Neobična priča o Nikoli Tesli

Itan Hok dobio je glavnu ulogu u ostvarenju Majla Almerejde koje je četiri decenije čekalo realizaciju

6020 pregleda 0 komentar(a)
Itan Hok kao Nikola Tesla - Foto: Printscreen, Foto: Printscreen YouTube
Itan Hok kao Nikola Tesla - Foto: Printscreen, Foto: Printscreen YouTube

Jedan od najznačajnijih naučnika u ljudskoj istoriji Nikola Tesla prirodno je bio inspiracija za brojne filmove, ali je malo koji ostao u sjećanju publike. Vjerovatno je najzanimljivije i najpoznatije njegovo otjelotvorenje u hvaljenom ostvarenju Kristofera Nolana “Prestiž” gdje ga igra kultni britanski roker Dejvid Bouvi.

Da Tesla dobije kvalitetan film o njegovom životu pokušaće da ostvari reditelj i scenarista Majkl Almerejda u saradnji s holivudskom zvijezdom Itanom Hokom. Oni su odlučili da priču o Tesli ispričaju na jedan neobičan način, otvoreno povezujući prošlost i savremeni svijet, istorijske činjenice i maštu.

“Svijet u kojem danas živimo je san koji je prvo sanjao Nikola Tesla“, kaže glumica Iv Hjuson, u trejleru za film „Tesla“, koja igra ulogu En Morgan koja istražuje fascinantnu biografiju slavnog naučnika. Hjuson, koja je inače kćerka popularnog rokera Bona Voksa iz grupe U2, sjedi za mekbukom i publici poručuje da kada ukucate ime Nikole Tesle na Guglu iskače 34 miliona tekstova, ali samo četiri fotografije.

“Izvan toga, stvari postaju dosta mutne”, kaže u trejleru glumica koja igra kćerku američkog bankara Džej Pi Morgana.

Nesvakidašnja filmska biografija slavnog naučnika koga glumi Itan Hok svjetsku premijeru imala je na ovogodišnjem Sandens festivalu, a od 21. avgusta biće dostupna na onlajn striming platformama.

U fokusu je Teslin odnos s Tomasom Edisonom, kojeg igra Kajl Maklaklan („Tvin Piks“, „Plavi somot“, „Dorsi“), kao i sudar njegovog idealizma s američkim industrijalizmom.

Ovaj film čekao je skoro četiri decenije da bude realizovan, s obzirom da je reditelj Majkl Almerejda scenario o Tesli napisao još 1983.

„Ovo nije uobičajena biografija neurotičnog pronalazača. Na ovaj film uticalo je mnogo literature o Tesli, kao i filmovi Dereka Džarmana („Karavađo“, „Bašta“, „Plavetnilo“, „Vitgenštajn“), književnost Henrija Džejmsa, kao i pojedine epizode serije „Drunk History““, istakao je tvorac “Tesle”.

Bonus video: