“Maslačak” za filmove “Zemlja meda” i “Tunel”

"Mnogo je toga sa čime smo se mogli identifikovati u ponudi takmičarske selekcije ove godine", istakao je Ivan Marinović

3068 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa presa, Foto: Una Jovović
Detalj sa presa, Foto: Una Jovović

Nagradu “Maslačak” ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest jednoglasnom odlukom je osvojio film “Tunel” u režiji Nino Orjonikidže i Vana Arsenishvilia u međunarodnoj i “Zemlja meda” Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova u regionalnoj selekciji, saopštio je danas žiri koji su činili producentkinja Jelena Mišeljić i reditelji Ivan Marunović i Gojko Berkuljan ističići da im je bio poseban izazov da odaberu dobitnike zbog kvalitetne selekcije Vuka Perovića.

Nagrađeni reditelji će se večeras javiti na ceremoniji zatvaranja 11. izdanja festivala, a nakon toga će biti prikazan i film "Ljepši svijet". Ceremoniju zatvaranja, takođe na terenu KK Budućnost u Njegoševom parku, Underhill organizuje u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš.

“’Tunel’ opservacijski propituje gruni portret jedne zajednice u ekstremnim tranzicijskim uslovima. U skoro pa žanrovskom maniru pripovijedanja, suočavamo se sa nizom pitanja o društveno-političkom kontekstu previranja između humanizma i kapitalizma. Uvjereni smo da ovaj film ostaje budućim generacijama kao vrijedna istorijska građa koja, kroz naizgled jednostavan narativ, objašnjava možda i ključni trenutak 21. vijeka”, obrazložili su oni svoju odluku.

Kada je “Zemlja meda” u pitanju, žiri smatra da “uprkos desetinama osvojenih nagrada, nominacija za Oskara i uopšte već ispisanoj istoriji filma”, nagrada u redionalnoj konkurenciji UnderhillFesta “neće biti višak”.

“Filmovi ovako snažne emocije, poetike i dramaturške savršenosti su izuzetno rijetki. ‘Zemlja meda’ pored dirljivih portreta, plemenitog, emotivnog i duhovitog sadržaja uspijeva, kroz suptilna narativna sredstva, da ogoli i predoči inherentne greške zapisane u svima nama”, navode oni.

Nagradu publike, sa ocjenom pet, osvojio je film “Umetnost sećanja” režiserke Jelene Radenović koji je prikazan u selekciji “U fokusu” koji UF realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U pitanju je film o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Dodijeljena su i Specijalna priznanja, i to u međunarodnoj kategoriji filmu “Zemlja je plava kao pomorandža” rediteljke Irine Cilik i u regionalnoj filmu “Govori da bih te video” Marije Stojnić.

“Autentičan rediteljski pristup u filmu Irine Cilik nudi nam nova viđenja participatornog dokumentarizma. U intimnom portretu jedne porodice u ratu, iskustvo gledanja ovog filma izmješta se iz perspektive rediteljskog promišljanja na internalizovani plan priče sa čijim se junakinjama neupitno saživljavamo u nadrealnoj atmosferi nove normalnosti”, navodi žiri koji je istakao i da eksperimentalni dokumentarac Marije Stojnić “istražuje snolike pejzaže sjećanja i arhive Radio Beograda”.

“Film je pulsirajuće audiovizuelno iskustvo koje zavređuje pažnju, istovremeno služeći kao dokument o jednoj instituciji i posveta radiofonskom izrazu”. Nakon što je portparol Underhilla, Miroslav Minić, istakao posebno zadovoljstvo posjećenošću i publikom, Ivan Marinović je kazao da je posebno zanimljiv trenutak u kojem se festival dešava.

“Velika je pauza nastala globalno u životu kinematografije. Mnogo festivala je otkazano i život filmova koji su izašli početkom godine je praktično prekinut. Onda smo probali da budemo osjetljivi i na to, da razmišljamo koji filmovi zaista zaslužuju da dobiju podsticaj. ‘Tunel’ nam je bio zanimljiv jer mislimo da se tiče i nas, Crne Gore. U pitanju je veoma zanimljiv politički koncept te priče, a ‘Zemlja je plava kao pomorandža’ nas evocira na devedesete i to kako smo mi preživljavali određene situacije. Mnogo je toga sa čime smo se mogli identifikovati u ponudi takmičarske selekcije”, istakao je on. Minić je zaključio da je Underhill “ove godine dokazao misiju započetu 2010”.

Bonus video: