“Top Gun” stiže nakon više od tri decenije

Filmski kritičari najavljuju mnogo uzbuđenja u narednoj godini koju smatraju obećavajućom u ovoj oblasti, a “Play” prenosi najiščekivanija ostvarenja i nešto o njima
2906 pregleda 1 komentar(a)
Tom Kruz, Foto: AP
Tom Kruz, Foto: AP

Godina u kojoj će se strpljenje isplatiti je pred svim ljubiteljima sedme umjetnosti. Filmovi koji su najavljeni za 2020. većinom su oni koje su mnogi željno čekali da stignu u bioskope. Konačno stiže sljedeći film o Džejms Bondu, „No Time to Die“, dugoočekivani nastavak “Bad Boys-a”, kao i “Top Gun: Maverick”.

Osim toga, vraća se i “Wonder Woman”, a “Crna udovica” Skarlet Johanson otvara četvrtu Marvelovu fazu. No, pored nastavaka mnogih legendarnih filmova, na pragu bioskopa je još mnogo toga. Nikad nije prerano za filmsku euforiju i zato “Play” izdvaja neke naslove koje, prema procjeni sajta “Rotten Tomatoes”, vrijedi zabilježiti.

Bad Boys for Life

Režija: Adil El Arbi, Bilal Falah Uloge: Vill Smit, Martin Lorens

Premijera: 17. januar

Iako su možda “Bad Boys” i “Bad Boys II” loši ili prevaziđeni oni još uvijek žive među mnogim fanovima akcije kao priča o uzornim kolegama policajcima, a oba filma imaju ocjenu publike od 78%. Iako originalni režiser Majkl Bai nije bio dio ekipe “Bad Boys for Life”, Rotten Tomatoes vjeruje da je ostatak ekipe napravio dobro ostvarenje. Priča prati Markusa Barneta koji je sada policijski inspektor, a Majk Laveri je u krizi srednje dobi. Ponovo se ujedinjuju kada im albanski plaćenik, čiji je brat ubijek, obeća važan bonus.

Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)

Režija: Keti Ijan

Uloge: Margot Robi, Džurni Smolet Bol, Meri Elizabet Vinsted

Premijera: 7. februar

Nakon razdvajanja sa Džokerom, Harli Kin se pridružuje superherojima Black Canari, Huntress i Renee Montoia kako bi spasila mladu djevojku od najvećeg zločinca. Šta se događa kada se lukava Harli Kin pridruži DC ženskom timu heroja? Haos!

Top Gun: Maverick

Režija: Džozef Kosinski

Uloge: Dženifer Koneli, Tom Kruz, Monika Barbaro, Val Kilmer

Premijera: 26. jun

Top Gun dobija svoj nastavak nakon više od tri decenije! Okupljena je dobra ekipa mladih glumaca, a uz sve njih Tom Kruz je tu na motociklima, igrajući odbojku i još mnogo toga... “Nakon više od trideset godina služenja kao jedan od najboljih mornara mornarice, Pit Mičel je tamo gdje pripada, gurajući kovertu kao hrabar testni pilot i izbegavajući napredovanje u rangu koji bi ga prizemljio”, piše IMDB.

Tenet

Režija: Kristofer Nolan

Uloge: Elizabet Debicki, Džon Dejvid Vošington, Robert Patinson, Aron Tejlor Džonson

Premijera: 20. jul

O Nolanovom novom ostvarenju se zna da je akcijski ep koji se vrti oko međunarodne špijunaže, putovanja kroz vrijeme i evolucije i to je otprilike sve, a za fanove širom svijeta je i to dovoljno.

A Quiet Place Part (II dio)

Režija: Džon Krasinski

Uloge: Emili Blant, Silljian Marfi, Noa Džup, Milisent Simonds

Premijera: 20. mart

Ko je palio vatre koje su se vidjele u daljini u prvom dijelu mjesta prepunog tišine i strepnje od zvuka? Porodica Abot se sada suočava sa strahovima spoljnog svijeta. Prisiljeni da se upuste u nepoznato, oni shvataju da stvorenja koja love zvukom nisu jedine prijetnje koje vrebaju izvan pješčane staze.

Wonder Woman 1984

Režija: Pati Dženkins

Uloge: Pedro Paskal, Gal Gadot, Kris Pajn, Kristen Vig

Zemljište nepoznato. Nastavak filma o superheroju iz 2017. godine “Wonder Woman”. U ulozi zlikovca Kristen Vig iz filma “Djeveruše” pojavljuje se u nastavku filma “Wonder Woman”. Radnja je postavljena tokom Hladnog rata u osamdesetim godinama i otkriva da se Kris Pajn ponovo pojavljuje, uprkos njegovoj očiglednoj smrti u prvom filmu.

No Time to Die

Režija: Kari Džodži Fukunaga

Uloge: Ana de Armas, Danijel Krejg, Ralf Fajns, Lea Siduk, Rami Malek

Premijera: 8. april

Bondov mir je kratkotrajan kada se njegov stari prijatelj Felik Lejter iz CIA-e pojavi i zatraži pomoć, vodeći Bonda na trag misterioznog negativca, naoružanog opasnom novom tehnologijom. Reditelj serije “True Detective” “preuzima volan” za 25. film o čuvenom “007”, a Daniel Craig se vratio na svoj peti i (verovatno) konačni zaokret kao 007.

Eternals

Režija: Kloi Žao

Uloge: Anđelina Džoli, Selma Hajek, Kumail Nanđiani, Džema Čen, Ričard Mejden, Kit Harington, Brajan Tajri Henri

Premijera: 6. novembar

Drugi film Marvelove faze 4 ponovo je kosmički, a veliki dio uloga bio je najavljivan u djelovima, sa velikim otkrićem na Comic-Con-u i ključnim dodatkom u avgustu. Ukratko, Eternals su moćni besmrtnici koji su pomogli oblikovanju čovječanstva i istorije na Zemlji, a igra se sastoji od velikih imena, od Anđeline Džoli i Selme Hajek do nekoliko kraljeva iz “Game of Thrones”, Ričarda Mejdena i Kit Haringtona. Pored toga, ni rediteljka nije lutalica; imala je jedan od najgledanijih filmova u 2018. godini - film “The Rider”. Tek ćemo sada zaista vidjeti koliko dobro ona prelazi na velike budžete i specijalne efekte.

Ghostbusters: Afterlife

Reditelj: Džejson Ritman

Uloge: Erni Hadson, Mekkena Grejs, Keri Kun, Pol Rud

Premijera: 10. jul

Još uvijek se ne zna mnogo o ovom filmu, ali najavljeno je kao priča o samohranoj majki čije dvoje djece dolazi u mali grad i počinj uda otkrivaju svoju vezu sa duhovima i tajnom zaostavštinom koju im je djed ostavio.

Bill & Ted Face the Music

Režija: Din Parisot

Uloge: Kijanu Rivs, Aleks Vinter, Bridžit Landi Pein, Samara Viving, Džilijan Bel

Premijera: 1. avgust

Bil i Ted su odrasli, ali njihove avanture koje još nijesu završene. Jednom im je rečeno da će spasiti svijet tokom putovanja, pa ova dva potencijalna rokera iz San Dimasa iz Kalifornije koji, iako očevi srednjih godina koji i dalje pokušavaju da naprave hit pjesmu i ispune svoju sudbinu.

Mulan

Režija: Niki Karo

Uloge: Ifej Liu, Doni Ien, Džet Li, Li Gong

Premijera: 27. mart

Nakon Diznijevog trenda rimejkova, u akciju stupa i “Mulan” okupljajući kineske glumačke zvijezde. Ovaj film se najavljuje kao mogući osvajač dosadašnjih rekorda kada je u pitanju prodaja bioskopskih ulaznica, a očekuje se i da će osvojiti srca gledalaca. Film prati mladu Kineskinju koja se prerušava u muškog ratnika kako bi spasila oca.

Fast and Furious

Režija: Džastin Lin

Uloge: Šarliz Teron, Vin Dizel, Helen Miren, Lukas Blek

Premijera: 22. maj

Ne zna se mnogo, ali jedno je sigurno - u punom gasu dolazi deveti dio franšize “Fast and Furious”.

Godzilla vs. Kong

Režija: Adam Vingard

Uloge: Mili Bobi Braun, Kajl Čendler, Rebeka Hol, Ejža Gonzales... Premijera: 20. novembar

Ovo je obračun koji se čeka još od “Godzille” iz 2014. godine. Kad se gigantski Kong sretne sa nezaustavljivom Godzilom, svijet može samo da posmatra i čeka da li će neko od njih postati kralj čudovišta. Ko će pobijediti kada džinovski majmun preuzme presto?

Black Widow

Režija: Kejt Šortlend

Uloge: Skarlet Johanson, Florens Puh, Dejvid Harbor, Rejčel Viz

Premijera: 1. maj

Prvo Marvelovo vlasništvo koje je započelo svoju “Fazu 4” biće ovaj film usredsređen na Natašu Romanov - Skarlet Johanson. Ne znamo kakva će biti priča oko njenog lika, ali znamo da će joj se, između ostalih, pridružiti i rastuća zvijezda Florens Puh. A ko zna, možda se i Džeremi Rajners Hauki pojavi.

Fantasy Island

Režija: Džef Vadlov

Uloge: Megi Kju, Majkl Penja, Lusi Hejl

Premijera: 14. februar

Horor adaptacija popularne TV drame iz sedamdesetih o čarobnom ostrvskom ljetovalištu. Posjetioci tog fantastičnog mjesta za odmor dobili bi priliku da žive za svoje najluđe fantazije, a Blumhaus je odlučio da koncept prebaci u jednu od svojih horor ponuda kako bi ga predstavio na platnu. Ovo prilagođavanje se fokusira na grupu gostiju čije fantazije opasno izmiču kontroli i oni moraju smisliti kako da prežive.

The King’s Man

Režija: Metju Von

Uloge: Aron Tejlor Džonson, Džema Arterton, Metju Godi, Ralf Fajns

Premijera: 18. septembar

Okupljaju se najgori istorijski tiranini i zločinci kako bi pokrenuli rat koji će izbrisati milione, a jedan čovjek mora trčati protiv vremena da ih zaustavi. Radnja je postavljena u devedesetim, a Ralf Fajns ima vodeću ulogu u priči o porijeklu koja će pokazati kako je grupa bivših vojnika formirala špijunsku agenciju.

The Call of the Wild (Zov divljine)

Režija: Kris Sanders

Uloge: Karen Žilan, Kara Gi, Harison Ford, Den Stivens

Premijera: 19. februar

Po lektiri Džeka Londona, film govori o psu Baku koji se bori za opstanak u divljini Aljaske nakon što je udaljen od toplog doma.

Minions II

Režija: Kili Balda, Bred Abelson

Uloga: Pier Kofin

Otvaranje: 3. jul

Posljednji put smo vidjeli ove male nevaljalce kako su pustošili 1960. u Engleskoj, pre nego što su se sreli sa mladim Gruom. Možda će im naredna avantura biti prva s njim. Definitivno se može očekivati novi dio pomame za Minions-ima čija istorija - prvi film o njima je zaradio više od 1.5 milijardi dolara na globalnom nivou i pomogao je “Despicable Me” franšizi da postane jedna od najvećih animiranih franšiza svih vremena.

Sonic the Hedgehog

Režija: Džef Fovler

Uloge: Džejms Marsden, Ben Švarc, Džim Keri, Tika Sampter, Nil Mekdona

Premijera: 14. februara

Prvi trejler za ovu adaptaciju klasične video igrice doživio je slavu, ali i privukao gnijev fanova širom svijeta, što je natjeralo studio da objavi da će ažurirati izgled lika. To je dovelo do odlaganja prvobitnog datuma izlaska. Ažurirani trejler sa redizajniranim Sonic-om koji je objavljen u novembru 2019. dobio je srdačno odobravanje fanova. Film je najavljen opisom da “policajac u seoskom gradu Green Hills pomaže Soniku da pobjegne od vlasti koja želi da ga uhvati”.

Cyborg

Režija: Nepoznat

Uloge: Rej Fišer

Premijera: 3. april

Iako je bio dio mašinerije, Kiborg je bio jedan od najvažnijih ljudskih elemenata 2017. Svakoga interesuje kako kako DC razvija svoj lik i suočava ga protiv nekih od najsmrtonosnijih tehnoloških strahova na svijetu. Iako postoji velika ljubav prema Reju Fišeru, a film je u razvoju od 2014. godine, neki su skeptični da će on doživjeti uspjeh s obzirom na to da se Varner Bros nije posvetio scenariju ili režiseru.

Peter Rabbit 2: The Runaway

Režija: Vil Gluk

Uloge: Džejms Korden, Rouz Birn, Domnal Glison, Elizabet Debicki

Premijera: 3. april

Prvo bašta, zatim svijet. Zaplet za ovaj nastavak iznenađujućeg hita, temelji se na radu Beatris Poter i još uvijek je “pod ključem”, ali sigurno je da će uključivati i brbljivog zeca koji će izazvati sve vrste problema. Ne očekujemo da bilo kakva kupina bude umiješana...

The Croods 2

Režija: Džoel Kraford

Uloge: Rajan Rejnolds, Nikolas Kejdž, Ema Stoun

Premijera: 23. decembar

Ne zna se ztačno da li su stvorenja u “The Croods” zaista praistorijska, ali se zna da je ova porodična avantura praistorijska! Cijela porodica se vraća zbog nastavka, sa sve Nikolasom Kejdžom. Originalni ko-režiser Kirk DeMiko kreće u stvaranje Vivo-a, pa tako prvi rukopisni dugometražni film stvara Džoel Kraford.

Dolittle

Režija: Stiven Gegan

Uloge: Robert Dauni Džunior, Majkl Šin, Antonio Banderas, Tom Holand, Selena Gomes, Marion Kotijard, Džon Sina, Ema Tompson

Premijera: 17. januar

Nakon par loše prihvaćenih filmova u kojima glumi Edija Marfija, Robert Dauni Junior preuzima plašt Doktora Dulitla u novom filmu koji će se više zasnivati na drugoj knjizi autora Hjua Loftinga, a koja donosi otkriće fizičara da može da razgovara sa životinjama.

Dune

Režija: Denis Viljenove

Uloge: Džejson Momoa, Timoti Čalamet, Džoš Brolin, Rebeka Ferguson, Oskar Isak, Zendaja, Havijer Bardem, Dave Bautista

Otvaranje: 18. decembar

Poznati režiser preuzima ogroman izazov da ponovo prilagodi rasprostranjeni naučno-fantastični ep nakon više od 30 godina što je to Dejvid Linč pokušao i to, prema mišljenju mnogih obožavalaca, bezuspješno. U najmanju ruku, Viljenove je sastavio impresivnu glumačku postavu tako da je na njemu i njegovim koscenaristima sada da naprave upečatljiv scenario iz zastrašujućeg izvornog materijala.

BIOS

Režija: Migel Sapočnik

Uloga: Tom Henks

Premijera: 2. oktobar

Tom Henks se vratio i ponovo slama srca. Ovdje igra bolesnog pronalazača - i posljednjeg čoveka ostavljenog na postapokaliptičnoj zemlji - koji stvara robota da zaštiti život svog psa kada umre. Da li će navedeni robot biti tako drag i dobar kao, recimo, Vilson? Vrijeme će pokazati. Reditelj se može pohvaliti epskim životopisom, posebno na televiziji, gdje se dokazao režirajući epizodu “Battle of Bastards” serije “Game of Thrones”.

The Witches

Režija: Robert Zemekis

Uloge: En Hatavej, Oktavija Spenser, Stenli Tuci

Premijera: 16. oktobar

Robert Zemekis režiraće rimejk filma „Vještice“ koji je prvi put na veliki ekran postavio režiser Nikolas Rog 1990. Godišnju konvenciju vještica na svijetu prekida radoznali mladić...

Uncharted

Režija: Trevis Najt

Uloge: Tom Holand, Mark Valberg (možda)

Premijera: 18. decembar

Ovaj akciono-avanturistički film u stilu Indijane Džouns, zasnovan na istoimenoj popularnoj seriji video igara, plutao je u razvoju više decenija, ali tek u junu 2019. godine dobijen je solidan posao na kojem je vrijedjelo raditi. Tom Holland je potvrđen da je igrao glavnu ulogu u filmu, a planirano je da počne s produkcijom početkom 2020.

The Many Saints of Newark

Režija: Alan Tejlor

Uloge: Majkl Gandolfini, Vera Farmiga, Džon Berntal, Bili Magnusen, Rej Liota, Korei Stol, Alesandro Nivola

Premijera: 25. septembar

Bez obzira da li smatrate da je kraj “Sopranosa” bio dopadljiv i oštar ili nezadovoljavajući, vjerovatno ste skočili na vijest da je u stvaranju film “Sopranos”. Međutim, s pokojnim Džejmsom Gandolfinijem više nema veze i ko će onda bolje da predstavi mladog Tonija Soprana nego Gandolfinijev sin, Majkl? Alan Tejlor usmjerava pogled unazad u rane godine ikoničnog mafijaša.

Stillwater

Režija: Tom Mekkarti

Ulogde: Met Dejmon, Abigejl Breslin, Kamil Kotin

Premijera: 6. novembar

Met Dejmon glumi u ovom trileru o radniku iz naftne industrije u Oklahomi koji putuje u Marsej, u Francusku, kako bi otkrio misteriju i raščistio ime svoje kćerke koja je zatvorena zbog zločina za koji kaže da nije počinila. Reditelj Tom Mekkarti je dobitnik Oskara za “Spotlight” iz 2015. godine, tako da iza se ovom projektu i ekipi treba radovati

Monster Hunter

Režija: Pol Anderson

Uloge: Mila Jovovič, Megan Gud, Ron Perlman, Toni Dža

Premijera: 4. septembar

Pretpostavlja se da ovo neće biti neko ostvarenje u žanru adaptacije video igara... Ipak, s obzirom da je Monster Hunter već izuzetno popularan on obećava ogroman spektakl na velikom platnu.

Morbius

Režija: Daniel Espinoza

Uloge: Džared Leto, Džared Haris, Adria Arjona, Met Smit, Tajriz Gibson

Premijera: 31. jul

Prvi pravi test Sonijevog raskida sa Marvelom i SpiderMan-om i različitih likova povezanih sa njim doći će u obliku Morbija, zasnovanog na negativcu koji pati od rijetke bolesti krvi i nehotice se pretvori u vampira koji će zatim pokušati da se izliječi. Džared Leto, koji je izazvao puno komentara na društvenim mrežama svojim portretom Džokera u 2016. godini, igraće glavnog lika.

Jungle Cruise

Režija: Džom Kolet Sena

Uloge: Dvejn Džonson, Emili Blant, Edgar Ramirez, Džek Vajthol, Džes Plemons, Pol Đamati

Premijera: 24. jul

Slijedeći put koji su “Pirati sa Kariba” uspješno utrli novi film se zasniva na istoimenom diskografskom atraktivnom parku Dizni. Kapetan rječnog broda i naučnica, u potrazi za čarobnim lijekom u ovoj akcionoj avanturi nude zabavu i smijeh. Uzimajući u obzir prethodni rad reditelja postoji vjerovatnoća da bi ovaj film ipak mogao biti malo mračniji nego što se predviđalo.

Barbie

Režija: Nepoznato

Uloga: Margot Robi

Otvaranje: 8. maj

Kada je Barbi prognana iz „Barbielanda“ zbog toga što nije dovoljno savršena, ona u stvarnom svijetu mora sama da se snalazi. Tako je glasio sinopsis dugogodišnjeg razvoja ovog filma.

Bonus video: