Film Romana Polanskog favorit za francusku nagradu Cezar

Filmovi “Les Miserables” Ladja Lija i “La Belle epoque” Nikole Bedoa dobili su po 11 nominacija
1441 pregleda 0 komentar(a)
Roman Polanski, Foto: Shutterstock
Roman Polanski, Foto: Shutterstock

Film “J’accuse” (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog favorit je za Cezara, nagrade francuske Akademije filmske umjetnosti, čija će svečana 45. dodjela biti održana 28. februara u Parizu.

Ostvarenje kultnog reditelja osvojilo je najviše nominacija, ukupno 12, među kojima za najbolji film i najbolju režiju. Filmovi “Les Miserables” Ladja Lija i “La Belle epoque” Nikole Bedoa dobili su po 11 nominacija za Cezara, saopštila je Akademija.

“Akademija nije institucija o moralnim stavovima”, rekao je predsjednik Alen Terzijan odgovarajući na pitanje o Polanskom (86), kojeg je pred izlazak filma francuska fotografkinja Valentin Monije optužila da ju je silovao 1975. godine kad je imala 18 godina.

Film “Optužujem” se bavi čuvenom aferom Drajfus iz 19. vijeka, a ostvarenje je pogledalo 1,5 miliona Francuza.

Za najboljeg glumca nominovani su Žan Dižarden, Danijel Otej, Damijen Bonar, Vensan Kasel i Reda Kateb, a za najbolju glumicu Adel Enel, Noemi Merlan, Anais Demustije, Eva Grin, Kjara Mastrojani i Dorija Tilije.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Bonus video: