"Iskra" Gojka Berkuljana na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu

Gosti Festivala su reditelji Ištvan Sabo, Karen Šahnazarov, Roland Džofi, koji su dobitnici nagrade „Beogradski pobednik”
60 pregleda 2 komentar(a)
Gojko Berkuljan, Foto: Trustagency.me
Gojko Berkuljan, Foto: Trustagency.me
Ažurirano: 07.02.2018. 15:09h

Film “Iskra” u režiji crnogorskog reditelja Gojka Berkuljana našao se u izboru 46. Međunarodnog filmskog festivala koji se organizuje u Beogradu od 23. februara do 4. marta.

Ovogodišnji festival nosi slogan “Priđi bliže” i okupiće 116 premijernih filmova i deset klasika.

Nagrada “Beogradski pobednik”, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, biće uručena mađarskom reditelju Ištvanu Sabou, uoči projekcije crnohumorne drame “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”. Nagradu će dobiti i srpska glumica Neda Arnerić.

Tokom festivala će nagradu “Beogradski pobednik” za dosadašnju karijeru primiti ruski reditelj Karen Šahnazarov i britanski Roland Džofi. Svi nagrađeni su gosti festivala.

Na Festivalu će biti prikazano i deset filmova koji su u trci za Oskara, a umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić izjavio je da u revijalnom progamu očekuje veliko interesovanje publike za “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” Martina Mekdone, za “Oblik vode” Giljerma del Tora, “Zovi me svojim imenom” Luke

Gvadanjina i preporučio je još: “Vjernost” Mihaela Roskama, “Ja, Tonja” Krega Gilespija, “Lady Bird” Grete Gervik, “Legenda o konkubini” Čena Kajgea, “Doviđenja tamo gore” Albera Dupontela, “Siloviti” Mišela Azanavicijusa, “Eva” Benoa Žakoa...

Na svečanom zatvaranju 46. Festa u Sava centru biće prikazan film čuvene poljske rediteljke Malgožate Šumovske “Lice”, koji će premijeru imati na predstojećem 68. Berlinalu.

Glavni takmičarski program nudi 16 filmova iz cijelog svijeta, a prema riječima Pantelića, kako prenosi portal seecult.org, među njima su i oni koji “tretiraju goruće društvene i socijalne teme, ali i oni koji na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisale generacije”.

“Geneze sukoba podijeljenih svjetova, socijalizacija migranata ili samo naizged sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima, neke su od teme koje obilježavaju ovu selekciju”, rekao je Pantelić za Seecult, posebno pominjući filmove “Niko, 1988” Suzane Nikijareli, “Uvreda” Zijada Duerija, “Anđeli nose belo” Vivijan Kju, “Marvin” An Fontejn, “Comic sans” Nevija Marasovića...

Beogradskog pobjednika za najbolji film, kao i još šest nagrada (za režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu, najbolji debi i nagradu žirija), dodijeliće žiri čiji su članovi: Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

Nacionalna takmičarska selekcija “Srpski film” ovoga puta imaće samo premijerna ostvarenja, najavio je Pantelić. U konkurenciji su “Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, “Ederlezi rising” Lazara Bodrože, “Horizonti” Svetislava Dragomirovića, “Izgrednici” Dejana Zečevića i “O bubicama i herojima” Petra Pašića.

Nagrade za “Srpski film” u istim kategorijama kao za Glavni takmičarski program dodijeliće žiri: Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

Treći takmičarski program “Granice” odabrao je Mladen Đorđević, koji je među ukupno osam filmova uvrstio i dva dokumentarca.

Đorđević je odabrao i program Thrills & Kills, koji obuhvata žanrovske filmove, kao i za selekciju “Microwave”, u kojoj će biti prikazan niskobudžetni film Jelene Marković “12 gnevnih žena”.

“Play UK” je novi program festivala.

Bonus video: