Festivali u Kanu, Berlinu i Veneciji odali poštu Kirku Daglasu

Bivši predsjednik Kanskog festivala Žil Žakob izjavio je da je Daglas bio rame uz rame sa velikanima kao što su Bert Lankester, Marlon Brando, Mongomeri Klift i Gari Kuper
1194 pregleda 1 komentar(a)
Daglas, Foto: AP
Daglas, Foto: AP

Filmski festivali u Kanu, Berlinu i Veneciji danas su odali poštu američkom glumcu Kirku Daglasu koji je u srijedu preminuo u 104. godini, navodeći da će ostati upamćeni glumac koji je, između ostalog, 1980. godine bio predsjednik žirija Kanskog festivala.

"Festival u Kanu je imao ogromnu čast da primi Daglasa kao predsjednika žirija. Odajemo priznanje Daglasu kao čovjeku i legendarnom glumcu", naveli su organizatori festivala.

Bivši predsjednik Kanskog festivala Žil Žakob izjavio je da je Daglas bio rame uz rame sa velikanima kao što su Bert Lankester, Marlon Brando, Mongomeri Klift i Gari Kuper.

"Sa velikom tugom smo primili vijest o smrti holivudske legende. Bio je jedan od posljednjih velikana zlatnog doba kinematografije. Daglas je tokom karijere primio brojne nagrade, među kojima je Zlatni medvjed za životno djelo", saopštili su organizatori filmskog festivala u Berlinu.

Festival u Veneciji odao je priznanje na Tviter uz citat glumca - "Djeca su prirodni glumci, a ja sam još dijete".

Kirk Daglas igrao je u više od 85 filmova, među kojima su "Obračun kod OK korala", "Spartak", "Šampion", "Staklena menažerija", "Želja za životom", "20.000 milja pod morem", "Posljednji voz iz Gang Hila", "Veliko drveće" i "Sve ostaje u porodici".

Iako je imao nekoliko nominacija za Oskara, nikada nije dobio to prestižno priznanje za filmsku ulogu, već je 1996. nagrađen za životno djelo.

Najznačajnija civilna nagrada u SAD - Predsednička medalja slobode - uručena mu je 1981.

Bonus video: