novi Film predstavljen na Sandens festivalu

Holivudske zvijezde: Istina o Tesli oduzima dah

U jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, Vordenklif, povodom 164. godine od rođenja jednog od najvećih umova svijeta, održana je, šest nedjelja pred početak zvaničnog prikazivanja filma "Tesla", onlajn premijera filma koji su gledali zaljubljenici u Teslu iz 30 američkih saveznih država i 14 zemalja

12257 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Itan Houk u ulozi Nikole Tesle, Foto: Screenshot/Youtube
Itan Houk u ulozi Nikole Tesle, Foto: Screenshot/Youtube

Istina o velikom naučniku Nikoli Tesli oduzima dah, njegova mudrost, energija i unutrašnje biće privlače ljude, i, iako neki misle da je pomalo zaboravljen, svaka ozbiljna osoba koju zanimaju nauka, umjetnost i filozofija, njegovo ime vidi svuda oko sebe, ocijenili su glavni protagonisti filma "Tesla" - reditelj Majkl Almereida i glumci Itan Houk i Kajl Meklahlan.

U jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, Vordenklif, povodom 164. godine od rođenja jednog od najvećih umova svijeta, održana je, šest nedjelja pred početak zvaničnog prikazivanja, onlajn premijera filma koji su gledali zaljubljenici u Teslu iz 30 američkih saveznih država i 14 zemalja.

Jubilarni deseti po redu Dan Nikole Tesle obilježen je i u kanadskom gradu Nijagari, na 164. godišnjicu Teslinog rođenja.

Direktor TSCW Mark Alesi razgovarao je sa Almereidom, Houkom i Meklahlanom, koji su tumačili uloge dva "vatrena suparnika", Teslu i Tomasa Alvu Edisona, i prvo pitanje bilo je šta bi danas pitali Teslu kada bi imali priliku.

Houk je rekao šta bi Teslu pitao o pandemiji: "Novi ga virus ne bi iznenadio, on je poznati germofob i zato bih ga pitao kako možemo da promijenimo sebe u ovo vrijeme", rekao je Houk na proslavi onlajn Teslinog rođendana na koju je pozvan i Tanjug, i dodao da bi ga pitao i o nauci, religiji, umjetnosti i značenju života.

Meklahlan je dodao da bi ga ipak prvo pitao kako je zadovoljan glumom Houka, a potom je dodao da bi akcenat stavio na odnos sa Edisonom, jer bi bilo mnogo zanimljivo iz Teslinog ugla čuti kako je sve to izgledalo.

Od protagonista se mogao čuti i neki drugi pristup tom rivalskom odnosu, koji možda i nije bio tako žestok, da je Edison Tesli nudio pomoć kada mu je laboratorija uništena.

Jedno od pitanja odnosilo se na činjenicu da u filmu nema Marka Tvena, Teslinog važnog prijatelja, čije je knjige čitao u Smiljanu, u Hrvatskoj, u nekadašnjoj Austougarskoj, iz koga je otišao sa 17 godina, a na to je Almereida rekao da je tu ulogu namenio Semu Šepardu, koji je umro i da zato nije mogao da zamisli da ga igra bilo ko drugi.

Almereida je naveo da ga je sa 16 godina zainteresovala knjiga o Tesli iz 1944, objavljena godinu dana nakon smrti velikog pronalazača, da je bila uzbudljiva, puna drame.

Pet nedirnutih scena

"Zamišljao sam dok sam čitao sve te scene, čoveka koji stvara svjetlo i nove tehnologije", rekao je Almereida i podsjetio da je scenario napisao prije skoro četiri decenije, kada je imao 21 godinu.

"Svijet se od tada promijenio mnogo, promijenilo se mnogo i u meni, ostalo je pet nedirnutih originalnih scena iz tog scenarija", rekao je reditelj i dodao da bi volio da ima više filmova o Tesli, i to sa velikim budžetom, koji bi osvijetlili 50 godina Teslinog života u SAD.

"Mi smo zbog budžeta prekinulu priču (o životu Tesle) 1901, i nastavili je 1943. (godini njegove smrti)", rekao je Almereida i dodao da mu je Houk neizmjerno pomagao oko scenarija.

Naveo je da je tada imao na umu da SAD nisu prihvatile i prigrlile Tesline ideje na pravi način, i da je na neki način zbog toga bio napušten i zaboravljen, prenosi Tanjug.

"To je ambicozan film, ikao nije imao veliki budžet, Tesla je bio nepobitno brilijantan, bez obzira na neke mitološke priče i stripove, istina o Tesli oduzima dah", rekao je reditelj.

Stavio je akcenat na rečenicu kada Teslin prijatelj sa kojim je došao iz Budmipešte, koji je za ćerku Teslinog finasijera J. P. Morgana En, koja je bila njime opčinjena, rekao da bi "devojka kao ona mogla da ti ostvari sve snove, a na šta je Tesla odgovario: ''Moji snovi su ostvareni''.

Houk je rekao da je uživao dok je čitao Teslina pisma, eseje, sve što je mogao da nađe o njemu, ali da to nije dokumentarna već Almereidina priča o Tesli koju je on želio da ispriča još i prije nego što su sva trojica, Almereida, Houk i Meklahlan, zajedno radili na Šekspirovom Hamletu.

Kada se sretnu veliki umovi, mogu da dotaknu nezamislivo

"Ako si ozbiljna osoba, zanima te nauka, filozofija i umetnost, čućete ime Tesla u svakom trenutku. Kada sam radio na građevini da bi uštedio novac za koledž, neću to zaboraviti, imao sam 20 godina, momak koji je klesao kamen, rekao mi je tada da treba da pročitam tekst o Nikoli Tesli", rekao je Houk i dodao da Tesla, koji ponekad izgleda kao da je zaboravljen, dotiče svakoga ko brine o ljudima, ili se osjeća pomalo izgubljeno i ignorisano.

U njegovoj energiji, unutrašnjosti, mudrosti postoji nešto što privlači ljude, rekao je Houk i u šali poručio Kajlu da on nije Edison, jer Edison nema obožavatelje.

Kao dobro je ocijenio to što Majklov scenario zamišlja i Edisona i Teslu kako rade zajedno, jer kada se magija desi, kada se sretnu veliki umovi, oni bi mogli da dotaknu nezamislivo, rekao je Houk i dodao da je tako trebalo da bude i sa njima kao sa "Bitlsima" i "Rolingstonsima".

Film, predstavljen na Sandens festivalu, počeće da se prikazuje onlajn i u Drajv in bioskopima 21. avgusta. Projekcija filma bila je dio programa kojim je noćas u SAD obilježen Teslin rođendan - 10. jul, a sredstva od prodaje karata namijenjena su prekopotrebnim programima virutalnog obrazovanja djece.