Bio sam oduševljen kada sam vidio sebe na velikom platnu

Osmogodišnjak Todor Jovanović, jedna od najvećih zvijezda filma “Taksi bluz”, otkriva da je već siguran da je gluma njegov životni poziv, kao i da bi volio da snimi “koliko može” nastavaka tog ostvarenja
2190 pregleda 1 komentar(a)
Sa premijere filma u Podgorici: Todor Jovanović, Foto: Boris Pejović
Sa premijere filma u Podgorici: Todor Jovanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2019. 22:05h

Osmogodišnji Todor Jovanović osvojio je publiku svojom debitantskom filmskom ulogom - Damirom, dječakom koji bježi iz Doma za nezbrinutu djecu kako bi pronašao svog biološkog oca Bambulu, a na tom putu srijeće taksistu Marka (igra ga Andrija Milošević), koji će mu pomoći u tom zadatku.

Osim što u filmu „Taksi bluz“ pokazuje svoj glumački talenat, Jovanović i odnosom sa novinarima nagovještava da za nekoliko godina može biti velika zvijezda.

Za razliku od stidljivih vršnjaka, njega gužva na premijeri filma u podgoričkom Cineplexxu nije dekoncentrisala, pa je na pitanja odgovarao opširno i opušteno, na momente odajući utisak kao da je bar desetak godina stariji.

Da je profesionalan u svakom smislu, u razgovoru za “Vijesti” potvrdila je i Milena Predić, glavna glumica u filmu „Taksi bluz“ koja je istakla da Jovanoviću nije smetalo da 25 dana snima scene pretežno u večernjim satima, a to potvrđuje i on.

„Nije mi bilo naporno zato što je ekipa bila baš strava. Super su bili prema meni. Andrija (Milošević) me je zabavljao cijele noći, tako da pored takve ekipe jednostavno nisam mogao da zaspim, niti mi je bilo dosadno, a i nadoknađivao sam to nespavanje preko dana“, pojasnio je on.

Kako kažu ostali glumci, ni on nije zaostajao sa šalama, pa je jednako zabavljao starije kolege na setu.

„Jeste i to je istina, ali je više on (Milošević) zasmijavao mene, svojim vicevima“, odgovara osmogodišnji glumac, a zatim otkriva kako se osjećao kada je prvi put pogledao film u kojem igra.

„Bilo je super. Bio sam oduševljen kada sam vidio sebe na velikom platnu. Samo sam ućutao, nisam znao šta se dešava“, iskren je Jovanović, kojem je ovo prva filmska uloga, ali ne i prvo glumačko iskustvo.

„Igrao sam u pozorištu dosta, a ovo mi je prvi film, nakon kojeg sam snimio još dva - ‘Heroji’ (koji će u bioskope stići tokom ove godine) i ‘Potraga za psom’“, pohvalio se on.

Na pitanje „Vijesti“ koja mu je omiljena scena u filmu „Taksi bluz“, Jovanović odgovara da ne može da izdvoji samo jednu:

„Imam dvije omiljene scene - kada Andrija i ja sjedimo u kafani i kada se lik koji tumači Dinja (Sandra Silađev) porađa“, otkriva on.

Kako kaže, saradnja sa već poznatim glumcima je bila odlična, a svi su ga pozitivno iznenadili.

„Svi su mnogo bolji nego što sam očekivao“, kaže on spremno, iako je i više nego očigledno da odgovore nije naučio napamet.

Za opuštenost u razgovoru sa medijima zaslužno je iskustvo, jer mu ovo nije bila prva premijera kojoj je prisustvovao.

„Nisam bio u Hrvatskoj, ali sam bio na nekoliko drugih premijera. Išao sam svuda po Srbiji, gdje su išli i ostali“, pojašnjava on.

Pored Miloševića, koji tumači glavnu mušku ulogu, upravo je Jovanović najveća zvijezda na premijerama, što se može zaključiti i iz činjenice da svi prisutni žele sliku sa njima, a on strpljivo pozira za svaki selfi.

Upitan kako se nosi sa slavom, uz smijeh odgovara: „Pa prija, normalno“.

„Prija i čudno je u isto vrijeme, pošto nisam navikao na to“, dodaje on, a potom ističe da tako nešto ne doživljava kada se vrati u školu, jer ga drugovi ne tretiraju kao zvijezdu.

„Sve je isto u školi, družim se sa istim drugarima... sa svima se družim, nema nikakve razlike. Kao da nisam ni snimio film, samo što jesam“, sa osmijehom ističe Jovanović.

Iako bi mnogi pretpostavili da mu je gluma trenutno samo hobi, mladi glumac je već sada siguran da želi time da se bavi profesionalno.

„To mi je najveći cilj, pa kada to dostignem, možda nešto drugo, ali za sada mi je to želja. Imam podršku roditelja, a pogotovo od mame“, pohvalio se on.

Jovanović je otkrio i u kojoj ulozi bi volio da se nađe u sljedećem projektu, a u pitanju je ponovo Damir.

„Imam želju da snimimo i drugi i treći dio ‘Taksi bluza’, nadam se da će biti i četvrti, peti, šesti, sedmi, osmi, deveti... Koliko god može“, šaljivo odgovara.

Osmogodišnji glumac prisjetio se i načina na koji je dobio ovu ulogu.

„Igrao sam u predstavi u Kragujevcu, odakle sam inače, zove se ‘200’ i tu me je primijetio poznati pozorišni reditelj Marko Misirača. Mislim da se Milena (Predić) i on poznaju od ranije, pa me je preporučio, pozvali su me na kasting i dobio sam ulogu“, prepričava on, a zatim otkriva sa kakvim je očekivanjima otišao na audiciju.

„Meni je bilo svejedno. Bilo mi je mnogo i to što sam pozvan“, skromno je kazao mladi glumac.

Predić: Nevjerovatan profesionalac i veoma duhovit

Milena Predić, koja u filmu “Taksi bluz” igra Tanju, u razgovoru za “Vijesti” je iskoristila priliku da pohvali i najmlađeg člana na setu.

“Bila sam uključena i u kasting, više od stotinu dječaka smo probali, snimali... Dobili smo preporuku preko jednog mladog reditelja iz Kragujeva koji je sa njim sarađivao u pozorištu. Todor već ima pozorišnu karijeru. Od prvog momenta smo znali da je on taj”, kazala je ona.

“To je dijete koje je 25 snimajućih noći bilo kao zapeta puška, prava noćna ptica, on je nas rasanjivao kada smo mi padali, tako da je nevjerovatan profesionalac i strašno duhovit. Zaista vjerujem da će biti sjajan glumac, a njegovi roditelji su veoma divni i skromni ljudi. Veoma smo srećni što smo baš njega našli i što je on dio našeg filma”, ispričala je Predić.

Bonus video: