Uklanjaju film "Prohujalo s vihorom" sa servisa zbog rasizma

Film iz 1939. godine govori o ljubavnoj priči Skarlet O'Hare i Reta Batlera u vrijeme Američkog građanskog rata

5186 pregleda 60 reakcija 4 komentar(a)
Prohujalo s vihorom, Foto: IMBD
Prohujalo s vihorom, Foto: IMBD

Čuveni film "Prohujalo s vihorom" koji, između ostalog, opisuje ropstvo i američki građanski rat, više ne može da se nađe na spisku filmova HBO Maks.

Film je iz biblioteke ovog servisa skinut usljed masovnih protesta koji su se raširili po cijeloj Americi, a nakon ubistva Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca, tokom policijskog hapšenja.

Film iz 1939. godine, koji govori o ljubavnoj priči Skarlet O'Hare i Reta Batlera u vrijeme Američkog građanskog rata, mnogi smatraju kinematografskim klasikom i predstavlja jedan od najpopularnijih filmova ikada snimljenih. Međutim, film je takođe nevjerovatno kontroverzan. Film prikazuje ropstvo, Afroamerikance i građanski rat.

Portparol kompanije HBO Maks, koji je poput CNN-a u vlasništvu Vorner medija, rekao je da je "Prohujalo s vihorom" proizvod svog vremena i prikazuje neke etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, bile uobičajene u američkom društvu.

"Ti rasistički prikazi tada su bili pogrešni i danas su pogrešni. Smatrali smo da bi zadržavanje tog naslova bez objašnjenja i otklon od tih prikaza bilo neodgovorno", rekao je on, prenosi CNN bizbis.

Dodao je da će se, kada se film vrati u HBO Maks, vratiti "diskusijom o njegovom istorijskom kontekstu kao i o jasnom otklonu od samih prikaza u filmu. Navodi i da će biti predstavljen "kako je prvobitno stvoren", jer bi u suprotnom moglo da se tvrdi da "ove predrasude nikada nisu postojale".

"Ako želimo da stvorimo pravedniju i inkluzivnu budućnost, prvo moramo da priznamo i razumijemo našu istoriju", poručio je.

Povod uklanjanja je bio članak LA tajmsu Džona Ridlija, Oskarom nagrađenog scenariste za ostvarenje "12 godina ropstva", u kom je za film "Prohujalo sa vihorom" rekao da je to "film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi".

Bonus video: