"Crna Gora iznjedrila sjajne umjetnike koji su karijeru napravili daleko odavde"

“Iako me planovi vezuju za Njemačku i Italiju, bilo bi mi zadovoljstvo nastupiti pred svojom publikom..."
192 pregleda 1 komentar(a)
Milica Lalošević, Foto: Privatna arhiva
Milica Lalošević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.01.2018. 16:30h

Crnogorska sopranistkinja Milica Lalošević, nakon uspješne prethodne godine obilježene nagradama i usavršavanjima, trenutno je angažovana u Njemačkoj i Italiji. Iako je često na putovanjima, pronašla je vremena za posjetu Crnoj Gori i rodnom Kotoru, ali je planovi već vode drugim putevima.

“U narednom periodu planiram duži boravak u Berlinu, gdje me očekuju takmičenja i audicije, ali o tome ćemo, nadam se, imati priliku da razgovaramo neki drugi put. U Berlinu sam vrlo često, radim sa profesoricom Snežanom Nenom Brzaković, čiji je rad prepoznat u svim eminentnim operskim kućama”, priča Laloševićeva i ističe da bi je obradovao nastup pred domaćom publikom.

“Iako me planovi vezuju za Njemačku i Italiju, bilo bi mi zadovoljstvo nastupiti pred svojom publikom. Posebno bi me radovala saradnja sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom”, naglašava sopranistkinja.

Ona ističe da, iako je Crna Gora puna talentovanih mladih umjetnika, nije najpodobnije područje za građenje karijere. “Crna Gora je iznjedrila mnoge sjajne umjetnike, međutim svi su oni svoju karijeru napravili daleko odavde. Lijepo je vidjeti da ima ljudi koji se zaista trude da poboljšaju i daju doprinos kulturnom životu Crne Gore, koji će, nadam se, u skorijem periodu postati bogatiji i operskom scenom”, kaže Laloševićeva.

Još kao djevojčica prepoznala je svoj poziv, kaže, a onda je, kao starija, odlučila da se ozbiljnije počne baviti pjevanjem.

“Kao mala sam pokazivala interesovanje za muziku odnosno pjevanje. Sa sedam godina sam krenula u nižu muzičku školu, svirala sam klavir. Kasnije sam se odlučila da upišem srednju muzičku školu, završila sam teoretski i odsjek za solo pjevanje. Nijesam imala dilemu da li je to pravi izbor da nastavim dalje. Jednostavno, sve je išlo svojim prirodnim tokom”, objašnjava ona.

Baveći se pjevanjem, takmičenja i nagrade su za nju postale svakodnevica.

“Kao đak i student takmičenja su bila, a i sada su, neizostavni dio ovog poziva. Za mlade operske umjetnike takmičenja su izvrstan način da se dođe do novih poznastava i mogućih saradnji. Osim vokalnih pedagoga i dirigenata, u žiriju sjede i agenti koji zapravo prave projekte i saradnje sa pjevačima. Tako to funkcioniše u inostranstvu”, kaže Laloševićeva koja je jednu od nagrada osvojila i ljetos u Njemačkoj.

“U Beeskowu (pored Berlina) na Operskom kursu sam imala čast da budem nagrađena nakon intenzivnog tronedjeljnog rada. Svakako da su nagrade uvijek podsticajne i daju vjetar u leđa da nastavite dalje”, ističe ona.

Osim što se samostalno bavi operskim pjevanjem, Laloševićeva je bila i dio klape “Belezza” iz Tivta i “Incanto” iz Kotora, za koje je vežu lijepi trenuci.

“Za klapu 'Bellezza' me vežu lijepe uspomene i lijepa druženja. Tokom 2013. i 2014. godine sam pjevala sa njima, a nakon toga i sa klapom 'Incanto' iz Kotora. Klapska muzika je nešto što je utkano u moj identitet kao Kotoranke. Ipak, nije moguće uskladiti sve obaveze, pa su prioriteti, kao i uvijek, odlučili”, kaže ona.

Nositi svoj “instrument” uvijek sa sobom, velika je odgovornost

Za razliku od većine drugih životnih poziva, pjevanje je specifično po tome što, kako kaže Kotoranka, “instrument nosite sa sobom”.

“Nositi svoj 'instrument' uvijek sa sobom jeste velika odgovornost. Ne postoji neki poseban recept kojim se čuva glas. Neophodno je, naravno, biti zdrav kako bi se moglo svakodnevno vježbati. Svaki pjevač, sigurna sam, dobro poznaje svoj organizam i usklađuje se prema svojim potrebama počevši od hrane i pića pa do nekih navika koje naizgled mogu da se čine bezazlene, a zapravo su štetne”, govori ona, ističući da ništa od toga nije teško kada se radi sa ljubavlju.

“Bitno je da volite to što radite i onda svaka 'žrtva' ne pada teško. Primjera radi, zadimljene prostorije je nešto što konkretno meni smeta”, dodaje uz osmijeh naša Laloševićeva.

Bonus video: