Zlatno jaje režiseru Rakanu Majasiju

Srebrno jaje uručeno je filmu “Petnaest” u režiji Sameha Alaa. Nagradu je uručio Vlastimir Sudar, istakavši da je riječ o filmu koji pokazuje kako u svijetu odraslih jedno dijete preuzima odgovornost neizvjesne budućnosti
89 pregleda 3 komentar(a)
Lareati, Foto: Kustendorf
Lareati, Foto: Kustendorf
Ažurirano: 23.01.2018. 10:35h

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf okončan je u nedjelju veče ceremonijom dodjele nagrada. Program je otvoren omažom jednom od najznačajnijih glumaca srpskog filma, Aleksandru Berčeku.

Nakon omaža i višeminutnih ovacija publike, Emir Kusturica je Berčeku uručio Nagradu za buduće stvaralaštvo - “Drvo života”.

“Sreli smo se na ljubavi prema drugim stvarima i na pričama koji nisu centralno vezane za ono što obično neuspješni glumci najčešće pokreću, a to je priča o glumi, rekao je za Berčeka Kusturica i dodao da se o toj umjetnosti vrlo teško može govoriti i da ona jedino funkcioniše u trenutku kada neko podivlja ili kada neko zaželi da čitav jedan paket osjećanja proturi kroz kameru i u stvari pokaže kako je ta igra, kako je to jedan pisac rekao, igra staklenih perli.

Program je nastavljen nastupom folklornog ansambla AKUD “Svetozar Marković” iz Kragujevca, koji je izveo splet igara iz Šumadije, glamočko nijemo kolo i moldavsku tarantelu.

Zatim je Emir Kusturica uručio diplome učesnicima takmičarskog programa festivala, nakon čega je pozvan žiri da objavi imena pobjednika.

Dobitinik ovogodišnje nagrade Vilko Filač, za najbolju fotografiju, je Pjotr Pavlus za film “Stvarno je ekstra”. Nagradu je uručio Ištvan Borbaš, koji je istakao značaj fotografije i uporedio je sa gradnjom mostova između svjetla i sjenke, režije i glume, a Vilka Filača je nazvao velikim mostograditeljem, čije prisustvo se osjeća u svakoj slici koju je snimio.

Ceremonija je nastavljena dodjelom specijalnih i glavnih nagrada.

“Pošto su sve priče ispričane, uvijek je lijepo vidjeti jednu koja govori o bolnim istinama na novi način i u novoj geografiji”, istakao je član ovogodišnjeg žirija, Peca Popović i uručio prvu specijalnu nagradu žirija filmu “Šanel” u režiji Umberta Valjeha. Druga specijalna nagrada otišla je filmu “Vrteška” Ruslana Bratova, za koji je žiri rekao da na neodoljiv način i sa mnogo humora ide već znanom stazom u kinematografiji pričajući o često bezumnoj muškosti.

Nagradu Bronzano jaje filmu “Lumpen” Nikole Vučinića uručio je profesor Serž Regur, koji je istakao da film govori o stvarnosti globalnog tržišta koje život dobrog radnika svodi na beznačajnost jedne tačke.

Srebrno jaje uručeno je filmu “Petnaest” u režiji Sameha Alaa. Nagradu je uručio Vlastimir Sudar, istakavši da je riječ o filmu koji pokazuje kako u svijetu odraslih jedno dijete preuzima odgovornost neizvjesne budućnosti.

Glavnu nagradu, Zlatno jaje, osvojio je film koji na veoma osjetljiv način svjedoči o žudnji za životom u politički složenom svijetu, film “Bombona”, u režiji Rakana Majasija. Zlatno jaje palestinskom režiseru Majasiju uručio je Peca Popović.

Nakon dodjele nagrada, Emir Kusturica je prisutne podsjetio da je ovogodišnji Kustendorf inspirisan izgubljenim ruskim avangradnim filmom Okovana filmom i njegovim autorima Vladimirom Majakovskim i Ljiljom Brik.

“Ništa bolje ne može da se desi jednom autoru i jednom festivalu nego da krene u avanturu tamo gdje je nestao jedan divan avangardni film”, zaključio je Kusturica i proglasio festival zatvorenim.

Bonus video: