ŠTO INTERESANTNIJE ZA GLEDAOCE

Najhrabriji eksperimenti u popularnim serijama

“Mr Robot” podsjetio na neke od najhrabrijih eksperimenata u epizodama popularnih modernih televizijskih serija
1619 pregleda 1 komentar(a)
Rami Malek u seriji "Mr Robot", Foto: Screenshot
Rami Malek u seriji "Mr Robot", Foto: Screenshot

“U redu je, ne moramo da pričamo” - ovom rečenicom počela je posljednja epizoda serije “Mr Robot” autora Sema Esmejla. I tokom cijelog njenog trajanja niko nije progovorio. Epizoda pod nazivom “405 Method Not Found” sadrži samo dvije rečenice dijaloga i već je okarakterisana kao jedna od najspektakularnijih koje je pomenuta serija, čija finalna sezona je u toku, iznjedrila.

Imati epizodu gotovo bez ikakvog dijaloga zgodan je trik, koji nije potpuno nov. Serija “BoJack Horseman” imala je nešto slično 2016. sa epizodom “Fish out of Water”. A “Mr Robot” je već navikao gledaoce na hrabre eksperimente, pa je tako drugu sezonu otvorio 15-ominutnom sitkom verzijom sebe, dok je u trećoj imao epizodu snimljenu iz jednog tejka. Sad i ovu praktično bez dijaloga.

Kad serija konačno dođe do svog kraja sigurno će biti upamćena po tome što se nije libila da se uhvati u koštac sa ozbiljnim izazovima. Ali bilo je i hrabrijih. Britanski “Guardian” podsjetio je na neke od najhrabrijih modernih televizijskih eksperimenata koji su zaobišli konvencije kako bi gledaocima ponudili nešto interesantnije.

Community - Remedial Chaos Theory

“Community” je ostao upisan u TV istoriju kao jedan od najluđih sitkoma ikad. Epizoda “Pillows and Bankets” je imala formu parodije na dokumentarce Kena Burnsa. U “Digital Estate Planning” glumačka ekipa se našla u osmobitnoj video igri. “Intro to Felt Surrogacy” je rađena sa lutkama. Ali najbolji primjer hrabrosti autora serije i definitivno najteža epizoda za izvest bila je treća u trećoj sezoni koja se odvijala kroz šest alternativnih vremenskih tokova, od kojih je svaki baziran na scenariju gdje drugi lik odlazi po picu. Do kraja epizode svi likovi su mrtvi, pijani i isjeckani na djelove. Mnogo toga je smješteno u nešto preko 20 minuta programa.

Buffy the Vampire Slayer - Once More, With Feeling

Epizode u kojima serija poprima formu mjuzikla danas su nešto sasvim uobičajeno. “30 Rock” je imala mjuzikl epizodu. “The Flash” je imao mjuzikl epizodu. I “Fringe” i “Grey’s Anatomy” i “How I Met Your Mother” i “Scrubs” i “The X-Files”, sve ove serije su štrikirale i to. Ali ono što ih veže je epizoda “Once More, With Feeling” šeste sezone serije “Buffy the Vampire Slayer” iz 2001. Ona je otvorila put i prva se suočila sa ovim velikim izazovom. A da bi bila uspješna bilo je potrebno tri mjeseca spremanja, što je cijela vječnost u svijetu televizije. Zadivljujuće je kako je “Once More, With Feeling” izvedena uspješno tad, jer bi samo jedna mala greška bilo koga iz glumačke postave bila dovoljna za katastrofu. Ipak, ne samo da je bila uspješna, već je otvorila i nove mogućnosti ovoj seriji i sigurno nije slučajno jedan od favorita reditelja Džosa Vidona.

The Leftovers - International Assassin

Tokom većeg dijela emitovanja “The Leftovers” je otrežnjujuća studija tuge bez kraja i rješenja, sa svojom kolekcijom likova koji ne mogu da se pomire sa misterioznim nestankom desetine ljudske populacije sa lica planete. A onda je došla na red epizoda “International Assassin” u kojoj je depresivni policajac Kevin Garvi popio otrov i probudio se u kupatilu luksuzne hotelske sobe, gdje jedan čovjek pokušava da ga ubije. U daljem toku - nema pravila.

Ova epizoda nije bila narativno naročito bitna, ali s obzirom koliko je serija “The Leftovers” znala da bude depresivna”, bilo je zabavno vidjeti kako odbacuje glavnu premisu kako bi se pretvorila u akciju a la Džejms Bond. Valja pomenuti i treću sezonu i epizodu pod nazivom “The Most Powerful Man In The World (And His Identical Twin Brother)” u kojoj se Kevin vraća u isti svijet gdje otkriva da u njemu postoje biometrijski senzori penisa.

Black Mirror - Bandersnatch

Netfliksov interaktivni uređaj za pričanje priča mogao bi jednog dana u budućnosti da postane način na koji ćemo konzumirati sadržaje poput serija. Zasad je to i dalje samo fora, trik koji čini “Bandersnatch” djelom koje se svojom neobičnošću izdvaja. Epizoda dozvoljava gledaocima da aktivno biraju pravac u kojem će se odvijati radnja. Imamo tu i samoubistvo i zastrašujući niz disfunkcija, pa i trenutak u kojem je glavni lik obaviješten da ga ljudi gledaju na Netliksu što čini da se univerzum epizode sruši na samog sebe. Ne bi mogla svaka serija da prođe sa ovakvim trikovima, ali je za “Black Mirror” bio kao saliven.

Twin Peaks: The Return - Part 8

Ovo je bilo nemoguće zaobići. U pitanju je najčudnija epizoda ikad prikazana na televiziji. Da, “Mr Robot” je hrabar, ali u toj seriji nećete naići na epizodu koja nekoliko minuta troši na prikaz unutrašnjosti nuklearne eksplozije uz pjesmu pod nazivom “Threnody to the Victims of Hiroshima”. Ili na epizodu u kojoj mutant povraća bukvalni prikaz zla u crnu rupu, a ovoj prijetnji isprečava se lik čije ime je “??????”, koji levitira ka svijetu i zatim udiše cijelu galaksiju. U osmoj epizodi serije “Twin Peaks: The Return” sve ovo se desilo u dvadeset minuta i moglo bi se reći da je u pitanju priča o porijeklu cijelog Tvin Piksa. Niko nikada sigurno neće napraviti ovakvu epizodu, ovako uznemirujuće remek djelo kakvo samo Dejvid Linč može iznjedriti.

Preporučujemo za Vas