Filmovi na pjeni od mora: U Ulcinju počinje Seanema festival

Novina četvrtog izdanja Seanema Film Festivala je besplatan edukativni program za dvadesetak mladih iz svih dijelova Crne Gore
203 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2018. 09:55h

Ispred Arheološkog muzeja u Starom gradu u Ulcinju, sjutra veče će biti otvoren Seanema filmski festival. Na četvrtom po redu festivalu, koji tradicionalno organizuje ulcinjska NVO „Ja djelujem“ (iAct), biće prikazano oko četrdeset dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova iz regiona i svijeta. U dvije kategorije na temu identiteta, festival će imati takmičarski karakter.

Kako je najavljeno, festival će otvoriti film iz programa Identitet – albansko-italijanska koprodukcija reditelja Edmonda Budine „Slomljeni“. Iste večeri, biće prikazan i program od 7 kratkih filmova van takmičarske konkurencije „Suočavanje sa prošlošću“, u produkciji Akademije za film i multimediju Marubi.

U okviru programa Identitet, tokom četiri festivalska dana biće prikazani i film „Moj vlasitit rat“ u kome rediteljka Lidija Zelović govori o suočavanju sa posljedicama rata i izbjeglištvom. Svjetsku premijeru imaće ostvarenje holandskog reditelja Stefa Broka „Balkanski trougao“ a Identitet će činiti još i francusko-belgijska koprodukcija reditelja Manuela Putea „Bektašijci“, kao i film koji je dobio nagradu publike na prošlogodišnjem DokuFest-u u Prizrenu, „Htjeti, željeti, voljeti“ reditelja Ilira Hasanija.

Ističe se da će u okviru takmičarskog programa kratkometražnih filmova biti prikazano 16 ostvarenja iz zemalja regiona, Evrope i svijeta, a o pobjednicima ove selekcije odlučivaće tročlani žiri festivala koji čine Lidija Zelović, Gazmend Čitaku i Florenc Papas. Od crnogorskih ostvarenja, u konkurenciji je kratki film „Peloid“ Bojana Stijovića.

Festival će ove godine u programu Seanema Panorama donijeti i pregled najboljih kratkometražnih filmova po izboru Evropske filmske akademije iz konkurencije EFA za program Short Matters! Za 2017. godinu. Ovi filmovi biće prikazani u revijalnom dijelu festivala, a posjetiocima će pružiti priliku da vide neke od najboljih evropskih kratkih filmova.

"Seanema Film Festival okuplja stručnjake koji će razmjenjivati mišljenja o filmovima i temi festivala na panel diskusijama koje će u Biblioteci Mirko Srzentić u Ulcinju biti održane u petak i subotu (24. i 25. avgust) od 11h pod naslovom Identitet – Interakcija – Intriga. Među učesnicima diskusije treba pomenuti vanrednog profesora na FDU, Janka Ljumovića koji je o festivalu napisao i autorski tekst kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore", navodi se u saopštenju organizatora.

Novina četvrtog izdanja Seanema Film Festivala je besplatan edukativni program za dvadesetak mladih iz svih dijelova Crne Gore. Ovaj program podijeljen je u dva dijela, od kojih se jedan bavi interaktivnom filmskom produkcijom i mladima daje osnovna znanja o filmskoj produkciji, dok je drugi „Kritični kamp“ osmišljen tako da kod učesnika razvija kritički odnos prema sadržajima koje konzumiraju.

Festival su ove godine podržali Filmski Centrar Crne Gore, Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj, kao i drugi donatori iz Crne Gore i inostranstva.

Povodom toga, danas je u biblioteci Centra za kulturu upriličena i konferencija za novinare na kojoj su govorili predsjednici Opštine i TO, Ljoro Nrekić i Fatmir Đeka i direktorica festivala Drita Lola.

Bonus video: