Tri nagrade za "Tri bilborda"

Geri Oldmen je, kao što je i očekivano, proglašen za najboljeg glavnog glumca za ulogu Vinstona Čerčila u filmu “Najmračniji čas” Džoa Rajta
92 pregleda 3 komentar(a)
Tri bilborda, Foto: Vox-cdn.com
Tri bilborda, Foto: Vox-cdn.com
Ažurirano: 24.01.2018. 10:09h

Nezavisna crnohumorna drama Martina Mekdonaga, “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, osvojila je tri trofeja na 24. dodjeli nagrada Udruženja filmskih glumaca (Screen Actors Guild Awards - SAG) održanoj u Holivudu u nedjelju veče, objavljeno je na zvaničnom portalu sagawards.org.

Za najbolju glumicu proglašena je Fransis Mekdormand, a Sem Rokvel dobio je nagradu za najboljeg sporednog glumca. Oboje nagrađenih su dio glumačke postave filma “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, koji je, uz nagrade glumcima, proglašen i najboljim filmom, osvojivši tako i nagradu za čitav glumački ansambl.

Geri Oldmen je, kao što je i očekivano, proglašen za najboljeg glavnog glumca za ulogu Vinstona Čerčila u filmu “Najmračniji čas” Džoa Rajta.

Najbolja sporedna glumica je Alison Dženi koja je igrala lik majke klizačice Tonje Harding u filmu “I, Tonya”.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Morganu Frimanu. Rita Moreno nazvala je Frimana “nacionalnim blagom”, prenosi Blic.rs. Friman glumi od 12. godine i do sada je snimio skoro stotinu filmova.

Nagradu za kaskaderski ansambl osvojio je film “Čudesna žena”,

Osim u filmskim, dodijeljene su nagrade i u televizijskim kategorijama.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu u kategoriji mini serije pripale su Aleksandru Skarsgardu i Nikol Kidman, oboje iz serije “Nevine laži”.

Najbolji glumac u dramskoj seriji je Sterling Braun iz serije “To smo mi”, a najbolja glumica u istoj kategoriji je Kler Froj za ulogu u seriji “Kruna”.

Vilijam H. Mejsi proglašen je za najboljeg glumca u humorističkoj seriji i to za ulogu Frenka u seriji “Šejmles”. Najbolja glumica u humorističkoj seriji je Džulija Luj-Drajfus za ulogu u seriji “Potpredsjednica”.

Najbolji glumački ansambl dramske serije je proglašena ekipa serije “To smo mi”, “Potpredsjednica” je dobila nagradu za najbolji glumački ansambl humorističke serije, a najbolji kaskaderski ansambl je ekipa serije serije “Igra prijestola”.

#MeToo pokret i na dodjeli SAG-a

Pokret #MeToo obilježio je i ovu ceremoniju.

Ipak, nije bilo kontroverznih izjava, a žene su zauzimale centralno mjesto. Sve prezenterke su bile žene, kao i voditeljka.

Udruženje filmskih glumaca prvi put je odlučilo da ove godine ima domaćina i ta čast pripala je komičarki Kristen Bel.

Dosadašnje nagrade najavljuju neizvjesnu trku za Oskara

Uprkos pobjedi “Tri bilborda”na SAG-u i objavljenim nominacijama za Oskara, analitičari i dalje smatraju da je trka za Oskara neizvjesna.

SAG još od osnivanja nagrade za najbolji glumački ansambl, 1995. godine, važi za značajnog pokazatelja koji film će biti nominovan za Oskara za najbolji film.

Veče prije dodjele nagrada, Udruženje filmskih producenata je proglasilo svoje pobjednike, i tu je “Tri bilborda” pobijedio “Oblik vode” Giljerma del Tora. Del Torov film je nedavno osvojio nagradu “Izbor kritičara” za najbolji film, prednjali u nominacijama za Oskara, i sve to će ovogodišnju dodjelu učiniti zanimljivom i neizvjesnom.

Bonus video: