BAFTA: Najbolji film "1917", Finiksu još jedno priznanje za ulogu Džokera

Ratna drama "1917" pobijedila je u sedam od devet kategorija u kojima je bila nominovana. Nagrada za najboljeg režisera takođe je pripala Mendezu
2275 pregleda 0 komentar(a)
Hoakin Finiks na svečanosti u Londonu, Foto: AP
Hoakin Finiks na svečanosti u Londonu, Foto: AP

Film "1917" Sema Mendeza osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Ta ratna drama pobijedila je u sedam od devet kategorija u kojima je bila nominovana. Nagrada za najboljeg režisera takođe je pripala Mendezu.

Pobjedničko ostvarenje koje je Mendez zasnovao na iskustvima svog djeda iz Prvog svjetskog rata pobijedilo u konkurenciji filmova "Joker" (Džoker) Toda Filipsa, "The Irishman" (Irac) Martina Skorsezea i "Once upon a time... in Hollywood" (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina.

Za najboljeg glumca proglašen je američki glumac Hoakin Finiks za ulogu u filmu "Joker", dok je američka glumica Rene Zelveger dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, u filmu "Judy", biografskoj drami o pjevačici i glumici Džudi Garlend.

Nagradu za zvijezdu u usponu, čijeg dobitnika bira publika, dobio je britanski glumac Majkl Vord.

Sjenku na večerašnju ceremoniju bacile su kritike da među nominovanim kandidatima nije bilo dovoljno raznolikosti. U kategoriji najbolji režiser nijedna žena nije nominovana sedmu godinu uzastopno, dok je svih 20 kandidata u kategorijama najbolja glavna i sporedna uloga bilo bijele rase.

Nagrađeni Hoakin Finiks kritikovao je nedostatak raznolikosti u pobjedničkom govoru, rekavši da je ovogodišnje izdanje nagrada BAFTA poslalo "veoma jasnu poruku ljudima koji nisu bijelci da nisu dobrodošli".

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodjela ove godine 9. februara u Los Anđelesu.

Filmovi koju su bili favoriti za nagradu BAFTA dobili su najveći broj nominacija i za Oskara.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umjetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila poslije Drugog svjetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Bonus video: