Preminula Dajana Rig, jedina gospođa Bond i Olena Tajrel iz "Igre prijestola"

Dajana Rig je tokom karijere igrala pregršt uloga u velikom broju serija, filmova i pozorišnih predstava, za koje je dobila brojne nagrade, uključujući Emi, Bafta i Toni

12202 pregleda 106 reakcija 0 komentar(a)
Dajana Rig u ulozi Olene Tajrel u "Igri prijestola", Foto: AP Photo
Dajana Rig u ulozi Olene Tajrel u "Igri prijestola", Foto: AP Photo

Britanska glumica Dajana Rig, najpoznatija po ulogama u Eme Pil u TV seriji „Osvetnici“, jedine supruge Džejmsa Bonda i Olene Tajrel u „Igri prijestola“, preminula je u 83. godini.

„Preminula je mirno u snu ovog jutra. Bila je kući sa svojom porodicom koja je zamolila za privatnost u ovom teškom trenutku“, rekao je njen agent, prenosi BBC.

Dajana Rig je tokom karijere igrala pregršt uloga u velikom broju serija, filmova i pozorišnih predstava, za koje je dobila brojne nagrade, uključujući Emi, Bafta i Toni.

Na glumačku scenu se probila ulogom Eme Pil u seriji Osvetnici iz 60-ih godina.

Mogla je da se pohvali da je bila jedina supruga Džejmsa Bonda – uloga Tereze „Trejsi“ Bond u filmu U tajnoj službi njenog kraljevskog veličanstva donijela joj je veliku popularnost.

Dajana Rig 1967. godine
Dajana Rig 1967. godinefoto: AP Photo

Mlađim generacijama ostaće u pamćenju po sjajno otjelotvorenoj Oleni Tajrel u hit seriji Igra prijestola, zbog koje je bila omiljena među obožavaocima, podsjeća RTS.

Igrala je i u seriji Viktorija, a posljednji projekat bio joj je uloga gospođe Pamfri u seriji All Creatures Great and Small.

Imala je bogatu pozorišnu karijeru i glumila u velikom broju predstava, od kojih je svakako najznačajnija uloga Medeje u istoimenoj pozorišnoj adaptacija helenskog mita.

Medeju je glumila u Londonu i Njujorku, a 1994. godine dobila je i nagradu Toni.

U red britanskog carstva uvrštena je 1988. godine, a zvanje dame dobila je 1994. godine.

Bonus video: