Netfliksu kaže da će nastojati da pronađu načine kako da onemogući one koji daju svoje ili koriste tuđe lozinke u tome, ali da će način da se to izvede, za sada, biti "prijateljski nastrojen prema korisnicima"
1864 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Korisnici Netfliksa koji svoje lozinke za pristup tom striming servisu dijele sa rodbinom i prijateljima uskoro bi, zbog toga, mogli da se nađu na meti vještačke inteligencije.

Ta kompanija je već objavila da prati korisnike koji drugima daju svoje šifre na korišćenje, ali se sada sprema da ode i korak dalje.

Greg Piters, direktor za proizvode u Netfliksu, kaže da će kompanija nastojati da pronađe načine kako da onemogući one koji daju svoje ili koriste tuđe lozinke u tome, ali da će način da se to izvede, za sada, biti "prijateljski nastrojen prema korisnicima", prenosi B92.

Netfliks, trenutno, svoje usluge nudi po početnoj cijeni od 7,99 eura mjesečno. Za taj iznos, korisniku se nudi mogućnost gledanja serija, filmova i drugih sadržaja na do četiri različita ekrana. Istovremeno se, međutim, može gledati samo na dva, dok za gledanje na tri ekrana korisnik mora da doplati.

Međutim, ako korisnik ne gleda Netfliks na više od ograničenog broja ekrana u isto vrijeme, tada više od četvoro ljudi može da upotrijebi isto korisničko ime i lozinku za pristup sadržaju.

Netfliksu to, naravno, ne odgovara, pošto se tako prodaje manje pretplata, a samim tim i kompanija ostaje bez profita.

Procjene takvih gubitaka striming platforimi, za period od naredne dvije godine, dostižu skoro 10 milijardi dolara.

Rješenje tog problema Netfliks je pronašao u primjeni vještačke inteligencije. A ona bi trebalo da prati broj korisnika koji sa jednog naloga pristupaju platformi i da ih upozorava na neovlašćeno korišćenje njihovih usluga, piše Dejli mejl.

Upravo je jedan takav sistem, nazvan "Synamedia Credentials Sharing Insight", predstavljen početkom godine na sajmu "Consumer Electronics Show" u Las Vegasu.

To je sistem koji, pomoću analize ponašanja korisnika i primjene mašinskog učenja, može da odredi koliko korisnika bi trebalo da koristi jedan nalog i da, zatim, upozorava na eventualne zloupotrebe.

Bonus video: