u okviru međunarodnog projekta kulturne saradnje

Djeca i mladi u Baru snimaju kratki film

Održane su prve dvije od pet predviđenih radionica sektorske grupe Film/Video u sklopu međunarodnog trilateralnog IPA kulturnog projekta COMPLICITIES

1712 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Sa radionica, Foto: Dom kulture Bar
Sa radionica, Foto: Dom kulture Bar

U okviru međunarodnog trilateralnog IPA kulturnog projekta COMPLICITIES, u kojem je vodeći partner JP Kulturni centar Bar, sektorska grupa Film/Video održala je prve dvije od ukupno pet predviđenih radionica, i to uz poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela koje podrazumijevaju držanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski i redukovani broj učesnika, istaknuto je u saopštenju iz barskog Doma kulture.

Polaznici su, u Dvorcu kralja Nikole, upoznati s osnovama filmske produkcije i s time šta je sve potrebno da bi se snimio film, počev od sinopsisa, preko samog procesa snimanja do montaže. Krajnji rezultat ovog segmenta projekta COMPLICITIES biće kratki film koji će uz tehničku podršku barskog Studija Bubulj biti snimljen digitalnom kamerom u parku Dvorca kralja Nikole. Scenario filma pripremiće učesnici radionica, koji će takođe biti i glumci u filmu.

Sa radionica
Sa radionicafoto: Dom kulture Bar

Magistar dramaturgije prof. Marija Šušter predstavila je polaznicima kako se ideja razvija prvo u sinopsis, a potom i u scenario. Polaznici su predstavili svoje sinopsise koje su napisali na osnovu pet zadatih elemenata, a potom su zajedno raspravljali o svakom ponaosob.

“Odabrali smo jedan sinopsis, i sada polaznici do nove radionice, na kojoj ćemo razgovarati o scenariju, treba da ga razrade u svom viđenju. Najbolji rad ćemo pretočiti u scenario. Ističem da su svi polaznici radionice napisali sinopsis, iako neki od njih žele da se bave samo glumom, drugi samo montažom, a treći samo snimanjem”, kazala je prof. Šušter.

Danila Pervo je govorio o knjizi snimanja, njenim elementima i šta sve ona podrazumijeva, dok je Dejan Senić polaznike upoznao sa svim segmentima snimanja filma, od preprodukcije, preko produkcije do postprodukcije. O interesovanju za ovu projektnu sektorsku radionicu govori i podatak da četvoro polaznika specijalno za ovu priliku dolaze iz Podgorice.

Sa radionica
Sa radionicafoto: Dom kulture Bar

COMPLICITIES (skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora- Albanija 2014/2020. programa.

Projekat ima za cilj da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. i biće završen krajem ove godine. Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra.