Marija Perović i “Grudi” u Kotbusu

Crnogorska rediteljka članica je žirija filmskog festivala u Njemačkoj, a njen film biće prikazan u okviru programa “U fokusu: Crna Gora”
907 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz filma "Grudi", Foto: Privatna arhiva
Scena iz filma "Grudi", Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.11.2019. 08:43h

Rediteljka Marija Perović biće članica žirija glavnog takmičarskog programa na ovogodišnjem Filmskom festivalu u njemačkom gradu Kotbusu, koji počinje danas i održava se do 10. novembra.

Uz Perović, članovi žirija su nagrađivani filmski stvaraoci - reditelj iz Rusije Sergey Dvortsevoy, glumica iz Albanije Luli Bitri, filmski kritičar iz Mađarske Péter Muszatics i snimatelj iz Njemačke Peter Badel.

Film crnogorske rediteljke “Grudi” biće prikazan u okviru programa “U fokusu: Crna Gora” na ovom filmskom festivalu.

“Grudi” su premijerno prikazane na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro Film Festival, a nastao je po predlošku serije “Grudi” i predstavlja zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcionih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i potporu Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra.

Film je dobio Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu “Seanema” u Ulcinju, a serija je dobila prestižnu Specijanu nagradu žirija na Seoul International Drama Awards, najvećem svjetskom televizijskom festivalu.

Uloge tumače: Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović… Scenario je, po ideji Perović, napisala Vladislava Vojnović, producentkinje su Perović i Drakić, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović.

Perović je poznata kao prva crnogorska filmska rediteljka. Filmsku i televizijsku režiju diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Perović
Perović(Foto: Dušan Todorović)

Režirala je nagrađene dugometražne igrane filmove “Opet pakujemo majmune” i “Gledaj me” i dokumentarni film “Neka beskrajna sloboda”. Profesorica je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Bonus video: