Savremeni crnogorski filmovi u Argentini

Prvi Ciklus savremenih crnogorskih filmova u Argentini počeće danas i biće dostupan zainteresovanoj publici putem streaming platforma

2434 pregleda 0 komentar(a)
Danas na repertoaru “Igla ispod praga” i “Ti imaš noć”, Foto: Filmski Centar Crne Gore
Danas na repertoaru “Igla ispod praga” i “Ti imaš noć”, Foto: Filmski Centar Crne Gore

Savremena crnogorska kinematografija biće predstavljena u Argentini, uz podršku Filmskog centra Crne Gore i kroz inicijativu Silvane Markovič iz Gestion Cultural iz Buenos Ajresa, Cine Club Nucleo i Cine Arte. Tako će prvi Ciklus savremenih crnogorskih filmova u Argentini početi danas i biće dostupan zainteresovanoj publici putem streaming platforma, odnosno virtuelne sobi Arte Lumiere Cinema (https://cineartelumiere.com.ar/).

“U virtuelnoj sobi će tokom tri sedmice biti prikazano šest filmova raznih žanrova, selektovanih od strane organizatora: drama, triler, komedija i film ‘običaja’. Kroz ovakvu, jedinstvenu priliku, argentinska publika će moći da sazna više o Crnoj Gori, samim tim što crnogorski filmovi do sada nijesu imali komercijalna prikazivanja u Argentini”, navodi se u saopštenju Filmskog centra Crne Gore.

Počevši danas svake sedmice će se prikazivati po dva filma, a na repertoaru su: “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića i “Ti imaš noć” Ivana Salatića koji će biti prikazani danas, zatim 13. avgusta “Ispod mosta, među stijenama” u režiji Pavla Simonovića i “Lijenština” reditelja Alekse Stefana Radunovića, 20. avgusta je rezervisan za film Andra Martinovića “Između dana i noći” i “Grudi” Marije Perović.

Ciklus crnogorskih filmova u Buenos Ajresu je trebalo da bude održan u maju ove godine, po pozivu Matice crnogorske u Argentini i uz pomoć Ambasade Crne Gore, ali se zbog pandemije virusa korona ciklus iz bioskopa preselio u virtuelnu sobu, kako bi crnogorskim iseljenicima, ali i svim stanovnicima Argentine, ponudili novi kvalitetan sadržaj koji se može gledati od kuće.

Bonus video: