Počeo 32. Montenegro film festival: “Umjetnost je najbolji dio čovjeka"

“Trajanje jednog događaja dokaz je da on ima dušu i kvalitet, a to nam potvrđuje puna Kanli Kula nakon 32. godine. Vjerujem da bi Milan Žmukić bio ponosan da je večeras sa nama, kazao je predsjednik Katić istakavši da je ovaj festival kulturni kapital i odrednica Herceg Novog i cijele države”
118 pregleda 0 komentar(a)
publika, HN film festival, Foto: Filmski festival Herceg Novi
publika, HN film festival, Foto: Filmski festival Herceg Novi
Ažurirano: 02.08.2018. 08:39h

Projekcijom filma "Krijumčareći Hendrixa“ kiparskog reditelja Mariosa Piperidesa , sinoć je na Kanli kuli počeo 32.Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival. Uz pozdravnu riječ dive eks jugoslovenskog glumišta Milene Dravić, koja zbog zdravstvenih razloga nije bila prisutna na kuli, ali je njenu poruku pročitala filmska kritičarka Tatjana Nježić, na otvaranju festivala govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

“Duboko, duboko vam se klanjam i pozivam da čuvate film, umjetnost, kulturu. Nek zatrepere zvezde, nek zadrhti drevna Kanli kula i neka se čuje do neba, Festival je otvoren, zato jer je umetnost najbolji deo nas!” – poručila je u pismu najveća glumica jugoslovenskog i srpskog filma Milena Dravić kojoj je, za doprinos festival, uručena nagrada Milan Žmukić.

Na bogatu karijeru omiljene glumice publiku je podsjetio kratki film reditelja Milosa Radovića ;“Mali film o velikoj Mileni”, sa insertima iz filmova i predstava u kojima je ostvarila nezaboravne uloge, uz priču koju kazuje glumac Irfan Mensur. “Milena Dravić je poseban sjaj u istoriji jugoslovenskog filma. Cenjena i poštovana i u Evropi i svetu. Od prve uloge ona je zagazila u magiju filmske umetnosti i tako traje do danas..Najveća glumica jugoslovenskog i srpskog filma koja je ostvarila uloge u svim žanrovima. U tim ostvarenjima bila je i samohrana majka, i seljanka, i partizanka, igrala je u filmovima crnog talasa, osvajala sve nagrade u Puli, Veneciji, Kanu, Nišu… od Zlatne arene do Zlatne ruže i do Dobričinog prstena”

Publiku na Kanli kuli pozdravio je ministar kulture u vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

“U ambijentu koji i sam nosi nešto od filmske magije,publici je omogućeno da se upozna sa onim ostvarenjima koja predstavljaju aktuelnu reakciju sedme umjetnosti na protivrječnosti epohe u kojoj živimo, otkrivaju nam njeno lice i naličje, pokrenuću našu maštu ali i savjest. Zahvaljujući svojoj sinkretičnosti, film jeste umjetnost koja najubjedljivije može da odrazi kompleksnost ovog vremena, kao što može dosljedno i netraumatično da prati njegov tehnološki progres, bez pada u banalnost i jeftnu zabavu”, kazao je Bogdanović. Istakao je da saradnja sa institucijama I festivalima iz regiona kao dio posebnog međukulturalnog dijaloga što je od posebnog je značaja za crnogorsku kinematografiju. Govoreći o programima festivala i izdvojio omaž 1968 godini.

Značaj Filmskog festivala ogleda se i u time što je manifestacija od nacionalnog značaja pa ima nedvosmislenu podršku opštine i države, istakao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

“Trajanje jednog događaja dokaz je da on ima dušu i kvalitet, a to nam potvrđuje puna Kanli Kula nakon 32. godine. Vjerujem da bi Milan Žmukić bio ponosan da je večeras sa nama, kazao je predsjednik Katić istakavši da je ovaj festival kulturni kapital i odrednica Herceg Novog i cijele države”.

Svečani čin otvaranja obilježila je crnogorska himna, koju je otpjevala sopranistkinja iz Herceg Novog, Jovana Mustur Ražnatović, a onda i vatromet.

Do 7. avgusta u pet festivalskih programa biće prikazano preko 100 ostvarenja, U takmičarskoj selekciji dugometražnog filma biće prikazano 12 filmova, koje je odabrao reditelj Ivan Marinović. Najbolja ostvarenja biće nagrađena zlatnim mimozama.

U drugom dijelusinoćne večeri prikazan je portugalsko francuski film “Diamantino” rediteljskog dvojca Gabrijela Abrantesa i Danijela Šmita.Večeras su na Kanli kuli na program dva filma:hrvatski Comic sans, Nevia Marasovića izraelski film Djevice ,Keren Ben Rafael.

Bonus video: