postoji priča za Netfliksovu produkciju

Dosta je krimi-serija s narkodilerima

Scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojinov smatra da je tematika serija i filmova jednolična

3394 pregleda 3 komentar(a)
Dimitrije Vojnov, Foto: Privatna arhiva
Dimitrije Vojnov, Foto: Privatna arhiva

Filmski kritičar i scenarista Dimitrije Vojnov smatra da je previše kriminala kad je reč o tematici koju obrađuju domaći filmovi i serije.

“Moram priznati da su regionalni narkodileri u protekle dvije godine dobili i više nego dovoljno prostora u našim serijama i to sa tri potpuno različita pristupa”, kaže Dimitrije Vojnov za Nova.rs, objašnjavajući da takve tematike, kako kaže, treba “ostaviti na miru neko vrijeme”.

Tokom proteklih nekoliko godina se na ex-YU prostorima dogodila ekspanzija serija i filmova domaće proizvodnje. O njihovom kvalitetu i umjetničkoj važnosti može se diskutovati, ali je neosporno da je posla za glumce, barem u ovom trenutku, više nego ranije.

"Serija ‘Besa’ je bila pokušaj da se napravi hičkokovska priča o običnom čovjeku koji biva uvučen u aktivnosti albanskog narko klana, ‘Grupa’ je prišla tome iz realističkog nivoa iz vizure klinaca koji su na samom kraju lanca, dok je “Južni vetar” ponudio jednu skarfejsovsku viziju našeg svijeta”, rekao je on i dodao: “Ako imamo u vidu da nas čeka i serija ‘Klan’ Bobana Skerlića, djelimično inspirisana surčinskim i zemunskim klanom, rekao bih da bi narko dilere trebalo ostaviti na miru neko vrijeme”.

Međutim, dodaje Vojnov, postoji priča koju bi volio da vidi u Netfliksovoj produkciji.

“Ono što bi bila zanimljiva serija za Netfliks je priča o aferi Delon-Marković. Ta priča je, rekao bih, zrela za ekranizaciju, naročito jer više nisu među živima mnogi koji su već sprečavali da se tako nešto napravi. Isto tako ta serija ne bi bila usiljeno već organski internacionalna”, kaže Vojinov.

Na pitanje koga vidi u podjeli uloga, Vojnov odgovara: “To je manje važno pitanje - naime, ključno je pitanje je ko bi radio tu seriju i u vezi sa tim ću vam ispričati jednu anegdotu. Prije nekoliko godina sam preko jedne prijateljice novinarke uspio da isplasiram pitanje Žaku Odijaru da li bi radio film o slučaju Marković-Delon. On je na to pitanje reagovao kao oparen, prekinuo intervju i upitao je odakle joj to pitanje?”, rekao je Vojnov i dodao: “Dakle, to je snažna tema koja budi nelagodu. Voleo bih da tu seriju radi Žak Odijar”.

Preporučujemo za Vas