U 87. GODINI

Umro Branko Lustig, filmski producent i dvostruki dobitnik Oskara

Zbog jevrejskog porijekla tokom Drugog svejtskog rata je bio zatvorenik logora Aušvic i Bergen-Belsen, a većina članova njegove porodice nestala je u koncetracionim logorima širom Evrope
1556 pregleda 1 komentar(a)
Lustig, Foto: Screenshot/Youtube
Lustig, Foto: Screenshot/Youtube

Hrvatski filmski producent, dvostruki dobitnik Oskara i zatvorenik koncentracionih logora Aušvic i Bergen-Belsen u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig umro je danas u Zagrebu u 87. godini, javili su hrvatski mediji.

Kao najbolji producent nagrađen je filmskim nagradama Oskar 1993. za film "Šindlerova lista" Stivena Spilberga, a 2001. za film "Gladijator" Ridlija Skota. 

Za te filmove nagrađen je i Zlatnim globusom.

Branko Lustig je rođen u Osijeku 1932. 

Zbog jevrejskog porijekla tokom Drugog svejtskog rata je bio zatvorenik logora Aušvic i Bergen-Belsen, a većina članova njegove porodice nestala je u koncetracionim logorima širom Evrope.

Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u filmu Stivena Spilberga "Šindlerova lista".

Prvi filmovi na kojima je radio bili su "Ne okreći se sine" i "Kozara", a tokom 1980-ih je otišao u SAD, podsjećaju hrvatski mediji. 

Ubrzo je upoznao Stivena Spilberga, s kojim je radio na filmu "Šindlerova lista", osvojio Oskara i tako postao uticajan producent u Holivudu.

U Hrvatsku se vratio prije desetak godina i bio je predsjednik Festivala tolerancije - Festivala jevrejskog filma.

Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada. 

Ove godine je proglašen počasnim građaninom Zagreba za izuzetan doprinos promovisanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima.