Izet Bučo, dio ekipe koja je dobila Oskara: Teško ranjen za vrijeme rata u BiH, u Britaniji mu amputirana ruka

Radio je i na filmovima "Harry Potter", "Robin Hood", "Pirati s Kariba", "James Bond", "Maleficent", "Mission Impossible", "Lion King", "Zlatne godine kraljice Elizabete", "Ad Astra", te na filmu "1917"
8182 pregleda 4 komentar(a)
Izet Bučo, Foto: Instagram
Izet Bučo, Foto: Instagram
Ažurirano: 10.02.2020. 20:24h

Ekipa filma "1917" sinoć je na svečanoj dodjeli najprestižnije filmske nagrade Oskar osvojila nagradu za najbolje vizuelne efekte, fotografiju i zvuk.

Za efekte je, među ostalim, u ekipi nagrađenih bio zadužen i Izet Bučo iz Goražda.

U holivudskom svijetu Bučo je poznat od 2006. godine kada je radio vizuelne efekte za filmove "X-Men: Posljednja fronta", "Ye yan", "Amazing Grace", "Casino Royale" i "Kletva zlatnog cvijeta", prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Kasnije je radio i na filmovima "Harry Potter", "Robin Hood", "Pirati s Kariba", "James Bond", "Maleficent", "Mission Impossible", "Lion King", "Zlatne godine kraljice Elizabete", "Ad Astra", te na filmu "1917".

Bučo je u toku rata u Bosni i Hercegovini teško ranjen, te su mu geleri završili u tijelu, zbog čega je zadobio tešku povredu ramena, pa je iz rodnog Goražda kao medicinski slučaj evakisan u Veliku Britaniju, gdje mu je amputirana ruka, prenose bosanski mediji.

Nakon mnogobrojnih operacija, oporavio se i krenuo na studije iz oblasti multimedije. Počeo je da radi u filmskim produkcijama baveći se rotoscopingom, 2D composingom, vizuelnim efektima.

Bonus video: