Ova godina je posvećena filmskim damama

Miodrag Popović, urednik filmskog programa KIC-a “Budo Tomović”, priča o selekciji repertoara i najavljuje ostvarenja koja će podgorička publika moći da pogleda u narednom periodu
193 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Popović, kic, Foto: Privatna arhiva
Miodrag Popović, kic, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.06.2018. 15:44h

Već duže vrijeme podgorička publika ima mogućnost da filmove u rasponu od svjetskih klasika do globalno manje poznatih ostvarenja iz različitih zemalja, besplatno gleda u salama KIC-a „Budo Tomović“, a za odabir repertoara zadužen je urednik filmskog programa, Miodrag Popović.

Kako kaže u razgovoru za „Play“ ovaj segment Kulturno-informativnog centra veoma je bitan, prvenstveno zbog edukativnog karaktera.

„Iz tog razloga filmski sektor, kao jedan od segmenata, ima obavezu da kroz planirane programe koji se realizuju tokom godine približi našim gledaocima činjenicu zašto je film ‘sedma umjetnost’“, pojašnjava on, a potom ističe da je sve počelo prije pet godina kada su realizovane revije posvećene pobjednicima festivala u Kanu i Veneciji.

„Zatim smo počeli predstavljati najznačajnija glumačka imena kroz jednu (pokazalo se) gledaocima veoma interesantnu prizmu - revije tipa ‘Klint vs Istvud’, ‘Robert vs Redford’, ‘Kventin vs Tarantino’... gdje su naši posjetioci bili u prilici da vide njima poznate glumce sa obje strane filmskog objektiva, kao glumce i kao reditelje“, prisjeća se Popović.

„To je bila inicijalna kapisla da nakon veoma pozitivnih reakcija posjetilaca nastavimo u tom pravcu, pa smo počeli sa projektom pod nazivom ‘Filmski asovi’, gdje smo predstavili Roberta de Nira, Al Paćina, Dastina Hofmana, Tima Rota,Majkla Kejna...“, ističe urednik filmskog programa i nastavlja sa nabrajanjem ostvarenih projekata.

„Prvi smo ‘spojili’ Svjetski dan knjige i film kroz aprilsku reviju ‘Svjetska književnost na filmu’ (i to traje evo već šest godina), ispratili smo i povratak mjuzikla kroz januarske revije ‘Mjuzikl - Filmska rapsodija’ (već pet godina), septembar je rezervisan za ‘Zlatne komedije’“, izdvaja Popović.

„Iz svega navedenog vidi se naša intencija da gledaoce polako, ali sigurno ‘uvlačimo’ u taj magični svijet filma predstavljajući glumce, reditelje, žanrove, a idemo ka glumicama, scenaristima, periodima i još mnogo toga. Naravno, ulaz na sve projekcije je bio (i biće) besplatan“, obećava sagovornik dodatka „Play“, koji otkriva i kako vrši selekciju ostvarenja.

„Najteži dio kod planiranja naših filmskih revija jeste upravo selekcija, budući da imamo mogućnost prikazati samo četiri filma (jednom mjesečno), a radi se o takvim veličinama koje iza sebe imaju brojna filmska ostvarenja“, priča on i dodaje da se u tom zadatku oslanja na dvije stvari.

„Kako je film prošao kod kritike, a kako kod publike. U većini slučajeva to su nagrađivani filmovi koji su imali i veliku posjećenost, ali bilo je i slučajeva kada sam birao ostvarenja koja nisu dobila značajne nagrade, ali su bila veoma dobro prihvaćena i obratno. Takođe tu su i filmovi koji su bili važni za dalju karijeru osobe koju predstavljamo, filmovi koji su bili značajni u nekom periodu ili bili prekretnica u načinu filmskog izražaja, glume, režije i sl. Moram biti iskren i priznati da ‘provučem’ i ponekog mog favorita...“, priznaje Popović.

Ovog mjeseca, od 18. do 21. juna u sali DODEST, posjetioci KIC-a „Budo Tomović“ moći će da pogledaju četiri filma u okviru sekcije „Filmske dame“, a sve projekcije zakazane su za 21 sat.

„Prošla filmska godina u KIC-u bila je posvećena glumcima kroz projekat ‘Filmski asovi’, a ova godina biće u potpunosti posvećena ženama. Okosnica godišnjeg filmskog programa je projekat pod nazivom ‘Filmske dame’, u okviru koga smo već predstavili Meril Strip (koliko je to moguće kroz četiri filma!) i Elizabet Tejlor, a u junu nas očekuju četiri filma i četiri dame – Glen Klouz (Fatalna privlačnost), Dajan Kiton (Eni Hol), Nikol Kidman (Sati) i Džulijen Mur (Kraj jedne ljubavne priče)“, najavljuje urednik filmskog programa.

„Svaka je interesantna na svoj način, provokativna, nježna, intrigantna, maksimalno profesionalna, jedna drugoj ‘suprotna’ (Glen Klouz - Nikol Kidman; Dajan Kiton - Džulijen Mur), svaka glumi na drugi način a rezultat je isti - fantastičan“, smatra on.

Pored ovih, holivudskih klasika i blokbastera, na repertoaru KIC-a nađe se i prava poslastica za filmofile - ostvarenja koja stižu iz najrazličitijih zemalja svijeta, a Popović otkriva koliko ih je teško, odnosno lako obezbijediti.

„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu istaći činjenicu o izvanrednoj saradnji sa ambasadama koje su u našoj državi, a i van nje. Počelo je neprimjetno prije nekoliko godina, skoro stidljivo - Grčka, Ukrajina, Hrvatska, Rusija, Indija, Kina... a onda je sve to raslo i dobijalo svoju pravu dimenziju“, prijseća se on.

„Znate kako kažu - dobar glas daleko se čuje, tako da sada svake godine imamo saradnju sa najmanje pet ili šest ambasada u toku godine. Filmove dobijamo upravo preko ambasada koje su prepoznale prvenstveno profesionalizam, tačnost i korektnost, naravno i ljubaznost, i ta se saradnja nastavlja na obostrano zadovoljstvo, tako da ćemo u narednom periodu biti u mogućnosti da pogledamo filmove iz Japana, Češke, Mađarske, Argentine, a već smo gledali filmove iz Izraela, Finske, Slovačke, Poljske, Palestine“, najavio je Popović.

Najviše pažnje privukao Kventin Tarantino

Na pitanje koji film ili tematika je bila najposjećenija, Popović kaže da ih je bilo „zaista dosta“, ali uspijeva da izdvoji one koje su privukle najviše pažnje Podgoričana.

„Tim Rot, Federiko Felini, Miloš Forman... Meril Strip, Robert Redford... „Doručak kod Tifanija“, „Moja Afrika“, „Četiri sobe“, „Miris žene“, „Vrelina“, „Petparačke priče“... ali ako već moram da se odlučim, onda bi to bila filmska revija Kventin vs Tarantino“, tvrdi on.I publika bira filmove

Iako je njegov zadatak da za publiku odabere filmove, Popović, odnosno KIC „Budo Tomović“ ima sluha i za želje ljubitelja filmova, pa je pokrenut i segment „Filmski snovi - Gledaoci biraju“.

„Prije tri godine pokrenuli smo tokom jula mjeseca ovaj projekat, gdje naši posjetioci putem glasanja na našoj Facebook stranici, na našem sajtu, ali i ispunjavajući anketni listić neposredno prije projekcija glasaju za ostvarenja koja bi voljeli ponovo pogledati, ali i daju predloge šta bi još htjeli vidjeti, tako da praktično oni određuju šta će se prikazati u okviru te revije“, objasnio je on.

„Naravno, ne možemo odmah ispuniti sve želje, ali veoma pažljivo sve to pratim i zapisujem, tako da su mi te sugestije jedan od putokaza prilikom pravljenja godišnjeg plana. Samo da naglasim da su upravo ‘Filmske dame’ proistekle iz ove naše zajedničke saradnje na relaciji KIC - gledaoci“, poručuje Popović.

Bonus video: