Miloš Timotijević dobitnik nagrade “Duga”

Glumac je nominovan za priznanje koje je ustanovila Gej strejt alijansa zbog scene u popularnoj seriji “Južni vetar”, koja je izazvale burne reakcije

1083 pregleda 0 komentar(a)
Plakat za “Južni vetar”: Miloš Timotijević, Foto: Promo
Plakat za “Južni vetar”: Miloš Timotijević, Foto: Promo

Glumac Miloš Timotijević dobitnik je nagrade “Duga”, priznanja koje je ustanovila Gej strejt alijansa i ona se od 2013. dodjeljuje svake godine povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Pored njega za ovo priznjanje nominovani su bili i Merlinka festival, Kompanija H&M, Agencija McCANN, i fotograf Aleksandar Crnogorac, a laureat priznanja proglašen je danas na ceremoniji koja se tim povodom tradicionalno organizuje u Skupštini grada Beograda.

“Glumac Miloš Timotijević je kandidat zbog njegovog odgovora na burne reakcije koje je u javnosti izazvala gej scena u kojoj je akter lik koji tumači u seriji ‘Južni vetar’. Iako je zbog te scene bio na udaru raznih protivnika LGBT populacije koji su mu upućivali mnogobrojne prijetnje, njegovi stavovi povodom toga i podrška koju je kroz brojne medijske izjave i intervjue uputio LGBT populaciji od velikog su značaja za unapređenje položaja LGBT zajednice u Srbiji”, stoji u objašnjanju organizatora zašto su baš Timotijevića nominovali. Fotograf Aleksandar Crnogorac nominovan je zbog izložbe “Trans Balkan” koja sadrži fotografije trans osoba sa Balkana i imala je veliku medijsku vidljivost, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

U žiriju za dodjelu ovogodišnje Duge bili su predstavnici prošlogodišnjih dobitnika, autorsko-producentskog tima serije “Jutro će promeniti sve”, dramska spisateljica Maja Pelević i pozorišni reditelj Nebojša Bradić, zatim načelnica gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić, novinarka i bivša predsjednica UNS Ljiljana Smajlović, naučna savjetnica Instituta društvenih nauka prof. dr Zorica Mršević, urednica Politike na Nova portalu Jovana Šesterikov, izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, predsjednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković i predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović, kao predstavnik osnivača nagrade.

Iako se ona dodeljuje sredinom maja, ove godine je ceo proces dodjele nagrade odložen zbog epidemije koronavirusa.

Bonus video: