Milošević: Navijam za Zvezdu, ali i za Sutjesku

"Kada bismo se bavili sportom kao biznisom, trebalo bi više para da se snimi film"
10810 pregleda 22 komentar(a)
Milošević, Foto: Privatna arhiva
Milošević, Foto: Privatna arhiva

Nakon premijere koja se istovremeno održala u Beogradu, Torontu i Njujorku, srpski film “Ekipa” prošlog četvrtka stigao je i crnogorske bioskopske sale, a ubrzo će početi da se prikazuje i u Švedskoj, Švajcarskoj, Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj...

Film u režiji Marka Sopića, a snimljen prema scenariju Rada Ćosića, koji ujedno igra i glavnu ulogu, donosi priču o vječitom fudbalskom derbiju između klubova Crvena Zvezda i Partizan, a u njemu se pored velikog broja glumačkih zvijezda, među kojima su Dragan Jovanović, Srđan Žika Todorović, Sergej Trifunović i Ljiljana Stjepanović, ali i poznati fudbaleri Saša Ilić, Perica Ognjenović i Ivan Tomić, našao i crnogorski glumac Andrija Milošević.

O krimi komediji inspirisanoj ljubavlju prema “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”, prilici da snima na setu na stadionu dok se u isto vrijeme u stvarnosti igrala utakmica između Partizana i Crvene zvezde, ali i o drugim projektima koji će uskoro biti predstavljeni publici, Milošević je pričao za “Magazin”.

Da je posljednjih mjeseci veoma zauzet, te da će njegovi obožavaoci uskoro moći da ga vide u nekoliko filmova i serija, dokazuje i to što glumac odgovara na pitanja “Vijesti” u pauzama na setu, između snimanja, a na početku razgovora otkriva ko je njegov lik koji je opisan kao rođak glavnog junaka i navijač Crvene zvezde.

“To je institucija - brat od tetke”, u svom stilu objašnjava Milošević.

“Pošto je on namirisao da bi njegov brat mogao da zaradi veliki novac igrajući fudbal, odmah je, naravno, počeo te pare i da troši. A kada unaprijed trošite pare onda dođete i do problema... To je otprilike zavrzlama oko koje se sve odvija”, nagovještava sagovornik “Vijesti”, koji i u privatnom životu navija za crveno-bijele.

“Navijam za Zvezdu, ali i za Sutjesku... Za klubove koji su mi ostali od djetinjstva. Za Sutjesku navijam, jer sam odrastao u Nikšiću, a za Zvezdu od malena zavolio, pa je tako i ostalo”, pojašnjava on i dodaje da pruža podršku i ostalim domaćim klubovima kada igraju protiv stranih.

“Inače navijam i za sve naše druge klubove kada igraju van regiona, neke bitne utakmice u kupovima”, ističe Milošević, koji kako priznaje i nema previše vremena da pomno prati sportska dešavanja. “Nemam mnogo vremena, ali kada mogu, pogledam. Nisam ja neki vatreni navijač, više volim da pogledam kada su neke bitne utakmice... Tako da sam vrlo liberalnog stava po pitanju navijanja”, uz osmijeh priča glumac.

Scena iz filma “Ekipa”
Scena iz filma “Ekipa”(Foto: Privatna arhiva)

Ipak, njegove kolege poput Trifunovića i Todorovića, nisu tako liberalni kada se radi o navijanju za fudbalske klubove, a kako jedan navija za Crvenu Zvezdu, a drugi za Partizan, na setu je bilo šala na taj račun.

“Rijetko se ko sa mnom šalio na taj račun, jer nisam vatreni navijač, pa sam, kako kažu, prošao demokratski kroz sve to”, nastavlja Milošević.

U razgovoru za “Magazin” on otkriva kako je bilo snimati scenu na stadionu dok se u isto vrijeme igrao vječiti derbi, iako ističe da njegove scene nisu bile kao kod drugih na tribinama, već u tunelu.

“Nisam bio na samom stadionu kada su oni to snimali, ali je stvarno fenomenalna stvar što se sve odvijalo tokom utakmice, a u takvim, nekontrolisanim uslovima je mnogo teže raditi”, ističe on.

“Scene su ispale fantastične, s obzirom na to da je rađena u takvim uslovima. Morali su da snimaju brzo, u poluvremenu, a pritom se radilo o jednoj veoma bitnoj sceni za cijeli film ‘Ekipa’. Vjerujem da publika zaista nije znala o čemu se radi, ali je divno ispalo... Statirali su u filmu, a da nisu ni znali”, uz smijeh konstatuje Milošević. Kako kaže, tokom svoje karijere je imao puno prilika da upravo u takvim situacijama, među prolaznicima na ulici koji ne znaju o čemu se radi, snima scene za film ili seriju.

“Imao sam dosta puta takvih situacija. Ranije smo se nekako snalazili, a sada ipak morate dobiti puno dozvola...Krajem ‘90-ih i početkom dvijehiljaditih je to bilo malo drugačije, mada i sada suštinski se i sada puno snalazimo, naročito kada treba snimati na više različitih lokacija. Sve je to, naravno organizovano, ali se puno puta dešavaju neplanirane situacije, pa morate da se snalazite na licu mjesta. Ako niste spremni na to ne možete da se bavite filmom”, zaključuje glumac.

Ostvarenje “Ekipa” najavljuje se kao film koji nudi dobru poruku, naročito kada je u pitanju fudbal, a na pitanje zašto bi on preporučio publici da ga pogleda, Milošević ističe da je glavni razlog zabava. “Zato što je zabavan, zato što igra stvarno mnogo sjajnih glumaca, vrhunska je ekipa, zato što ćete vidjeti jednu finu priču koja se plete, pogotovo za mlađu publiku mislim da će biti zanimljivo, jer oni baš prate fudbal. I treba ga pogledati zato što je opuštajući”, smatra on. “Kada bi se bavili sportom kao biznisom i šta je danas, a to je jedna od najuticajnijih sfera biznisa, onda bi to bilo već nešto sasvim drugo i trebalo bi puno više para da se snimi. Ovako kada gledamo šta se dešava kod nas i na kakav način funkcionišemo, onda ova priča kroz prizmu jednog fudbalera koji je naivan, je vrlo simpatična”, dodaje Milošević.

Kako je u ranijem razgovoru za “Vijesti” otkrio scenarista i glumac Rade Ćosić, film “Ekipa” bi mogao biti pretočen u seriju, s obzirom na to da je već napisao 12 epizoda i sada sve zavisi od televizijske produkcije,a Milošević kaže da bi rado igrao i u tom formatu ovu priču.

“Sada čujem od vas... Oni su nešto pominjali, ali ništa nije bilo precizno. Ja sam u posljednjih pet mjeseci snimio tri serije i dva filma. Sve sam snimao istovremeno, tako da ću morati da odem na neki odmor uskoro, pa se nadam da ta serija neće početi brzo da se snima”, odgovara Milošević koji i trenutno snima film.

“Trenutno radim jedan sjajan film i sjajnu ulogu sa Duškom Kovačevićem, danas mi je posljednji dan snimanja. U međuvremeno sam uradio ‘Ubice moga oca’, ali i ‘Biser Bojane’ i nove epizode će brzo početi da se emituju i mislim da su stvarno sjajne. Snimali smo ponovo u Ulcinju i to će biti izuzetno zabavno...”, nabraja Milošević, ali tu ne staje.

“Radim sada i jednu veliku seriju, za koju sam siguran, bar po pregledanom materijalu, da će biti fenomenalna - ‘Slatke muke’. To je fantastična priča i mislim da treba obratiti pažnju na to. Uskoro će krenuti emitovanje”, nagovijestio je crnogorski glumac koji je nedvno otvorio i svoje pozorište.

“Poslije 30 ili 40 godina sam otvorio na ovim prostorima otvorio prvo privatno pozorište takvog kapaciteta kakav ima ‘Teatar na brdu’. Sada nam je godinu dana od otvaranja, imamo dobar repertoar, gostuju nam sjajni glumci tako da i na tome radim”, pohvalio se on.

“U međuvremenu tu je i dječja knjiga ‘Mačak i skakutavo jaje’ i ona je sada izašla, čekam da završim sve, pa da napravimo jedno izdanje za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju... Tako da će biti nešto i za djecu”, zaključuje on.

Upitan da li je u planu da ‘Teatar na brdu’ u budućnosti ima gostujuće predstave u Crnoj Gori, Milošević kaže da bi to volio. “Mora postojati i interesovanje sa druge strane... Očekujem da se otvori Gradsko pozorište u Podgorici, to je pozorište u kojem sam ja počeo, pa bi bilo dobro da napravimo neku saradnju, ali i sa Crnogorskim narodnim pozorištem. Ranije smo gostovali u Domu omladine”, odgovara glumac.

“Tivat je uvijek tu, tu scenu smo stvarali bukvalno od ‘98. godine na ovamo, pa i prema tome osjećam neku vrstu obaveze, a volio bih i da odigram tamo predstave, ne samo kao Andrija Milošević, već sada sa institucijom iza sebe koju trenutno stvaram. Sada i kada bih pravio turneju, a trenutno i pregovaramo, promovisao bih ‘Teatar na brdu’ kao nešto što bi moglo da motiviše ljude da i u Crnoj Gori, ali i u regionu prave što više privatnih pozorišta i da se okupljaju trupe”, smatra on.

“Današnje vrijeme to nudi kao jedinu opciju kroz koju bi mogli da se povezujemo, to bi bila dobra stvar. Tako da ću kroz neku svoju mini turneju koja će sigurno biti u Crnoj Gori pokušati da pričam sa ljudima, da im pomognem, da bi se u svim centrima bivše Jugoslavije otvorili”, obećao je on.

Nemam vremena da pravim skandale

Iako je, kako je i sam nabrojao, posljednjih mjeseci snimio pet novih projekata, a iza sebe ima veliki niz predstava, ali i veoma uspješnu komediju “Taksi bluz” koju je podržao i producentski, mediji se ipak najviše interesuju za privatni život crnogorskog glumca. Kako kaže u razgovoru za dodatak “Magazin”, na to se navikao i ne smeta mu previše, jer nije pogodan materijal za žutu štampu.

“Ne smeta mi, a i to je dio posla. Ja sam čovjek koji relativizuje stvari. Meni interesovanje medija ne predstavlja problem, jer je pitanje kako se vi nosite sa tim. Uvijek je sve do mene”, smatra Milošević.

“Kako se postavim tako će mi i biti, tako da se ja vrlo relaksirano pričam o svemu, ali realno ne izlazim previše, nemam kad da pravim skandale, što bi bilo fino i dobro za novine, nego stalno radim”, nastavlja glumac.

Bonus video: