istorijska presuda za pokret #MeToo

Vajnstin proglašen krivim za silovanje i seksualni napad

Bivši holivudski producent oslobođen najozbiljnije optužbe da je seksualni predator
14961 pregleda 1 komentar(a)
Vajnstin, Foto: Reuters, Reuters
Vajnstin, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 24.02.2020. 21:10h

Bivši filmski producent Harvi Vajnstin osuđen je danas u Njujorku za seksualni napad i silovanje i sa lisicama izveden iz sudnice, u istorijskoj presudi za pokret #MeToo koji je inspirisao žene da javno optuže moćne muškarce.

Nekada najmoćniji holivudski producent, 67-godišnji Vajnstin, osuđen je za seksualni napad na bivšu asistentkinju producenta Mimi Hejli 2006. godine i za silovanje Džesike Men, nekadašnje glumice, 2013, ali je oslobođen za najozbiljniju optužbu koja ga je mogla poslati u zatvor do kraja života.

Sudija Džejms Berk je naredio da Vajnstin ostane u pritvoru do izricanja kazne. Vajnstin se suočava sa kaznom od 25 godina zatvora, prenio je Rojters.

Porota je oslobodila Vajnstina optužbi za predatorski seksualni napad, zbog čega je mogao biti osuđen na doživotni zatvor, i za silovanje prvog stepena Manove. Presuda za predatorski seksualni napad bi značila da je porota zaključila da je on višestruki seksualni zločinac. Osuđen je za silovanje trećeg stepena, zločin kažnjiv do pet godina zatvora.

Elizabet L. Džeglic, profesorka psihologije na Koledžu Džon Džej je kazala da smatra da je „presuda osveta za sve žene koje su istupile, ali nijesu mogle da krivično da ga gone”.

Tokom suđenja, Vajnstin je često djelovao fizički slab, a u sudnicu je ulazio uz pomoć hodalice. Kritičari ga optužuju da pokušao da iskoristi medicinske probleme kako bi osvojio simpatije, dok je on kazao da ima problema sa leđima.

„Imao je dobre časove glume”, kazala je glumica Rouz Mekgouan na početku suđenja 6. januara, dok je organizovala protest u blizini sudnice zajedno sa glumicom Rozen Arket i drugim ženama koje su optužile Vajnstina.

Više od 80 žena, uključujući i poznate glumice, optužile su ga za seksualno maltretiranje unazad više decenija. On je odbacio sve optužbe i kazao da je svaki seksualni odnos bio uz obostrani pristanak.

Pol Kalan, bivši tužilac iz Njujorka koji nije učestvovao u slučaju protiv Vajnstina, kazao je da on ima snažne osnove da traži preinačenje presude na osnovu pristrasnosti, ističući da je jedan od porotnika autor knjige o tinejdžerkama i starijim muškarcima “predatorima”, koja će uskoro biti objavljena.

Tokom suđenja tužioci su predstavili Vajnstina kao serijskog predatora koji je manipulisao ženama obećaćavajući da će im otvoriti vrata Holivuda, pozivajući ih u hotelske sobe ili privatne apartmane a zatim ih napadao.

Odbrana je sa druge strane tvrdila da su tužilje zažalile zbog seksualnih odnosa na koje su pristale i kasnije ih okarakterisale kao zločine. Kao dokaz odbrana je ponudila prijateljsku SMS prepisku Vajnstina i tužila nakon napada.

Mimi Hejli, koja je radila na jednoj od Vajnstinovih televizijskih produkcija, kazala je da ju je on napao nakon što ju je pozvao u kuću na Manhetnu. Ona je Vajnstina opisala kao „Džekila i Hajda”, osobu koja je u javnosti bila šarmantna ali je mračnu stranu ispoljavao dok su bili sami.

Još jedna od Vajnstinovih tužilja, glumica iz serije „Sporanovi” Anabela Skiora, kazala je porotnicima da ju je on silovao 1993. ili 1994. Njena tužba je zastarjela ali su je tužioci iskoristili kako bi pokazali da je on višestruki seksualni zločinac.

Vajnstin nikada nije svjedočio u svoju odbranu, ali je novinarima kazao da je želio.

Njega i dalje očekuju optužbe za seksualne napade u Kaliforniji, koje su objavljene svega nekoliko sati nakon što je počelo suđenje za silovanje u Njujorku, a desetine žene su protiv njega podnijele građanske tužbe.