meksički režiser, scenarista i producent

Mišel Frank dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

Ovogodišnji SFF biće od 14. do 21. avgusta na festivalskim lokacijama i onlajn

2645 pregleda 0 komentar(a)
Mišel Frank, Foto: BETAPHOTO
Mišel Frank, Foto: BETAPHOTO

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) ove godine biće uručena meksičkom režiseru, scenaristi i producentu Mišelu Franku (Michel Franc).

Ovogodišnji SFF biće od 14. do 21. avgusta na festivalskim lokacijama i onlajn, u skladu sa situacijom izazvanom pandemijom korona virusa. Kako je saopšteno, nagrada Počasno Srce Sarajeva se dodeljuje kao priznanje za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti i za podršku SFF “jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika”.

Franku će se takođe odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu “Tribute to” (Posvećeno).

“Odavanje priznanja Franku ovom nagradom za mene je još posebnije jer će se nagrada uručiti prijatelju, i želim izraziti koliko podrška SFF tokom godina i naša saradnja znači za mene i za Festival. Oduševljeni smo što će 26. izdanje Sarajevo Film Festivala istaći djelo ovog izuzetnog filmskog stvaraoca kroz festivalski program ‘Tribute to’”, rekao je direktor SFF Mirsad Purivatra. Mišel Frank koji je rođen 1979. godine u Meksiko Sitiju, stavio je meksičku kinematografiju u središte svjetske pažnje.

Srce Sarajeva
Srce Sarajevafoto: N1info.com

Filmovi za koje je pisao scenarije, koje je režirao i producirao uključuju “Chronic” (nagrada za najbolji scenario, Kan 2015), “Aprilova ćerka” (nagrada žirija selekcije “Izvjestan pogled”, Kan 2017) i “Nakon Lucije” (glavna nagrada selekcije “Izvjestan pogled”, Kan 2012).

Navedeni filmovi, kao i brojni ostali, biće predstavljeni u programu “Tribute to” Sarajevo Film Festivala.

Frankova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom “Daniel i Ana”, koji je premijerno prikazan u Kanu. Frankov novi “Nuevo orden” čija je radnja smještena u distopijskom Meksiko Sitiju, trenutno je u postprodukciji, pa se dolazak ovog filma očekuje na jesen.