Dijagnozu Dejvida Bouvia znali samo najbliži

“Jednog dana odveo me na stranu i rekao da uskoro neće moći da dolazi da gleda kako sve napreduje zbog svoje bolesti"

12853 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Bouvi, Foto: Billboard
Dejvid Bouvi, Foto: Billboard

Legendarni Dejvid Bouvi, koji je preminuo prije više od četiri godine, dugo je vremena skrivao svoju bolest od javnosti, piše britanski “The Sun”.

Dijagnozu je otkrio samo najbližim članovima porodice i pojedinim prijateljima.

“Jednog dana odveo me na stranu i rekao da uskoro neće moći da dolazi da gleda kako sve napreduje zbog svoje bolesti. Otkrio mi je da ima rak jetre”, rekao je režiser Ivo van Hou, s kojim je Bouvi bio u jako dobrim odnosima, prenosi Headliner.

Producent Toni Viskonti, koji je s Bouvijem radio na njegovom posljednjem albumu, rekao je da je zbog hemoterapije gubio kosu i obrve. Sredinom 2015. godine Bouvi je mislio da je pobijedio bolest i da se rak povlači, ali krajem te iste godine ponovo je dobio loše vijesti i saznao da mu nije ostalo još mnogo vremena.

Javnost nije imala pojma za njegovo stanje.

‘’Mediji su pisali da odlično izgleda, jako zdravo, ali iza pozornice se jednom srušio od iscrpljenosti. Tada sam shvatio da je to možda posljednji put da ću ga vidjeti’’, rekao je Hou.

Uticajni pjevač, tekstopisac i producent eksperimentisao je sa glam rokom, art rokom, soulom, hard rokom, dens muzikom, popom, pankom i elektronikom tokom svoje karijere koja je trajala duže od 40 godina.

Bouvijev umjetnički proboj dogodio se 1972. albumom “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars” koji je zvijezdu predstavio kao vanzemaljca.

Stapajući britanske i japanske uticaje i rok sa pozorištem, Bouvi je stvorio živopisni androgini alter ego Zigija Stardasta.

Tri godine kasnije postigao je prvi veliki uspjeh u Americi singlom “Fame”. Među njegovim nezaboravnim pjesmama bile su “Let’s Dance” iz 1983, “Space Oddity”, “Heroes”, “Changes”, “Under Pressure”, “China Girl”, “Modern Love”, “Rebel, Rebel”, “All the Young Dudes”, “Panic in Detroit”, “Fashion”, “Life on Mars”, “Suffragette City”...

Bouvi je preminuo u januaru 2016. poslije 18 meseci žestoke borbe s bolešću. Bio je u braku sa Iman Abdulmadžid, bivšim modelom, rođenom u Somaliji, s kojom je dobio kćerku Aleksandriju Zahru. Sa prvom manekenkom i novinarkom Endži Barnet ima sina Dankana Džounsa.

Kad mu je dijagnostikovan karcinom, počeo je da radi na posljednjem albumu, “Blackstar”, svojevrsnom oproštaju od svijeta. Iako je bio potpuno iscrpljen zbog hemoterapije, uspio je da ga završi, baš kao i mjuzikl “Lazarus”, za koji je napisao muziku.

Bonus video: