REMEK DJELO RIDLIJA SKOTA

Dvadeseti rođendan "Gladijatora"

Film je postigao neviđen uspjeh, povijest je opet postala zanimljiva, a tvorci filma i glavni glumac zasluženo su te godine kući ponijeli čak pet Oskara
566 pregleda 0 komentar(a)
Gladijator, Foto: Vanity Fair
Gladijator, Foto: Vanity Fair

Ridli Skot nimio je prije 20 godina, kako ga mnogi nazivaju, remek djelo, film "Gladijator" koji je na kraju proslavio i glavnog glumca, Rasela Kroua. Holivudski glumac dugo je razmišljao da li da uopšte prihvatio tu ulogu, ne smatrajući je dostojnom, a ona ga je na kraju i obilježila, ali na dobar način.

Film je postigao neviđen uspjeh, istorija je opet postala zanimljiva, a tvorci filma i glavni glumac zasluženo su te godine kući ponijeli čak pet Oskara, uključujući za najbolju mušku ulogu i najbolji film.

Takvom završetku niko se nije nadao, posebno jer je većina u Holivudu predviđala katastrofu i totalni fijasko, uključujući i samog Kroua. A tako je sve izgledalo i kada je usred snimanja jedan od glumaca, Oliver Rid, umro, pa su sve njegove scene morale biti završene novom tehnologijom pomoću kompjutera.

Kako bi mogao glumiti gladijatora, Krou je morao izgubiti kilograme rekordnom brzinom i postići mišićavost, budući da je njegov torzo u prvom planu. Budući da se scenarij isprva stalno mijenjao, bio je uvjeren kako će na kraju sve završiti katastrofalno i uništiti njegovu karijeru u usponu.

Krou je tada bio u svojim tridesetima, a filmski čelnici trudili su se svim silama da ga zaštite od mogućih povreda, stoga mu je na setu bilo zabranjeno da igra fudbale. No, uprkos svim tim zabranama i pažnjama rijetki su bili dijelovi njegovog tijela koji nisu pretrpjeli neku povredu - slomljeni kuk, slomljena peta i istegnute ahilove tetive.

"Kada se stalno bacaš po podu i snimiš na stotine scena, naravno da ćeš se povrijediti. No, kada si mlađi napravljen si od gume, pa se uvijek dočekaš "na noge'", govorio je tada Krou.

Sam scenario prošao je svašta - od promjene tri različita scenarista, napisanih nekoliko verzija, a sve to itekako je smetalo glumcima. Četiri sedmice prije nego je snimanje trebalo da počne, Krou je prekinuo čitanje scenarija, želeći da u potpunosti odustane od svega. Na sreću, na nagovor Skota vratio se na set i to tek kada je na mjesto scenariste sjeo britanski pisac Vilijam Nikolson koji je Maksimusa učinio simpatičnijim likom.

No, ono što je ozbiljno uzdrmalo cijelo snimanje bio je događaj u koji je bio uključen Oliver Rid Netrpeljivost njega i Rasela bila je navodno velika, a sukobljavali su se čak i tokom snimanja zajedničkih scena. I dok se Krou obuzdavao od ispijanja alkoholnih pića, Rid u tome i nije bio toliko jak, mada je obećao Skotu kako će piti samo vikendima.

Nažalost, prihvatio je na Malti izazov u ispijanju pića u jednom pabu, a u kojem su učesvovali i mornari s obližnjeg britanskog razarača, koji su se tamo na kratko iskrcali. U kratkom je roku ispio četiri litre piva, desetak 'kratkih' s rumom i pola boce viskija prije negoli je pao nasred paba. Glumac je preminuo na putu do bolnice, a njegova je posljednja scena snimljena zahvaljujući modernoj tehnologiji.