Grčki bog Kairos je zaslužan za nagradu na Filmskom festivalu Herceg Novi

„Podršku smo dobili od Filmskog centra i za nas je to bilo iznenađenje koje smo saznali na samom proglašenju. Dobili smo dvije hiljade eura i sada ćemo, uporedo sa doradom scenarija, iznalaziti i rješenja za dodatnu pomoć u produkciji“
275 pregleda 1 komentar(a)
Mladen Ivanović, Foto: Privatna arhiva
Mladen Ivanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.08.2018. 12:57h

Iako tek student režije, Mladen Ivanović, koji važi i za ekološkog aktivistu, već je poznat po dokumentarnom ostvarenju „Između rijeke i ljudi“ kojim je publici u Crnoj Gori, regionu, ali i Evropi prenio probleme mještana Beransela. Njegov rad nije ostao na tome.

U međuvremenu je snimio i spotove za dva crnogorska benda – Zoon Politikon za pjesme „Pu, spas!“ i “Čovjek pas” i Rudolf za numeru „Desperado“, radio je i televizijske reklame, a prošle sedmice je u okviru Filmskog festivala Herceg Novi pobijedio u novoj kategoriji, Mini Pitch.

Upravo o tom uspjehu, te planovima za film „Posmatrač“ koji je žiri izdvojio kao najbolju ideju za ekranizaciju, ali i budućim planovima, Ivanović, koji trenutno boravi u Sarajevu gdje je u toku Sarajevo film festival, pričao za dodatak „Play“.

„Mini Pitch je programski segment Hercegnovskog filmskog festivala koji je organizovan u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Zagreb Film Festivalom – Industrija Mladost. Radionica je bila namijenjena studentkinjama i studentima crnogorskih filmskih škola i akademija koji pripremaju kratkometražni igrani film“, pojašnjava Ivanović, a zatim otkriva ostale članove njegovog tima koji je trijumfovao u novoj kategoriji.

„Dmitar Janjušević, student produkcije je bio producent na mini-pitchu. Većinu svojih projekata radim sa Nemanjom Dragovićem, mladim organizatorom/producentom koji iza sebe ima pregršt projekata. Takođe, Sead Šabotić, koji je na magistarskim studijama režije u Beogradu i još mnogo ljudi koji su pomogli, a sad ne bih da nabrajam, jer me je strah da nekoga ne ispustim...“, odgovara student režije.

Ivanović se prisjeća i kako je došlo do ideje za prijavu na ovom konkursu, a osvrnuo se i na konkurenciju koja je, kako kaže, bila veoma jaka.

„Nekako je Kairos to podesio“, kaže Ivanović, aludirajući na grčkog boga srećnog trenutka.

„U jednom minutu sam dobio mejl sa pozivom za radionicu, a odmah zatim i impuls od Vuka Perovića koji mi je pomogao u samoj pripremi“, prepričava on.

„Konkurencija je bila veoma snažna, i da je bilo koji od ostalih filmova pobijedio, bilo bi zasluženo“, skromno smatra student režije uz opasku da su „nijanse odlučivale“.

„Tim ‘Praskozorje’ su činili Andrija Mugošai Katarina Kastratović, a tim ‘Nasukani’Sara Stijović i Asja Šašić“, koristi priliku Ivanović da pomene i ostale učesnike.

Ipak, njegov tim sa nazivom „Posmatrač“ proglašen je za najbolji, što im daje i početnu finansijsku podršku za snimanje, odnosno realizovanje ideje, ali ih do gotovog proizvoda dijeli još dosta vremena, rada, ali i novca.

„Podršku smo dobili od Filmskog centra i za nas je to bilo iznenađenje koje smo saznali na samom proglašenju. Dobili smo dvije hiljade eura i sada ćemo, uporedo sa doradom scenarija, iznalaziti i rješenja za dodatnu pomoć u produkciji“, odgovara on.

„Pred nama je bogat i zahtjevan proces, pa ću se povući u svoju introvertnost, jer mi je pretjerana izloženost očima javnosti u zadnje vrijeme narušila unutrašnji mir do kojeg mi je stalo. Nadam se da se gledamo ubuduće samo u sličnim okolnostima“, u šali dodaje Ivanović.

Na pitanje da li već sada ima ideju koji glumci bi mogli igrati u filmu „Posmatrač“, studet režije zagonetno odgovara:

„U glavi da. Ali nisam razgovarao sa njima, pa sad ne bih da...“.

Učešće u kategoriji Mini Pitch Ivanović je iskoristio i da pogleda filmove koji su se prikazivali u okviru 32. Filmskog festivala u Crnoj Gori, pa je u razgovoru za „Play“ izdvojio one koji sa njega ostavili najveći utisak.

„To je najznačajnija filmska manifestacija u Crnoj Gori i bila mi je čast biti dio priče. Gotovo cijeli grad se spojio sa filmom i to su divni prizori. Izdvojio bih pet filmova, odnosno pet autora. Nikolu Vučinića i ‘Sami’, Matiju Gluščevića i ‘Loop’, Saru Stijović i ‘Bars, Walls’, Nikolu Polića i ‘Mogu sam’ i premijeru dugog metra Alekse– Stefana Radunovića ‘Lijenština’“, nabrojao je student režije koji je trenutno u Sarajevu, pa je prenio i utiske sa Sarajevo film festa, odnosno “Takmičarskog programa – studentski film“.

„Upao sam kao zamjena da posmatram studentski program, a time naravno gledam i ostala ostvarenja i mnogo mi je dobro“, uz osmijeh se pohvalio Ivanović, koji je na kraju razgovora nagovijestio šta publika može očekivati od njega.

„Već neko vrijeme radimo na projektu dugometražnog filma“, kratko je kazao Ivanović.

“Posmatrač” je priča o čovjeku iz administracije Glavnog grada

Iako je film “Posmatrač” tek u najranijoj fazi izrade, Ivanović je otkrio sinopsis, koji je dijelom zaslužan za pobjedu u Mini Pitchu.

“To je soc.-realna drama koja prati život video nadzornika koji je zadužen za posmatranje sigurnosnih kamera u administraciji Glavnog grada. Kada se dogodi neka nepravilnost u društvu njegov zadatak je da obavijesti nadležne. Nego međutim…”, nagovijestio je on, dodajući da je u pitanju kratkometražni igrani film.

Na pitanje da li je u pitanjudruštveno angažovani, odnosno dokumentarni film, kao što je to bio slučaj sa “Između rijeke i ljudi” sa kojim se i proslavio, student režije kaže:

“Ne smatram da sam se proslavio, ni najmanje. U svijetu filma postoji jasna struktura i kredibilitet dobijaju reditelji čiji se film nađe u A festivalima Evrope i šire. Crnogorska kinematografija je u zamahu i takvih je reditelja sve više. A slava u Crnoj Gori je apsurd i mač sa dvije oštrice i više služi da te prepoznaju u pjacu nego da se njome nekom pomogne. No, Konstatinović je davno pisao”.

Bonus video: