Slavljenje života, humanosti i umjetnosti

Sarajevo film festival biće otvoren svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, 14. avgusta, a na festivalu će biti zastupljena i crnogorska ostvarenja

14693 pregleda 4 komentar(a)
Mira Banjac u filmu “Koncentriši se, baba”, Foto: Obala Art Centar
Mira Banjac u filmu “Koncentriši se, baba”, Foto: Obala Art Centar

Ovogodišnje izdanje Sarajevo film festivala biće otvoreno 14. avgusta svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba” bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, sa glumačkom postavom iz regiona u kojoj je i crnogorski glumac Branimir Popović, najavili su organizatori festivala koji traje do 21. avgusta. SFF je krajem protekle sedmice objavio spisak filmova u svim takmičarskim selekcijama ovogodišnjeg izdanja ovog jednog od najvećih regionalnog filmskih događaja, čije održavanje nije otkazano.

Tu su i tri filmska ostvarenja, kao i producenti i autori iz Crne Gore, i to: dva filma kao dio takmičarske selekcije za najbolji dokumentarni film 2020. godine - „Mir naše gospe“ crnogorskog reditelja Vladimira Perovića (produkcija: Centar za kulturu Tivat) i „Zavjera“, autora Šemsudina Radončića (produkcija: Dokument - Podgorica). To su ujedno i svjetske premijere ova dva nova crnogorska dokumentarna filma, podsjećaju iz Filmskog centra Crne Gore. Film „Velika dostignuća“, u režiji Nikole Vučinića, crnogorski je predstavnik u takmičarskoj selekciji za najbolji studentski film. Njegov film nastao je u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti - Cetinje, čiji je Vučinić student, a projekat je podržao i FCCG.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, a čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jdan bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vođstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

SFF
SFFfoto: SFF

Žiri takmičarskog programa - igrani film čine: reditelj i scenarista Mišel Hazanavicius (predsjednik žirija), umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karlo Čatrian, glumica Jadranka Đokić, reditelj Srdan Golubović te rukovoditeljka Industry segmenta i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen, a nedavno je objavljen i sastav žirija takmičarskog programa - kratki film i čine ga: reditelj Stefan Đorđević, reditelj Tanasis Neofotistos i rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Ines Tanović. Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala biće uručena Mičel Franko, meksičkom režiseru, scenaristi i producentu, a kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu. Franc je jedan od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autor upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika, a njemu će se takođe odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu „Tribute to“ (Posvećeno).

Na zvaničnoj internet stranici SFF-a - www.sff.ba moguće je pronaći i uputstva i mjere koje su organizatori preduzeli kako bi osigurali sigurnost i zdravlje posjetilaca i učesnika ovogodišnjeg festivala, a usljed pandemije virusa korona.

„Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja. Kovid-19 je uticao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači manje grupe, manji broj gostiju, nema prijema na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, biće mnogo kvalitetnih filmova i sjajnih projekcija. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom - slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje - organizujući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definisanih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu“, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Na CineLink Co-Production Marketu i crnogorska “Vidra”

Crnogorski projekat “Vidra” (radni naziv: „Dolina spomenika“), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, u produkciji Artikulacija Film iz Podgorice, selektovan je za ovogodišnji CineLink Co-Production Market, industrijski program Sarajevo Film Festivala.

CineLink Co-Production Market objavio je kompletnu listu selektovanih projekata za ovu godinu, a ranije je objavljenoi da je crnogorski projekat „Otapanje“ reditelja Ivana Salatića izabran u selekciji CineLink koja je posvećena prvim i drugim filmovima reditelja. Dio programa koji se odnosi na sastanke koprodukcijskog marketa, prikazivanja work-in-progress projekata, radionice za učesnike, kao i CineLink Talks program biće održani onlajn, od 14. do 18. avgusta. Drugi dio programa, koji se odnosi na profesionalce koji će biti u mogućnosti da putuju i organizuju sastanke uživo održaće se u Sarajevu od 18. do 21. avgusta.

Crnogorski projekat „Vidra“ je ove godine na “When East Meets West” forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu nagrađen “Cannes Producers Network” priznanjem. Predstavljanjem projekta tim je dobio i priznanje za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta.

“Koncentriši se, baba” okupio glumce iz regiona

Film “Koncentriši se, baba” je treći igrani film Pjera Žalice, nakon filmova “Gori vatra” (2003) i “Kod Amidže Idriza” (2004), a reditelju je ovo ujedno i treći put da otvara SFF.

U filmu, pored Popovića, igraju i: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Radnja se dešava u aprilu 1992. godine kada se brojna porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i rasprave oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

“U svemu tome učestvuje i baba, a možda je upravo to ono što je održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na kraju, prevara otkrivena, već je kasno...”, navodi se u najavi. Film je sniman u Sarajevu u novembru 2019. godine, a prema riječima Žalice, bilo je vrlo zahtjevno, ali i čisto uživanje.

Bonus video: