ŽRTVA SUDBINE

Najteže je bilo odigrati scenu ubistva

Crnogorski glumac Ognjen Damjanović za “Vijesti” priča o kratkom filmu “Clitemnestra” italijanskog režisera Giorgia Lombardellija, ali i budućim planovima
1452 pregleda 0 komentar(a)
Ognjen Damjanović, Foto: Privatna arhiva
Ognjen Damjanović, Foto: Privatna arhiva

Nikšićanin Ognjen Damjanović koji je prije tri godine imao priliku da se nađe na setu sa svjetskim zvijezdama, tokom snimanja rimejka kultnog filma “Papillon” iz 1973, nedavno je zaigrao i u kratkometražnom filmu “Clitemnestra” italijanskog režisera Giorgia Lombardellija.

U razgovoru za “Vijesti”, on je otkrio kako je došlo do njegovog angažmana, koliko je značajno za njega to što se ovo kratkometražno ostvarenje našlo u polufinalu CineFesta, a ispričao je više i o samom filmu.

“’Clitemnestra’ je filmska priča o mladoj djevojci Tijani koju maltretiraju u ranom djetinjstvu, što ostavlja velike posljedice na njen budući život. Počinje da pije, a ožiljci iz prošlosti se vuku tokom cijelog njenog života. Ona je žrtva oca alkoholičara i u isto vrijeme nasilnika. U trenutku kada je pomislila da joj je sreća naklonjena, zaljubljuje se u muškarca koji na prvi izgled donosi novo poglavlje u njenom životu. Nažalost, vrlo brzo otkriva i drugu mračnu stranu svoje ličnosti. Postaje agresivan i otvara njenu staru ranu”, pojašnjava Damjanović.

“Klitemnestra je žrtva sudbine, koju je pogodila kletva Afrodite u grčkoj mitologiji. Prinuđena da se uda za Agamemnona, ubice njene porodice. Godinama je smišljala osvetu, sve do momenta dok nije uspjela da mu odsiječe glavu. Mlada djevojka Tijana se poistovjećuje sa njom. Prepušta se surovoj sudbini, i u svakom muškarcu koji uđe u njen život vidi svog oca. Nakon nekog vremena ih monstruozno ubija”, dodaje crnogorski glumac.

“Ona se divila Klitemnestri, i njenom prelasku iz žrtve u poziciju osvetnice. U filmu naglašava da su slične, ali je jedina razlika što se Kiltemnestra sveti zbog drugih, a Tijana zbog sebe”, ispričao je Damjanović o filmu u režiji Giorgia Lombardellija, a koji je sniman u Beogradu.

Pored njega, u filmu glavne uloge tumače i Tijana Upčev i Jovan Zdravković, a Damjanović otkriva više i o svom liku.

“Lik koji igram je mladić, čija se sudbina mijenja u noćnom baru, nakon susreta sa glavnom junakinjom. Za jedno veče se njih dvoje upuštaju u strastvenu romansu, iz koje će se javiti neočekivani obrt. Prve reakcije su odlične”, pohvalio se on.

Scena iz filma "Clitemnestra"
Scena iz filma "Clitemnestra"(Foto: Privatna arhiva)

Kako kaže, tokom snimanja mu je bilo najteže odigrati scenu ubistva.

“Morao sam pod vodom da provedem više vremena, iz nekoliko pokušaja”, prisjeća se on.

Na pitanje kako je došlo do njegovog angažmana, Damjanović odgovara:

“Na Akademiji smo se Giorgio i ja upoznali, i dogovorili saradnju još mnogo ranije, prije nego što je i postojala ideja o filmu. On je nov u svijetu filma, ali smo kao ekipa svi ponosni na njega, jer je već na početku neko važan prepoznao njegov rad. Scenario mi se svidio poslije prve pročitane strane, posebno zbog dinamične priče koja je prisutna”.

Kako kaže, nije se pokajao što je prihvatio ulogu, jer je uživao tokom snimanja.

“Film jeste snimljen na srpskom jeziku, ali se osjeća taj italijanski manir što sam vidio i po samom scenariju. To me je najviše zainteresovalo. Izazov mi je da svakog puta uradim nešto novo”, tvrdi glumac, a potom otkriva i buduće planove. “Kada je riječ o novim projektima, sa Giorgiom planiram rad na još jednom ostvarenju. Ali kako sredstva za realizaciju diktiraju i datume, moraćemo pričekati. Makar za sada”, poručuje sagovornik “Vijesti”.

“Što su ideje kompleksnije, produkcija zahtijeva veće troškove, a kada ste na početku jednostavno nije lako. Opet, nije ni neizvodljivo. U novoj 2020. godini, očekuju me angažmani i van države, a iskreno se nadam da ću imati priliku da zaigram u nekoj od domaćih serija”, nagovijestio je Damjanović.

Nije vjerovao da su u polufinalu CineFesta

Kratkometražni film “Clitemnestra” našao se i u polufinalu festivala CineFest, a Damjanović pojašnjava koliko je to značajno i za njegovu, glumačku karijeru.

“Prva reakcija je bila da nijesam u startu prihvatio da se radi o tom festivalu. Mislio sam da je došlo do greške. Taj film smo uradili još dok smo bili studenti, iza nas nije stajala velika produkcijska kuća. I pored ranijeg holivudskog iskustva, iznenadio sam se, ali nakon par trenutaka je sreća preovladala. Prija mi što sam već treći put dio nečega, što se u Americi veoma cijeni”, istakao je crnogorski glumac.